Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor! alimentare releu 12v din 220v

Vizitator stefly

Postări Recomandate

Vizitator stefly

Salutare tuturor trebuie sa alimentez un releu mic de 12 v si 262ohm rezistenta bobinei am incercat cu o punte din 4x1n4007 si o rezistenta de 5.5k si merge bine la bornele releului avand o tensiune de 10 v problema e ca se incinge rezistenta repede desi e de 3watt.Mai bine spus cum pot face un alimentator simplu pentru puteri foarte mici.precizez ca nu vreau sa folosesc un transformator in primul rand ca uneori va sta comutat zile intregi fara sa fie oprit.releul il folosesc ca o componenta auxiliara la o central termica.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• UDAR

3

• validae

3

• zal

1

• Th3_uN1Qu3

1

Top autori în acest subiect

precizez ca nu vreau sa folosescun transformator in primul rand ca uneori va stacomutat zile intregi fara sa fie oprit.

Nu vă înţeleg această afirmaţie. Puteţi detalia ?Eu v-aş recomanda să folosiţi totuşi un transformator(care în cazul dvs. costă doar câţiva lei).Gabaritul său nu e cu mult mai mare decât cel al unuicondensator cu tensiunea de lucru de câteva sute devolţi. În schimb beneficiaţi de o fiabilitate incomparabilmai bună, precum şi de separare galvanică faţă de reţea;cred că aceste două avantaje sunt importante când evorba de o centrală termică.
Link spre comentariu

Si eu recomand folosirea unui mic transformator, sau macar a unui alimentator micut, ambele variante sunt ieftine dar ofera ceva extrem de important, izolare galvanica, reteaua nu e ceva cu care sa-ti permiti sa te joci cu astfel de experimente.

Link spre comentariu

Izolare galvanica ofera oricum si varianta cu alimentare fara transformator - prin releu, dar cum i-am recomandat si eu, e mai fiabil un alimentator mic cu transformator.

Link spre comentariu

Poate chiar tensiunea retelei, daca releul este unul supraveghetor de retea.Am facut asa ceva unui coleg, cand reteaua este prezenta, releul intrerupe un contact de avertizare.Cand pica reteaua, contactul se face si suna o alarma, sau intra in functiune un invertor, etc.

Link spre comentariu
Vizitator stefly

am gasit o bucatica de transformator 6-9v dintro sonerie cu RF stricata voi pune o punte si gata dar cel putin pentru hoby voi incerca alimentatorul lui ,validae, multumesc pentru raspunsuri.

Link spre comentariu

In cazul asta separarea galvanica mi se pare obligatorie . Nu pui centrala la retea datorita releului dar pui boilerul. Un mic alimentator de 12V cc rezolva problema. Poti folosi chiar un alimentator de tensiune mai mica 7,5 - 9V si curent de 100mA sau asa ceva. Tensiunea in gol va fi cu circa 20-30% mai mare si va permite actionarea releului. Dupa actionare , acesta necesita un curent mult mai mic de mentinere si astfel va fi si consumul mai mic. Daca alimentatorul e cat de cat bun nu e o problema faptul ca sta mult timp conectat - vezi alimentatoare de switch-uri, modemuri, routere, incarcatoare de telefoane lasate peste noapte, etc.Acum am vazut postul anterior. Succes !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări