Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Parte de putere pt o sursa de 12V/25A

webmaester

Postări Recomandate

Salut, vreau sa fac un redresor stabilizat si am nevoie sa scoata la iesire 25A. Vreau sa il fac cu stabilizator de tensiune serie. Intrebarea mea este daca un tranzisto BD139 poate sa comande un 2N3501. Am nevoie de 2 tranzistoare pentru a face un montaj in configuratie Darlington.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• webmaester

9

• Marian

9

• Dr.L

5

• UDAR

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

2N3501? Esti sigur?Da , in titlu e cel care trebuie .2N5301 la 25A are hfe foarte mic ( minim 5 zice in datasheet ), sa zicem 10. Deci trebuie minim 2,5 A prin tranzistorul de comanda. Plus, puterea disipata pe tranzistorul de comanda este si ea ridicata la un hfe atat de mic al "finalului" . Apropo, ce putere vrei sa disipe ( ce cadere de tensiune are intre E si C ) ?

Link spre comentariu

Pai , aia 15V de la intrare ce sunt ? Ca daca sunt dintr-un transformator atunci vorbim de 15V±10% sau mai rau si nu prea mai ai cum sa stabilizezi la 12V. Iar daca aia 15V sunt ficsi si tie iti trebuie o tensiune fixa de 12 V nu mai are rost niciun stabilizator - 3-4 diode de putere in serie si gata.

Link spre comentariu

De acord cu colegul @UDAR, 15V tensiune de alimentare pentru un regulator serie liniar cu bipolari este cam la limita avand in vedere cei 12V ceruti la iesire, ar trebui 2 tranzistori in paralel plus cel putin un prefinal/driver. Pentru configuratia repetor in emitor si 2 tranzistori in paralel, la cca 12,5A VBE poate trece de 1V, la care adaugandu-se inca cca 0,7V pentru driver rezulta aproape 2V pierduti din cei 15, si doar 1V rezeva pentru eventuala variatie a alimentarii, si daca pentru asta se foloseste un traf simplu de retea acesta ar trebui sa fie foarte solid pentru a suporta 25A cu cadere de maxim 1V ( asta excluzand orice variatie a retelei ), rezulta ca nu prea merge. O posibila solutie ar putea fi o varianta de LDO, dar nu merge cu NPN, trebuie PNP sau Pmos.

Link spre comentariu

Titlul...nu prea arata ce se intampla aici.Pt un asemenea curent, cel mai bine faci o sursa pt radioamatori, care scot deobicei 13,x V. Tensiunea se poate modifica usor si ai restul componentelor corect dimensionate.Si la 25A, sa vezi cati trz au...in nici un caz 2!

Link spre comentariu

Boss m-am raportat la tensiunea de alimentare care daca este pastrata mica atunci caderea pe regulator este mica si deci si disipatia. Acuma, nu stim exact de unde provin acei 15V de care autorul a pomenit de aceea nu puteam decat sa ne dam cu parerea.

Link spre comentariu

Pai cum sa fie pastrata mica tensiunea de alimentare?Ca la priza variaza, tensiunea data de traf variaza cu sarcina etc.Pierderi mici la 240V la retea inseamna ca la 215V mai scade si tensiunea de iesire...Si apoi, cine are bani/timp de construit un asemenea traf (sa vina la fix), mai degraba ar investi in niste trz si un radiator mai mare

Link spre comentariu

Ideea este ca autorul a pomenit de 15V tensiune de alimentare, acuma el nu a zis si de la ce provin acesti 15V deci nu aveam de unde sa stiu, insa in principiu daca se pastreaza o cadere mica de tensiune pe tranzistori atunci si disipatia e mica deci swe poate merge pe tranzistori mai putini... acuma ce-i drept nu sunt sigur nici daca este vorba de 15Vca sau 15Vcc, am presupus doar din putinele informatii prezentate, pana nu se vor oferi mai multe detalii prea multe nu ar mai fi de zis.

Link spre comentariu

Cei 15 Vdc, provin de la un transformator(+punte si filtrare), care il am pe acasa. Si vroiam sa il folosesc pe acesta. Sau daca as putea folosi alta metoda pentru partea de stabilizare, stabilizarea cu tranzisotori serie pare mai usoara de realizat in practic. Plus ca vreau sa ii fac si protectie la scurt circuit. :d

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări