messu Postat Decembrie 18, 2013 Partajează Postat Decembrie 18, 2013 Poate cineva sa-mi spuna daca se poate modifica usor un alimentator de laptop astfel incat in loc de 18-19 Vcc sa livreze 30 Vcc, sigur cu pretul scaderii curentului disponibil ?Prin modificare usoara ma refer in principal la modificarea unor valori de piese.Nu stiu nimic, sau aproape nimic, despre functionarea/topologia unor astfel de surse, asa ca daca am intrebat o mare prostie, va cer scuze ! Link spre comentariu
giongiu Postat Decembrie 18, 2013 Partajează Postat Decembrie 18, 2013 Teoretic se poate.Se modifica divizorul rezistiv ce citeste tensiunea pe iesire, se pun electroliticii de pe iesire, de peste 30V, se verifica tensiunea maxima suportata de diodele redresoare.Posibil insa sa nu fie suficiente aceste modificari.Crescand tensiunea de iesire, cu cca 30%, proportional va creste si tensiunea ce alimenteaza integratul din primar, de regula UC384x.Probabil vor fi necesare ceva modificari si aici.Cateva poze cu cablajul, fata verso, sau alte detalii suplimentare, ar fi utile.Altfel discutam generalitati. Link spre comentariu
Dr.L Postat Decembrie 18, 2013 Partajează Postat Decembrie 18, 2013 Si poate inductanta trafului nu e dificienta pt a sustine cresterea asta. Adica creste variatia curentului.Apoi si in primar se va reflecta cresterea asta a tensiunii (proportional cu raportul infasurarilor!), trz s-ar putea sa nu reziste...Ca sa nu recalculezi reactia, trebuie sa cresti tensiunea de referinta, deci sa inlocuiesti TL431 cu un montaj de comparator + referinta de tensiune mai mare de 2,5V.Daca nu doresti/ai timp sa inveti despre astea, las-o asa. Link spre comentariu
messu Postat Decembrie 18, 2013 Autor Partajează Postat Decembrie 18, 2013 Momentan n-am, dar am sa incerc sa-i desfac carcasa si sa fac niste poze, zilele astea.Am sa ma uit si pe eticheta sa vad ce detalii sint trecute acolo (model). Stiu doar ca e o sursa de 4,5 sau 4,75 A. Link spre comentariu
Dr.L Postat Decembrie 18, 2013 Partajează Postat Decembrie 18, 2013 Pai s-a zis deja ce trebuie sa ii faci.Sau vrei ca cineva sa-ti si calculeze noile componente? Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 18, 2013 Partajează Postat Decembrie 18, 2013 ...Nu stiu nimic, sau aproape nimic, despre functionarea/topologia unor astfel de surse...Atunci mai bine las-o in pace, comutatia nu este ceva cu care sa te joci experimentand la fel de usor ca un traf de retea unde daca primarul este ok, nu prea conteaza ce faci la secundar, aici sunt implicate calcule precise si multe de tinut cont si verificat, ori fara un bagaj minim de experienta in asa ceva nu vad cum ai putea reusi, chiar si cu sustinere din partea colegilor de pe Elforum. Link spre comentariu
messu Postat Decembrie 18, 2013 Autor Partajează Postat Decembrie 18, 2013 Pai s-a zis deja ce trebuie sa ii faci.Sau vrei ca cineva sa-ti si calculeze noile componente?Nu vreau nimic ! Am pus o intrebare si un coleg mi-a cerut niste detalii "ca sa nu discutam generalitati". Cred ca a fost o solicitare pertinenta, la care am raspuns.Dac-am spus ceva rau, nu mai inteleg nimic...La fel, daca subiectul deranjeaza il putem abandona, ca n-am vrut sa supar pe nimeni ! Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 18, 2013 Partajează Postat Decembrie 18, 2013 Nu ai spus absolut nimic rau si nici nu vad cum ai fi putut supara pe careva, deci n-ai motiv sa devii defensiv, numai ca ceea ce doresti tu nu este simplu, nu cred ca se poate rezolva doar prin simpla modificare a divizorului, sau oricum e doar opinia mea. Link spre comentariu
messu Postat Decembrie 18, 2013 Autor Partajează Postat Decembrie 18, 2013 Nu-i vorba de asta.Cineva pare deranjat pentru ca as vrea totul pe tava, ceea ce este total FALS ! Abia incepuse discutia pe care, in mod cert el n-a urmarit-o, cel putin judecand dupa raspunsul dat, dar nu-i nicio problema. Oricum, n-o mai lungesc. M-am gandit ca poate fi un subiect de interes si pentru altii, mai ales ca sursele in comutatie sint destul de raspandite. M-am inselat, scuze ! O sa am grija, pe viitor, sa pun intrebari, NUMAI pe privat. Propun sa consideram subiectul inchis !Multumesc si numai bine ! Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 18, 2013 Partajează Postat Decembrie 18, 2013 Haide nu fii asa, fiecare isi exprima opinia si nedumeririle ca de asta este un forum liber. Acuma din cate stiu acest tip de alimentatoare sunt flyback, ( corectati-ma va rog daca ma insel ), saltul pe care tu doresti sa il faci este aproape dublu, nu cred ca producatorii au proiectat sursa cu o asemenea toleranta, ceea ce posibil a fi necesar de umblat la traf si la flyback crede-ma nu e deloc simplu. Daca totusi ma insel si este vorba de vre-o versiune de forward problema saltului mare tot ramane, posibil ca raportul de transformare sa nu fie potrivit pentru un asemenea salt, solutia ar fi deci iarasi modificarea trafului, ce-i drept la forward e un picut mai putin complicat fata de flyback ( din punctul meu de vedere ), totusi asta nu inseamna ca-i simplu, AICI am descris detaliat cum se poate modifica o sursa de calculator semipunte ( o versiune de forward ) cu TL494. Link spre comentariu
Dr.L Postat Decembrie 18, 2013 Partajează Postat Decembrie 18, 2013 @messuPrivatul nu e pt intrebari tehnice!Dupca cum a zis si marian, n-am nimic impotriva subiectului, ca altfel nici nu ti-as fi raspuns cu ce ai de modificat (sau partea asta ai ignorat-o?).Doar ca trebuie sa faci modificari substantiale, nu merge doar cu inlocuitul a catorva piese, calculate prin regula de 3 simple!Sau, daca ai noroc, chiar merge. Dar apare problemele "cum merge" si "cat va merge asa".Apoi, pt a discuta pe sursa ta, trebuie sa-i si scoti schema, nu doar cateva poze (pt a scoate altul schema).Si don nou, avand in vedere ca nu stii despre astea, practic iti trebuie mult pe tava, pt a avea un rezultat bun!Sa nu mai zic ca nu ai cautat, sa vezi ce s-a mai discutat pe tema asta (eu am repetat deja cateva chestii, pt ca tu nu le-ai citit deja. Oare asta nu e chiar pe tava?) Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 18, 2013 Partajează Postat Decembrie 18, 2013 Sursele de imprimanta au 30v, poate faci schimb cu cineva si ambele alimentatoare raman cum au fost proiectate.Ca idee, te intereseaza numai un raspuns cu DA/NU sau doresti sa intelegi de ce nu se poate ca sa folosesti eventual informatia pt mai tarziu.Ca pt a raspunde pe intelesul unei persoane care declara ca nu stie aproape nimic despre topologia alimentatorului s-ar putea sa dureze cam mult.De fapt ti s-a raspuns ce este mai important: daca vrei sa cresti tensiunea la iesirea unei surse flyback fara sa modifici traful va creste si tensiunea de automentinere a alimentarii integratului(aici la limita ai putea pune teoretic o stabilizare) dar si tensiunea pe tranz mos de forta care va fi cel mai expus distrugerii.Te asigur ca modificarea secundarului este o operatiune dificila, nerecomandata incepatorilor pt expunerea la electrocutare dar si pt realizarea unui traf ce nu trece normele de electrosecuritate.Pt aplicatii nepretentioase poti face un mic montaj ridicator (cum au fost multe realizate pe forum) cu avantajul ca ai si iesire reglabila, sa zicem 24-35V. Link spre comentariu
giongiu Postat Decembrie 18, 2013 Partajează Postat Decembrie 18, 2013 Eu speram sa vad ceva poze, sa aflu ce integrat e folosit, ce topologie, ce mosfet.Abia dupa aceea ne puteam da cu parerea, in cunostinta de cauza.Poate se gasea chiar si o solutie viabila, dar ma rog, ma pot insela, imi dau si eu cu parerea pe aici.Si nu in ultimul rand, din postarile pertinente, echilibrate a Domnului miticamy, ar trebui sa invatam toti, inclusiv unii moderatori.Se pare ca ati uitat ca si altii au avut rabdare cu noi, fara a ne lua de sus.Omul putea risca sa strice o sursa de doi lei, dar poate invata ceva. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum