Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un alimentator universal

Nostalgic

Postări Recomandate

Va prezint o schema de alimentator (respectind datashetul LM317)extrem de simpla dar foarte eficienta si fiabila.Este o schema clasica si bine cunoscuta. Acest alimentator poate fi folosit la orice fel de sarcini,electrice,electronice.Printre altele se poate incarca si acumulatori auto.Cu ajutorul lui R1 se regleaza curentul de incarcare dorit pentru acumulatorul respectiv.Pentru alte utilizari din R1 se regleaza nivelul de tensiune la iesire.La conectarea inversa a unui acumulator auto dioda D5 intra in conductie si se va arde fuzibilul F1, D6 se aprinde indicînd greseala.Am comentat schema foarte pe scurt , daca cineva doreste amanunte cu placere i le voi da.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Nostalgic

4

• Marian

2

• cristi_74

1

• leo 17

1

Top autori în acest subiect

Vase comunicante…..Vizavi de parerile exprimate mai sus voi explica incarcarea unui acumulator cu ajutorul acestui alimentator.R8 este peretele despartitor intre doua vase comunicante A =alimentatorul si B=acumulatorul.Cit timp nivelul din A va fi mai mic sau egal cu nivelul din B nu va curge curent spre B. Marind nivelul de tensiune in A va incepe sa curga curent in B cu atit mai mult cu cit nivelul in A este mai mare . Curentul necesar pentru tipul de acumulator va fi vizualizat cu ajutorul indicatorului A care este un ampermetru. Tensiunea pe acumulator va fi vizualizata cu voltmetrul V.Pentru alte utilizari tensiunea la iesire se regleaza tot din R1 iar curentul va fi atit cit are nevoie sarcina cuplata la acest alimentator.Conditionat de cit poate transformatorul de retea. Am construit acest alimentator si il folosesc preponderent pentru incarcarea bateriei de la tractor, si incarca bine.Tot montajul este executat in aer nu am folosit cablaj imprimat.

Link spre comentariu

@NOSTALGIC nu confunda reglajul tensiunii cu cel al curentului, schema nu are reglaj de curent ci doar de tensiune, doar pentruca acumulatorul trage curent de incarcare mai mic atunci cand ii dai tensiune mai mica, nu inseamna si ca reglezi curentul de incarcare, si de fapt nici ca incarcarea se face tocmai corect. Acumulatorul in faza de incarcare in curent constant trage curent foarte mare, limitarea maxima a schemei fiind pragul maxim impus, in cazul de fata undeva spre 14A, asadar este incorect spus ca R1 regleaza curentul ( oricare ar fi acesta ), acel potentiometru nu face decat sa regleze tensiunea si nimic mai mult.

Link spre comentariu

…..Marind nivelul de tensiune in A va incepe sa curga curent in B cu atit mai mult cu cit nivelul in A este mai mare . .

In postarea de inceput m-am cam grabit cu descrierea functionarii schemei si ma refer numai pentru incarcarea unui acumulator.In postarea a doua se observa ca am rectificat exprimarea cu privire la incarcarea unui akku.Si marind tensiunea cu R1 in amonte de R8 creste curentul supt de akku.La acest aspect m-am referit.Nu ca din R1 se regleaza neaparat si curentul la iesire.Punct.!
Link spre comentariu

@NOSTALGIC Serios, unde ai gasit schema? Sau este interpretarea ta? De ce cei 10 ohmi in paralel cu cele doua diode? Ce fel de ampermetru are 1V pe bobinaj cap scala? Ai vazut personal unul?Ai incercat faza cu bateria inversa? Iti garantez ca daca respecti schema, dupa arderea sigurantei, ledurile nu vor semnaliza nimic, pur si simplu se distrug.

Link spre comentariu

In biblioteca mea vasta cu carti din domeniul electronicii exista si o carte despre stabilizatoare de tensiune in care se descrie si functionarea lui LM317.Eu am completat cu cele necesare ca sa aduc schema la parametrii utili mie.Pe rezistorul serie R8 0.1 ohmi la un curent 10 amperi absorbit din sursa va fi 1 volt ce se masoara cu instrumentul notat Ace este conectat paralel pe R8.Instrumentul este deci un voltmetru de fapt, etalonat de mine pentru 1 volt cap de scala-smilex2-, am facut testari si a functionat exact cum mi-am propus, nu s-a produs nici un fel de distrugere de componente.Eu sint foarte multumit de utilitatea si fiabilitatea acestei scheme.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări