Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Driver pentru LED 9.9W - 3.3V 3000mA Ajutor

deliquenme

Postări Recomandate

Salutare, am nevoie de un driver pentru un LED XM-L T6 de 9.9W si am tot cautat pe net si nu gasesc nici un driver care sa corespunda cu cerintele acestuia. Am gasit cateva drivere reglabile dar si acestea au voltaj 5v-30v, 6v-12v, etc, nimic care sa aibe 3,3v si 3000mA, am gasit drivere care au 3,4v dar nici unul nu depaseste 1500mA, LED-ul provine dintr-o lanterna, si aceasta vine cu un driver, dar si acesta cred ca este limitat la 1500-2000mA, din cate am citit pe net, si pare sa fie adevarat pentru ca LED-ul la 3000mA ar trebuii sa se incinga foarte tare si acesta ramane la 25-30 grade celsius.

Poate ma puteti ajuta, as putea sa folosesc rezistori? Se poate face o sursa DIY? Exista alternative, nu vreau nici sa ard LED-uri pe banda rulanta pentru ca nu sunt chiar ieftine. 35Lei+Transport.

Multumesc.

aici este PDF-ul LED-ului:

http://www.zexstar.com/files/fisa%20teh ... 20xm-l.pdf

Si cerintele de alimentare pentru capacitate maxima:

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• deliquenme

10

• rinaldoparaipan

3

• Dr.L

2

• UDAR

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am dat cautare si nu gaseste nimic, am gasit zeci de surse de curent constant, nici una de 3,3v si 3000mA. Poate nu vad eu bine dar chiar nu am gasit, sunt si pe internet mii de surse de curent, dar la fel, nici una de 3,3v si 3000mA.

Link spre comentariu

sursa de curent constant ,asigura doar curentul constant ,nu si tensiunea,d-aia ii zice de curent constant.Cauta o sursa de curent constant de 3000 mA sau si mai bine de 2500 mA si dupa ce o pui la led o sa vezi ca tensiunea la bornele ledului va fi de 3.3V (sau ceva mai mica in cazul 2500 mA)

Link spre comentariu

Pai n-o sa gasesti FIX.Iei o sursa de curent constant, din cele cu tranzistori, si dupa niste dimensionari de componente, e gata!Ca au si descrierea, pt setarea curentului. Ledul isi ia ce tensiune ii trebuie, sursa trebuie doar sa limiteze curentul...

Link spre comentariu

Eu folosesc un driver format dintr-ul LM317 si o rezistenta de 0,47 ohm .Stiu ca nu functioneaza la putere maxima dar sunt multumit de lumina iar durata de viata a ledului e mai mare .

Link spre comentariu

Multumesc aetius, o sa incerc sa reproduc sursa aia.Electronicserver, eu vreau sa pun LED-ul intr-un videoproiector, si am nevoie de toata puterea lui, ba chiar mai mult, dar nu gasesc LED mai mic de 3mm mai puternic. Toate lupele pe care le gasesc focalizeaza doar 2mm.Multumesc.

Link spre comentariu

ATENTIE!!! Sursa de pe site-ul lui Danyk este sursa de tensiune. Trebuie modificata pentru sursa de curent altfel ar putea ( cu mare probabilitate ) sa distruga LED-ul. LED-ul se incalzeste si tinde sa ii scada tensiunea , sursa vrea sa corecteze si mareste curentul, LED-ul se incalzeste si mai tare , etc.EDIT Daca iti convine alimentarea dintr-o sursa stabilizata de 5V de PC sau altceva care poate sa dea cei 3A iti pot sugera o schema simpla cu tranzistoare.

Link spre comentariu

Sursa de PC este mult prea mare pentru a o monta in tavan alaturi de videoproiector, ma gandeam sa folosesc un incarcator de tableta 5v 3A sau un incarcator de laptop 12v 6A. Sau orice altceva ce se gaseste pe piata si este de dimensiuni mici. De preferat ar fi incarcatorul de tableta de 5v si 3A datorita dimensiunilor reduse, as putea sa il montez direct in interiorul videoproiectorului. Cum spuneam nu prea ma pricep la electronica, stiu sa masor un voltaj, stiu sa lipesc componente pe un PCB, dar cam atat. Multumesc.Edit: Am desfacut lanterla si am masurat curentul:-din baterie spre driver 540mA-din driver spre LED 1030mALED-ul conform specificatiilor tehnice la 1400mA scoate 490lm, la 1030mA sa zice ca are 300lm, departe de cat poate el, ~1000lm.

Link spre comentariu

Ai incercat sa vezi ce caldura degaja la 3A ledul cu pricina ? Nu degeaba a fost folosit la 2A .Pe perioade scurte ( minute zeci de min. ) ar merge 3A dar la iluminat eu nu l-as folosi la 3A .

Link spre comentariu

Nu am incercat pentru ca nu am cu ce sa il alimentez la 3A, el acum este folosit la 1A si sta la temperatura camerei, conform producatorului se incinge undeva la 140 grade celsius fara radiator, deci mult mai putin decat un procesor PC, asa ca pus pe un radiator de PC si un Cooler activ (care deja se afla in videoproiectorul in care o sa folosesc LED-ul) nu va depasi 40 grade, ei zic ca si un radiator fara racire activa este de ajuns pentru a tine sub 70 grade ledul.

El are rezistenta termica de 150 Grade. Deci nu imi fac griji in privinta racirii mai ales ca radiatoarele optionale recomandate pentru el sunt de 3 ori mai mici decat ce voi folosi eu, radiatoare care garanteaza racirii la 60-80 Grade in functie de temperatura ambientala. Si asta fara ventilator. Daca un LED de 100W este racit suficient cu un radiator si ventilator de PC, asta la 10W nu cred ca o sa depaseasca cu mult temperatura camerei.

Am gasit la un baiat de pe forum sursa asta:

Posted Image

LM2596, tensiune de intrare 5-35V, doua moduri de lucru curent constant reglabil din semireglabil si tensiune constanta deasemenea reglabila, al treilea semireglabil este pentru stabilirea pragului de aprindere a ledului de incarcare terminata. Modulul are 3 leduri , de culori diferite indicand incarcarea, terminarea incarcarii si regim de curent constant. Curent maxim de iesire 3A. Eficienta la conversie cca 92%. Poate fi folosit ca modul de incarcare a bateriilor cu tensiuni de la 4V-24V. Poate fi folosit si ca circuit de curent constant pentru leduri.

Protejat la scurt circuit . Pret 22 lei fix .

viewtopic.php?p=1398998#p1398998

Banuiesc ca e numai buna pentru LED-ul meu, dupa revelion o sa comand una si vedem atunci cum sta treaba si cu temperatura si cu lumina. Pana atunci sper sa reusesc sa iau si un Lux Metru.

Link spre comentariu

Sursa poate fi buna sau nu ca toate produsele provenite de pe eBay. Dar despre LED vrea eu sa spun ceva. Viata de zeci de mii de ore pe care o au LED-urile Cree ( si ale altor mari producatori ) nu este specificata NICI la curentul maxim NICI la temperatura maxima. Daca te uiti prin documentele Cree din seria "Lumen maintenace" o sa vezi curbe la 1/2 din curentul maxim si la Tj = 65-95°C. Deci, nici pe departe nu calcula Tj de 150 °C chiar daca vrei cu tot dinadinsul 3A. Trebuie spus ca la 3A , CHIAR mentinand LED-ul reletiv "rece" viata lui este mult mai scurta decat la 1,5-2A.

Link spre comentariu

Garantia de viata la 1000lm (3.3v - 3000mA) este de 30.000ore......dar...Si daca se reduce la jumatate viata lui, 30000-50000 ore, tot raman cu 15000-25000 ore, si 1000 ore daca tine sunt mai mult decat multumit, pentru ca nu mai dau 1000Lei pe lampa, dau 35Lei. Si oricum preconizez ca in maxim un an vor aparea LED-uri de 2-3mm mult mai puternice, si atunci voi schimba T6 oricum.Problema acum este ca tipul nu mai are pe stoc acea sursa, asa ca tot in pana am ramas...Stie cineva magazine online in RO cu ceva asemanator? Chiar daca e mai scumpa putin, nu conteaza.Multumesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări