Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Varianta de alimentare QRO cu MOT-uri.

Vizitator

Postări Recomandate

Am mai facut un test, aceeasi sarcina, un singur traf, 140Vca pe traf, 8.1A, deci 1130W pt aceeasi sarcina, deci randament de 79%, mult mai bun.

Ce am observat e ca la acesti 900W, traful e destul de fierbinte, desi n-a mers mai mult de 5 minute, testele le-am facut destul de rapid.

Trebuie sa refac testele, sa vad cum se comporta la 2KV.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lorik199

9

Da, am uitat sa precizez, am scos sunturile magnetice.

Trafurile astea au secundarul de cupru, primarul e de aluminiu, dar am si cateva trafuri, mai mari ca sectiune, bobinate numai cu cupru, insa numai cate o bucata din fiecare.

Link spre comentariu

Ok, am priceput. Eu la GU-81m al meu am un singur traf din acela cu ambele infasurari pe cupru, Nu se incalzeste exagerat. Scot 900W in toate benzile. Babuiesc ca o astfel de putere ar fi ok si pentru tine... Daca vrei mai mult de 900W, e mai complicat. Eu am incercat sa pun in paralel 2 trafuri, dar imi picau sigurantele cand incercam sa incarc condensatorii... Peste 900W e mai bine sa bobinezi un traf clasic cu suprafata foarte mare....

Link spre comentariu

Da, am uitat sa precizez, am scos sunturile magnetice.

Trafurile astea au secundarul de cupru, primarul e de aluminiu, dar am si cateva trafuri, mai mari ca sectiune, bobinate numai cu cupru, insa numai cate o bucata din fiecare.

Poti taia miezurile si sa combini infasurarile, in asa fel, ca pe acelasi miez sa ai numai infasurari din Cu.

Link spre comentariu

Da, 900W, imi sunt arhisuficienti, si 500W ma aranjeaza.

O sa testez, sa vad care e cel mai potent trafo, si o sa folosesc numai o singura bucata, care e full cupru.

Nu ma bag la desfacut trafo, e prea multa bataie de cap.

Link spre comentariu

Un traf pe cupru, alimentat numai in emisie, cu incarcare lenta a capacitatii anodice (printr-un bec halogen de 500W care costa 2 lei in Metro) timp de 1 secunda, te scapa de grija tensiunii anodice la puteri de pana la 900W. Sincer pentru 500W cred ca e risipa sa pui un GU-81, GK-71 ar fi arhisuficient. E adevarat ca daca pui GU-81, la puterea aceea, il vei lasa mostenire nepotilor. Nici eu nu as desface trafo-ul, ca sa poti combina infasurarile, cele doua trafuri trebuie sa aiba sectiuni identice, etc. Apoi trebuie resudate, dupa sudura home-made incep sa bazaie... trebuie impregnate cu lac... Unul pe cupru facut de fabrica e suficient.

Link spre comentariu

Am si un GK71, insa vreau ceva pe care sa ma pot baza in orice situatie ca imi livreaza puterea necesara fara probleme.

O sa fac amplificatorul cu GU81M,ce imi mai trebuie sa caut sunt variabilii pentru filtru, sperand sa-i gasesc la pret rezonabil, restul am disponibil.

Voi reveni cu detalii despre performantele trafo in sarcina si detalii despre constructie in topicul dedicat liniarului cu acest tub mentionat mai sus.

Editat de lorik199
Link spre comentariu

Pai variabilul dinspre antena e floare la ureche, un banal cv din radiouri cu lampi mai vechi, cu distanta de 0,5mm intre placi e suficient. Cel putin eu asta folosesc si nu am probleme. Spre anod te sfatuiesc calduros sa pui unul cu vid. Nici nu ocupa spatiu asa mare si nici nu are nici o sansa sa descarce. Ori pui unul de 250 pF singur, ori pui unul de 100 pF pe care in benzile de jos adaugi o capacitate fixa de 100 pF. In acest ultim caz ai nevoie si de un releu cu vid si de un cond. doorknob de 100 pF/6Kv... Costurile cu releu cu vid si doorknob se ridica la pretul unui CV de 250 pF, deci mai bine iei direct un variabil vidat de 250 pF.

Link spre comentariu

Sa vad ce gasesc, in functie de oferta si de preturile cerute, un variabil cu vid nu-l gasesti sub 300lei.

Daca nu gasesc ceva convenabil ma orientez spre unul cu aer, YO9FNJ face niste adevarate bijuterii, ori caut nista tabla de aluminiu si o sa-l bricolez eu.

Pentru antena am ceva variabil ce cred ca o sa reziste, daca nu il schimb, oricum in eventualitatea unei strapungeri nu cred ca mai ramane nimic din el.

Link spre comentariu

Daca tot a reinviat topicul m-am gandit ca componentele actuale,permit sa automatizam destul de mult traful de anodica,asa ca am schitat o schema care ar trebui sa poata comanda traful in functie de semnalul de rf care este aplicat amplificatorului  la intrare.Adica alimentarea trafului sa fie comandata de semnalul de rf;in caz ca ideea este fezabila atunci ar putea fi folosite mai multe tr. in paralel si crescuta puterea livrata spre tub(uri).Cred ca si regimul termic ar fi mult mai bun,tr. primeste alimentare atat cat este nevoie,in functie de modulatie,in rest sta cuminte pana cand apare un semnal ssb la intrare,m-am inspirat oarecum din ceea ce a facut G2DAF...doar ca m-am gandit sa aplic ideea la tr. de anodica.

Link spre comentariu

Ideea e buna, astfel de "detectoare de prezenta RF" folosesc si amplificatoarele Zetagi, toate, doar ca schema ta incarca foarte brusc condensatorii de la anod... Eu pun initial un bec de 500W in serie cu primarul si il scurtcircuitez la 1 sec de la trecerea in emisie, sa incarc condensatorii mai lent...

Link spre comentariu

Nu incarca brusc condensatorii;in baza tranzistorului spre masa este un electrolitic care face  circuitul sa reactioneze cu oarecare intarziere la aparitia semnalului de rf.Acum,valorile exacte ale componentelor vor trebui stabilite experimental pentru fiecare caz in parte,e doar o idee pe care eu nu am materializat-o practic;doar ma gandeam cum poti stoarce putere dintr-un mot fara incalzire si doar cat e nevoie,fara curenti de mers in gol exagerati.Eu totdeauna voi merge pe ideea de tr. clasic...m-am lecuit definitiv de mot-uri! :rade:

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu incarca brusc condensatorii;in baza tranzistorului spre masa este un electrolitic care face  circuitul sa reactioneze cu oarecare intarziere la aparitia semnalului de rf.Acum,valorile exacte ale componentelor vor trebui stabilite experimental pentru fiecare caz in parte,e doar o idee pe care eu nu am materializat-o practic;doar ma gandeam cum poti stoarce putere dintr-un mot fara incalzire si doar cat e nevoie,fara curenti de mers in gol exagerati.Eu totdeauna voi merge pe ideea de tr. clasic...m-am lecuit definitiv de mot-uri! :rade:

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări