Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcare acumulator

InoX

Postări Recomandate

Salutare la toata lumea. Am o mica dilema. Detin un ups normal, nimic deosebit la el, pe care nu vreau sa il arunc deaorece desi are 10 ani functioneaza impecabil. Din cand in cand imi cade curentul si am cateva echipamente care consuma ~150W si un ups APC 1000VA abia daca le tine 30min(2 baterii de 7ah). Ideea este sa pun o baterie auto pe upsul vechi sa tina mai mult. Normal ca toti imi veti zice ca se va strica bateria, ca nu este ptr asa ceva etc. Nu conteaza asta, vreau doar sa tina mai mult si o baterie noua de 40Ah costa numai 125lei iar curentul se ia de 3-4 ori pe an. Problema este ca upsul incarca cu numai ~470mA. Dupa calculele mele ar necesita mai mult sau mai putin de 4 zile o incarcare completa, dar normal ca nu am incercat pentru ca in primul rand nu am descarcat un acumulator complet, ce rost are sa incep eu sa il stric.Intrebarea este daca se poate incarca complet o baterie de 40Ah cu un curent de 470mA. Stiu ca la un moment bateria are o autodescarcare care poate egala curentul de incarcare.Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

2

• InoX

2

• bolek

1

• validae

1

Top autori în acest subiect

Daca bateria se incarca complet in 4 zile, si se autodescarca complet , in sa zicem, 40 de zile, inseamna ca curentul de descarcare e de 10 ori mai mic decat ala cu care o incarci...deci nu vor fi egale...

Link spre comentariu

Eu folosesc un UPS cu baterie auto de 55Ah de cativa ani fara mari probleme.Chiar daca se incarca cu un curent foarte mic, nu e nicio problema fiindca UPS-ul intra foarte rar in actiune si in general pe durata mica de timp.Deci bateria are timp sa se incarce oricum.Trebuie sa montezi insa o siguranta automata de circa 10-15A pe cablul de plus al bateriei fiindca aceasta are un curent de scurtcircuit imens fata de acumulatorii originali de 7Ah. Daca tranzistorii mosfet din invertoare se scurtcircuiteaza accidental, vor lua efectiv foc .

Link spre comentariu
Problema este ca upsul incarca cu numai ~470mA.
Cum ai determinat curentul asta?

Cu ampermetru, normal.

Eu folosesc un UPS cu baterie auto de 55Ah de cativa ani fara mari probleme.Chiar daca se incarca cu un curent foarte mic, nu e nicio problema fiindca UPS-ul intra foarte rar in actiune si in general pe durata mica de timp.Deci bateria are timp sa se incarce oricum.Trebuie sa montezi insa o siguranta automata de circa 10-15A pe cablul de plus al bateriei fiindca aceasta are un curent de scurtcircuit imens fata de acumulatorii originali de 7Ah. Daca tranzistorii mosfet din invertoare se scurtcircuiteaza accidental, vor lua efectiv foc .

Am inteles.

Link spre comentariu

Asa este, in cazul cresterii capacitatii bateriei te expui nu numai incendiului ci si exploziei atunci cand acumulatorul intra in scurt (cat mai aproape de borne).Deci urmeaza sfaturile lui validae.

Link spre comentariu

Cu ampermetru, normal.

:) Nu mi-am inchipuit nicio clipa ca ai masurat cu aragazul. Chestia e ca valoarea masurata s-ar putea sa depinda de starea de incarcare a acumulatorului si atunci evaluarea ta e pe de laturi.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări