Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Parte de putere pt o sursa de 12V/25A

webmaester

Postări Recomandate

@webmaester invata sa fii cat mai explicit, esti mult prea zgarcit in detalii si asta nu te poate ajuta catusi de putin, ci dimpotriva... doar postand franturi d idei nu avem cum sa te ajutam. Trebuia sa spui de la bun inceput, ca ai la dispozitie 15Vcc din care doresti sa alimentezi niste motoare de 12V, si ti s-ar fi spus probabil ca stabilizarea nu este necesara, tu ai masurat 15Vcc in gol, ori la 25A ca si sarcina e aproape imposibil ca traful sa fie imun, deci cu certitudine vor fi mai putin de 15V, cat anume, depinde de traful ce-l ai. Nu pot fi sigur ca nu stiu ce motoare ai ( iarasi nu dai detalii ci doar franturi ) dar ma indoiesc ca 1-2V in plus fata de tensiunea nominala poate afecta un electromotor...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• webmaester

9

• Marian

9

• Dr.L

5

• UDAR

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca ai stii cat costa regulatorul folosit sunt destul de sigur ca nu te-ai mai apuca deloc...Nu-mi place deloc schema aia, cateva "chestii" ar fi:-Stabilizarea este foarte defectuoasa;-Nimic nu limiteaza curentul prin tranzistori;-Tiristorul ala care ar trebui sa decupleze incarcarea la atingerea pragului de tensiune, la prima amorsare va pusca tranzistorii;-Se foloseste un regbulator inexplicabil de scump pentru o schema atat de slaba;Sa continui?...@webmaester sfatul meu este sa ignori schema aia si sa renunti la ideea de regulator daca deja ai traful care iti da acei 15Vcc la 25A, ca sa fii tu linistit mai inseriezi pur si simplu 2 diode sau o punte redresoare dupa condensatorul de filtrare, tensiunea cu siguranta va pica pana spre 12-13V mai ales in sarcina mai mar4 unde si traful va suferi pierderi inevitabile. Nu-ti mai pierde timpul ca n-ai motiv sa te stresezi atat, 1-2V in plus n-are cum sa afecteze un motor.

Link spre comentariu

Motoarele sunt 12VDC, 3A. Si trebuie sa deschida ceva usi la o sera. As putea sa alimentez direct din partea de redresare fara sa ii mai fac si stabilizator?

Da, merg bine-mersi! Practic o sa mearga mai repede si o sa se incalzeasca mai tare, dar la cat merg...nu e problema.Iar traful scoate 15Vca sau 15Vcc, dupa redresare si filtrare?In sarcina sau in gol?Greu cu informatiile :nebunrau:
Link spre comentariu

Am mai vazut schema aia mai demult pe aici, as avea cateva observatii:

-Alimentarea integratului de control este in paralel cu motorul, o chestie deloc inspirata, in ciuda prezentei acelui regulator si a filtrului de dupa el. Mult mai bine este sa se faca dintr-o sursa separata de 12V.

-Pinul 3 nu e bine sa fie lasat in aer, e mai bine sa fie decuplat cu 10-100n.

-Referinta controleaza direct timpul mort ( si deci indirect si umplerea ) prin interventia asupra pinului 4, n-ar strica o decuplare si la ea, macar 1u, preferabil neelectrolitic.

-Rezistenta de sarcina pentru iesiri mi se pare cam mica, si in plus as zice ca n-ar strica inca o rezistenta intre bazele totem poll-ului si iesiri, macar 10 Ohm si tot ar fi mai bine.

-Daca dintr-un anumit motiv una din rezistentele de 10 Ohm din portile mos se intrerupe, mos-ul respectiv este lasat "in aer", mai bine zis poarta sa, nu e bine, de aceea rezistente de 10k trebuie sa fie conectate la fiecare mosfet direct intre poarta si sursa.

Inchei spunand ca in cazul de fata reglarea turatiei nu cred ca este necesara, si ca motoarele se pot alimenta fara nici un stres direct de la cei 15Vcc. Daca autorul doreste sa se lamureasca atunci ii propun un simplu test, sa se masoare secundarul trafului in gol ( tensiunea Vca evident ), apoi sa se aplice o sarcina rezistiva de 10A si sa se masoare din nou tensiunea din secundar, apoi o sarcina de 20A, sa se masoare iarasi tensiunea si rezultatele sa se prezinte aici, putem stii si noi cu ce se va lucra si deci, postam mai informati.

Link spre comentariu

Din cate ghicesc - ca deduc nu pot spune dupa lipsa de informatii - omul ( OP ) are nevoie de alimentarea ON/OFF a unor motoare - prin niste limitatoare de cursa , probabil. NU ii trebuie stabilizare , NU ii trebuie PWM . As dori sa ma corecteze - OP - daca gresesc, ca sa pot vorbi la obiect.

Link spre comentariu

Traful duce 25A, in sarcina. La actionarea separata nu m-am gandit pana acuma drept sa va spun, cred ca ar fi si cea mai simpla. O sursa in comutatie si am rezolvat treaba, actionez fiecare motor separat. Thanks Dr.L :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări