Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vreau sa imi construiesc un laser de 1w putere

Vizitator nick_bond

Postări Recomandate

• Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

4

• puriu

4

• Spitfire

2

• BCF

2

Top autori în acest subiect

Puterea de 1W la un laser in lumina vizibila este uriasa. Asemenea lasere nu se fac, se cumpara si consuma foarte mult. Am avut un laser nemtesc cu argon de 2 W si consuma 14 kW si multa apa de racire. Raza, groasa de de 8 mm, ardea lemnul. Exista "diode laser" de 1W, dar nu sunt lasere adevarate, nu dau lumina monocromatica si coerenta. Putere mare la randament bun se obtine cu un laser cu CO2, dar in infrarosu indepartat.

Link spre comentariu

Apropo de puterea lor, ai grija la ochi :speriat M-am jucat dupa anii 90 cu un Laser Pointer de 50mW adevarati si din reflexia pe niste vase de cristal, am primit razele drept in ochi. De atunci pe retina mea sunt puncte care nu mai dispar, le vad mereu cand ma uit pe cer sau pe un perete alb :cry:

Link spre comentariu

Laser verde pe 532nm, de 100mW (0,1W) se gaseste cu 50-60 lei, si chiar are puterea aceea, intr-adevar nu e bine de pus in ochi. Dl. validae, sigur laserul acela nu avea 5W? ...ca la 50 mW, un laser cu semiconductor foarte putin probabil sa provoace leziuni permanente pe retina, nu are paraxialitatea fasciculului ca a unuia cu gaz/corp solid/coloranti... Atentie si la durata de viata a acestui laser verde, cred ca nu trece de 500 ore.

Link spre comentariu

Sigur avea 50mW, nu avea cum sa aiba 5W la marimea unui pointer cu alimentare la 4,5V.Era insa destul de potent, se vedea spotul de la 3-400 m clar pe cladiri. Era din cele de prin anii 90, acum nu au nici 50mW pointerele ordinare.Am vazut insa si din astea care gauresc baloane, nu trebuie sa va zic ce pot face retinei :speriat

Link spre comentariu

Nu trebuie confundate puterea consumata, puterea in impuls si puterea medie luminoasa. Cred ca discutam despre puterea medie in spectrul vizibil a laserelor. Laserele se clasifica dupa puterea optica in 4 clase. In prima clasa intra laserele ce nu dauneaza omului, cele sub 0,4 mW si cele cu fascicul gros sau divergent. Pointerele rosii chinezesti fac parte din clasa 2, cele sub 1 mW, ce pot fi importate ca atare si comercializate liber in aproape toate tarile. Cele peste 1 mW sunt considerate arme periculoase si sunt interzise (import, comercializare, posesie) in multe tari civilizate. Cele mai puternice pointere sunt cele din clasa 3, intre 1 si 5 mW, si sunt permise cu unele restrictii in cateva tari (S.U.A., Canada, etc.) unde folosirea lor abuziva se pedepseste cu inchisoare plus o amenda copioasa. Cele verzi sunt din ultima clasa. Pointerele de 10 mW, care sparg baloane si topesc perdele, sunt complet prohibite, dar se produc totusi clandestin. Daca sunt procurate prin posta sau de pe Internet (am si eu unul verde) nu pot fi supuse controlului. Pointere de 50 sau 100 mW sunt mituri si legende.

Link spre comentariu

Dl. Puriu nu stiu cum ati ajuns la asemenea concluzii, dar puterea inscrisa pe un laser pointer se refera la puterea de iesire continua, nicidecum la cea consumata.

Posted Image

Un laser verde de 1W consuma cam 3A de la acumulatorul 18650 de 3,7V, deci putin peste 10W.

La cca. 500-600 RON se gasesc si laseri second-hand cu puterea de iesire de 15W, folositi la spectacole, concerte.

Pentru astfel de lasere folositi OBLIGATORIU ochelari de protectie!

http://www.lasersystems.ro/ro/ochelari

Link spre comentariu

Cand chinezul scrie <1000 mW poate insemna oricat, chiar si <1 kW. La pointerele verzi sursa este o dioda in IR care excita un rezonator in lumina verde cu un coeficient de conversie de cca. 20%. Puterea radianta totala poate ajunge la unele pointere pirat la 50 mW. In mod normal partea infrarosie a radiatiei se elimina prin filtrare. Daca filtrul lipseste sau este eliminat apare efectul de celule moarte pe retina si de spargere a baloanelor.

Link spre comentariu

M-am uitat cu atentie pe eticheta din poza si am vazut ca e de clasa 3B, interzisa cam peste tot.

Puterea luminoasa se poate masura prin expunerea timp de 10 secunde a unui termistor negru mat calibrat in c.c. timp de 10 secunde.

Un exemplu de pointer tare la oferta:

Specification:

Range: 20 miles

Continuous output power: 50mW class 3B

Power: 2 X AAA 1.5v batteries (included)

Dimensions: 13 X 143mm

Battery duration: 3 hours

Laser life: Up to 10000 hours

Wave length: 532nm

Weight: 65gm

US$ 115.00 NOW: US$ 79

UK£ 69.00 NOW: UK£ 49

Link spre comentariu

nu vad luati dupa eticheta la jegurile astea de pointere, puterea lor nu este standard dupa cum scrie pe eticheta, adica daca are 50mW, poate sa fie si 35mW si peste 50mW, puterea lor oscileaza in functie de temperatura diodei, a cristalului, deoarece nu au element peltier. Si astea nu au puterea scrisa pe eticheta, cumpara 3 lasere diferite de ex: 5o, 100 si 150mW si vei vedea ca sunt pe acolo ca intensitate luminoasa. Rferitor la filtru majoritatea nu au fitru IR, sunt niste jucarii ieftine si proaste, mai ales ce gasesti la noi in ro. Ca sa construiesti un laser de 1W iti trebuiesc cunostinte multe, nu este chiar asa simplu, acum depinde pe ce baza vrei sa-l construiesti , cu semiconductor sau cu gaz. Ambele sunt costisitoare, pe semiconductor iti trebuie dioda laser 5w/808 nm +NdYVO4+KTP+OC (pompa laser) facut colimatorul (munca si f multi bani) iar pe gaz la fel , nu cred ca reusesti sa faci acea lampa si sa pompezi gazul, mai bine o cumperi si sursa ti-o faci singur.Sunt multe de spus la capitolul laseri.Eu nu te descurajez ,dar o sa vezi ca bagi mai multi bani decat ai cumpara modulul gata facut si nu se stie daca-ti iese sau daca iti da randamentul maxim, trebuie powermetru care costa cam 1000 ron.

http://technology.niagarac.on.ca/people ... ersYag.htm

http://www.repairfaq.org/sam/lasercds.htm

http://laserpointerforums.com/f45/disma ... 30668.html

sa mai caut in pc documentatie si iti dau cata vrei

Link spre comentariu

Etichetele chinezesti nu le iau in seama niciodata. Poate daca e vre-o chestie militara, sau firma renumita care construieste in China, cum fac mai toate acum. Dar chinezariile ordinare afiseaza in general niste parametri aberanti.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator nick_bond

Am citit de pe internet ca as putea face un laser destul de puternic dintr-o dioda ce se afla in dvd-rw, am facut rost de un dvd-rw mai vechi si am scos din el 2 diode, una este pe infrarosu care este mai slaba si cea dea doua cu care arzi dvd-urile.(modelul de dvd-rw este: http://www.pioneer.eu/eur/products/arch ... /page.html)

Acum intrebarea mea este: am nevoie de un circuit special de alimentare pt diode, sau pot folosii doar niste baterii simple?

Si trebuie sa ii fac si radiator pentru racire?

Link spre comentariu

Trebuie sa limitezi curentul maxim prin ledul Laser, altfel vei avea un laser puternic de unica folosinta.Vezi ca pe net, cei care si-au facut spargatoare de baloane din asa ceva, pun si schema sursei de curent constant, de obicei un LM317. Vezi ca pe forum s-a mai discutat despre asta. Si repet, ai grija la ochi, altfel vei regreta joaca cu laserul :speriat

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări