Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Releu siguranță pentru sursa reglabila

cearda

Postări Recomandate

• Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gauss

1

• Marian

1

• marianjoita

1

• cearda

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Merge la redresoare simple : transformator , punte , eventual filtraj . Doar daca puntea redresoare e suficient supradimensionata . Protectie la scurtcircuit . Deci redresor ... nu sursa reglabila in acceptiunea curenta . Sau ceva acumulator ... Valoarea tensiunii ( fixe ) de iesire se coreleaza cu caracteristicile bobinei releului folosit . Schema , cu anclansare si reanclansare manuala , este minimalista . Am intalnit-o la niste incarcatoare de acumulatori industriale , conjugata si cu alte solutii de protectie . Nu ( cred ca ) e recomandata surselor reglabile ce se vehiculeaza pe forum ... la valori mici de alimentare nu functioneaza ( releul nu se automentine ... ) . Elementele semiconductoare serie sigur nu se vor " bucura " in caz de scurtcircuit ...

Link spre comentariu

Apropo de protectii simple la surse reglabile.In anii 80 exista o sursa produsa de Radioprogres 0 - 15V/1,5A, care avea o prtectie la scurtcircuit cu releu. Are idee cineva cum era conceputa?

Link spre comentariu

ca protectie la suprasarcina si scurtccircuit alimentatoarele didactice aveau o bobina inserata pe linia pozitiva a iesirii , care intrerupea un circuit anume (de regula tot plusul ) cand treceau un curent prestabilit prin ea. pragul de actinare se regla prin tensionarea unui arc cu ajutorului unui surub. Principiul de functionare era asa: la trecerea unui curent suficient de mare ca sa invinga forta arcului si sa miste clema cu contact aceasta aclansa intrerupand un circuit , (iesirea) . este cam primitiva , si nu merge pentru protejarea eficienta a etajelor urmatoare ,ci mai mult protejeaza alimentatorul.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator daniel maistrul

Bunaseara!! Mi-am facut o sursa reglabila de 35 V si 3 A si as vrea sa ii fac la iesire o protectie la suprasarcina . Ce scheme mi-ati recomanda ?? Multumesc frumos!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări