Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema in Sprint Layout

Bebelu

Postări Recomandate

Desenezi traseele sau zonele pe care le doresti sa fie soldermaskApoi dai click pe iconita soldermask, si pui mouse-ul pe traseul/traseele pe care le doresti si dai click stanga pe traseul/zona pe care le doresti.Click stanga pe traseu s-a facut/activat Soldermask, iar click stanga pe traseu se dezactiveaza Soldermask.post-17385-139829733773_thumb.jpgpost-17385-139829733785_thumb.jpgpost-17385-139829733801_thumb.jpgpost-17385-139829733814_thumb.jpgpost-17385-139829733823_thumb.jpg

Link spre comentariu

Imi scapa ceva de nu inteleg. Eu am rezolvat-o invers, dar e ca nelumea....adica intai desenez traseul solder-mask dupa care peste el vin cu traseul mai lat acoperit de lac. Merge si asa dar e pe dos. GeoMar, tu cand desenezi un traseu peste un traseu desenat anterior, le mai poti deosebi intre ele ? La tine nu au aceeasi culoare ? Pana sa apuc sa fac traseul de deasupra de tipul solder-mask vreau sa spun ca nu mai pot sa fac diferenta intre cele doua trasee deoarece au aceeasi culoare.

Link spre comentariu

Traseul pentru soldermask il faci a doua oara, deasupra celui util, cel pentru soldermask oricum este "putin" mai ingust decat cel util.Da au aceeasi culoare amandoua, dar cand dai la soldermask , cand ajungi cu mouse-ul pe traseul respectiv, iese singur in evidenta (highlight).

Link spre comentariu
:rade: hehehehe, ai dreptate. Ala de dedesubt cu lac pe el ramane albastru iar cand trec pe deasupra cu mouse-ul cu solder-mask-ul activat celalalt traseu mai subtire se face roz si pot sa-l selectez a fi soldermaskuit :rade: Mersi mersi mersi :da
Link spre comentariu

As mai avea o intrebare : daca aplic pad-ul "Through pad" , voi avea trecerea dintr-o parte in cealalta metalizata ? Adica cele 2 paduri de pe fetele opuse vor avea conexiune electrica intre ele ? E deajuns sa fac asa sau mai sunt necesari pasi suplimentari astfel incat fabrica de PCB-uri sa stie ca doresc trecere metalizata ?

Link spre comentariu

Este suficient "Through pad" :da . Daca te uiti cu atentie, de jur imprejurul gaurii cand este through pad, se vede un cerc rosu care simbolizeaza metalizarea.

Link spre comentariu
:) mersi frumos. Din experienta voastra o gaura metalizata isi face treaba bine sau nu e recomandabil sa te bazezi pe ele ? Intreb ca voi folosi asa ceva la lipirea unor condensatoare si la acel piciorus nu am acces de lipire decat pe o fata, traseul plecand mai departe de pe fata cealalta. Deci n-am cum ca lipesc acel piciorus al condensatorului pe ambele fete.
Link spre comentariu

Daca trece curent mai mult, poti face o zona mai mare cu mai multe gauri metalizate. Pe de alta parte, daca dai bine cu flux, fludorul va migra si pe partea cealalta a cablajului.

Link spre comentariu

Da, circula in anumite momente si curent de 10 A. Ai idee cam ce burghie standard au astia pe la fabricile de PCB astfel incat sa fac trough-pad-urile cat mai corecte ? Genurilor astea de pad-uri , metalizate, li se mai zice si vias-uri ?

Link spre comentariu

Da, poti sa le spui si vias-uri, de fapt, am impresia ca vias-urile doar unesc doua trasee de pe o parte si cealalta a cablajului fara sa se monteze nimic in ele. Cei care realizeaza cablaje, folosesc burghie pentru a realiza gaurile comandate de tine... Au toleranta de vre-o doua zecimi, probabil ca depinde de fiecare in parte. Vezi ca trebuie sa aibe conditiile de executie undeva pe site.Uite cum am facut eu la un moment dat:post-7378-139829735757_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am intarit si eu legatura dintre cele doua suprafete de cupru prin through-pad-uri suplimentare cu dimensiuni mai mici, n-ar trebui sa-mi mai fac griji acum. M-am uitat la www.PCB-Electra.ro si ei spun ca gaurile pleaca de la 0,4mm. Deci nu trebuie sa scad sub diametrul asta. Bercioiu, sa incerc ca gaurile superioare pe care le folosesc sa fie multiplu de 0,2mm ? Adica 0,6mm ; 0,8mm ; 1mm ; 1,2mm ; 1,4mm ; 1,6mm.....etc ? Sa evit de ex. 0,7mm ; 0,9mm ; 1.1mm....etc ?

Link spre comentariu

Aha, deci imi vor face eventual gaura un pic mai mare, cu o anumita toleranta. Frica la gaurile metalizate e sa nu mi le faca mai mici pentru ca atunci nu mai pot sa le largesc fara sa stric metalizarea.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Pana la urma o sa trimit fisierele sub forma de gerber. Ce nelamurire am eu ar fi legat de fisierul "drill". Asta e fisierul cu gauri. Programul mi-a facut fisierele pentru copper, silkscreen, solder mask, outline si drill. La mine toate gaurile sunt de tipul vias, metalizate. Trebuie sa specific producatorului acest aspect sau fisierul drill contine aceasta informatie ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări