Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare despre voltajele de iesire la un ATX.

Vizitator danyelo

Postări Recomandate

Vizitator danyelo

Inca nu am desfacut un ATX pt a masura voltajul intre diferitele voltaje de iesire. Tocmai de asta intreb aici pt a fi sigur inainte de a face o prostie si cumva sa imi ard sursa. Am cautat pe google si am gasit daca masor intre +12 si -12 avem 24V, daca masuram intre -5 si +5 avem 10V, dar care sunt toate combinatiile sigure (fara sa pun in pericol sursa) care le pot folosi?

Cam asta am gasit. Dar in descriere scrie "etc" , dar ce inseamna acel "etc", adica care sunt celelalte variante?

http://i41.tinypic.com/14b6p77.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Relav

1

• Marian

1

• doru3160

1

• aly4quad

1

Top autori în acest subiect

Daca sursa ta este buna nici sa nu o desfaci. Risti sa o defectezi. Daca vrei sa "studiezi" o sursa de calculator fa-ti rost de alta. tensiunile de iesire nu se masoara unele fata de altele ci fiecare fata de masa (oricare fir negru). Nici nu te ajuta la nimic masurarea tensiunilor cum vrei tu pt ca iesirea de +12V este proiectata sa livreze un curent mare (5-15 A) pe cand cea de -12V este de curent mic. Sunt multe de spus despre surse. Cauta pe acest forum si gasesti o gramada de informatii.

Link spre comentariu

Daca vrei doar o verificare,pozele de mai sus sunt mai mult decat "vorbitoare"...aproape ca iti canta cum trebuie sa verifici o sursa(numai sa nu adormi).Daca vrei s-o folosesti ca in poza data de tine,atunci in combinatiile facute trebuie sa tii cont ca incarcarea se poate face la limita cea mai mica de curent a surselor implicate(desi nu vad la ce e buna aplicatia asta).Oricum nu e prea ortodox sa inseriezi 2 surse ignorand masa,dar asa cum ti s-a spus,nu ai treaba la interior,ci doar la conectorii deja montati pe fire

Link spre comentariu

@danyelo am impresia ca totusi tu esti cel care nu a inteles ideea, adica ceea ce a zis @Relav este cat se poate de corect, orice tensiune de la iesirea sursei ATX are ca referinta MASA adica firele negre ( oricare din ele ), adica masori numai intre un fir negru si unul colorat, spre exemplu iesirile principale sunt:+3,3V intre oricare fir portocaliu si negru;+5V intre oricare fir rosu si negru;+12V intre oricare fir galben si negru;Apoi:-12V intre firul albastru de pe mufa principala si oricare fir negru;-5V intre firul alb si oricare negru;+5Vsb, tensiunea de standby de la sursa auxiliara, intre firul mov si oricare fir negru;Astea sunt tensiunile pe care trebuie sa le masori la o sursa ATX, intotdeauna punctul de referinta trebuie sa fie masa.

Link spre comentariu
Vizitator LeoGal

Din cate am vazut in poza, beculetul este de mica putere. Nu orice combinatie algebrica de tensiuni este posibila si utila. Cum s-a scris deja, fata de masa poti utiliza la incarcarea nominala proprie toate tensiunile (+3.3V, +5V, +12V, -5V, -12V). Poti alimenta consumatori mici intre +Vx si -Vy, adica la suma absoluta a tensiunilor Vx+Vy. Intre +Vx si +Vz, adica la tensiunea Vx-Vz, nu poti alimenta permanent nimic (dar ai putea face totusi o poza cu un beculet care sa lumineze "mai stins" cateva momente). Din cate am auzit, pentru a functiona corect sursele de calculator au nevoie de o sarcina minima, montata probabil pe tensiunea principala +5V.

Link spre comentariu
Vizitator danyelo

Din cate am vazut in poza, beculetul este de mica putere. Nu orice combinatie algebrica de tensiuni este posibila si utila. Cum s-a scris deja, fata de masa poti utiliza la incarcarea nominala proprie toate tensiunile (+3.3V, +5V, +12V, -5V, -12V). Poti alimenta consumatori mici intre +Vx si -Vy, adica la suma absoluta a tensiunilor Vx+Vy. Intre +Vx si +Vz, adica la tensiunea Vx-Vz, nu poti alimenta permanent nimic (dar ai putea face totusi o poza cu un beculet care sa lumineze "mai stins" cateva momente). Din cate am auzit, pentru a functiona corect sursele de calculator au nevoie de o sarcina minima, montata probabil pe tensiunea principala +5V.

Perfecta dreptate (cativa ohmi la 5-10 W).Nu doresc sa masor nimic. Doresc sa utilizez. Pt a folosi 24V (+12 si -12V) sarcina maxima admisibila este cea a lui -12V, adica 0,5/1 A (depinde de ATX). Stiu si eu ca se masoara intre + si - si stiu ca doar asa poti folosi sarcina maxima admisa , pe care chiar producatorul o scrie/afiseaza. Am dorit sa stiu diversele voltaje obtinute intre iesiri pt a avea iesiri diferite la o sursa de tensiune , pt ca uneori iti trebuie 15V doar pt un scurt test. Multumesc oricum tuturor celor care m-au ajutat. Am reusit ce mi-am propus si functioneaza perfect.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări