Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

MIXER CU 5 CANALE

dacianu11

Postări Recomandate

• Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dacianu11

19

• flomar60

12

• remus68

4

• cristian_98

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Buna seara tuturor! Iata schema functionala si testele facute, s-a utilizat modulul corector pe trei benzi. Diferente intre schema si testul practic : nu a fost utilizat pot. stereo din iesirea corectorului; pot. balans a avut valoarea de 20 Kohmi;nu s-a utilizat modulul mono cu reteaua pasiva aferenta; nu s-a folosit pot. de 2 x 100K din iesire; tensiunea de alimentare a fost + - 14V . La punctele de flexiune ale filtrelor tensiunile citite sunt imediat sub limita de distorsiune a semnalului. Pe toata perioada testului tensiunea de intrare a fost 0,775mV ( 0 dB ) . S-a schimbat numerotarea pinilor capsulei pt. distributia stanga/dreapta a celor doua canale relativ la dispunerea interioara a capsulei

post-79933-139829733301_thumb.png

Link spre comentariu

Continuare... Cred ca testele sunt edificatoare pt. viabilitatea schemei . Multumesc colegului remus68 pt. faptul ca mi-a atras atentia asupra greselii facute si astfel am putut sa o corectez.

Link spre comentariu

Va multumesc pentru promptitudine si pentru faptul ca ma ajutati fara nici un interes. Totusi, sper ca prin discutiile de aici, sa fie ajutati sa altii. Acum, sa trecem la schema....hai sa vad daca am inteles bine (sunt ardelean si pricep mai greu) La intrare in mixer, unde e modulul 2 pe intrarea mono, se pune corectorul de ton cu 3 benzi, iar inaintea lui preamplificatorul pentru microfon. Se pot conecta 'spe canale pentru microfon. La canalul stereo in locul modulului 2, daca nu am nevoie de corector de ton, se poate pune doar intrarea de la corector, fara corectiile propriuzise. La fel si aici, se pot concta 'spe canale. Va rog sa imi spuneti daca am inteles pana aici. Sper sa nu va pun rabdarea la incercare.

Link spre comentariu

Constructia functioneaza cu 6 intrari , 3 de microfon , 3 stereo dar pot fi toate de microfon sau toate stereo.Mixajul efectiv se face pe reteaua pasiva care incepe de la pot-urile de 50K si se termina la intrarile inversoare ale TL074. Dvs. puteti conecta la intrarile in pot-uri orice sursa de semnal capabila sa ofere o tensiune intre 0,775mV si 2V rms . Impedanta acestor surse de semnal este de preferat sa se situeze sub 25 Kohmi ,dar veti realiza imediat daca sunt nepotriviri pt. ca sunetul va fi prost, fara basi pe intrarea respectiva...nu cred ca va fi cazul la dvs.Daca ampliful de putere situat dupa mixer, necesita un semnal mai mare, puteti mari valoarea semireg. de 22K la 50K. De asemenea puteti modifica si amplificarea modulului corector modificand raportul R2/R1,si daca doriti , valoarea rez. din fata pot. de balans in sens crescator. Asadar aveti o multime de posibilitati de adaptare a nivelelor de semnal functie de necesitatile concrete.

Link spre comentariu

Acum am inteles. Cu semnalele de la intrarile in mixer, ma descurc. Problema e ca nu stiu ce impedanta o sa am la intrarea in mixer pe fiecare canal, si nici nu stiu cum se afla. Posibil sa am pana in 25k posibil sa nu am, cred ca e la nimereala. Asadar, credeti ca ar fi mai bine sa fac un adaptor de impedanta cum spuneati cateva posturi mai in fata? Intre timp, incerc sa aflu ce anume dicteaza impedanta la iesirea corectorului de ton, de exemplu, si cum se afla.

Link spre comentariu

Conectarea intrarilor neinversoare la masa la primele doua integrate ,transforma intrarile inversoare in puncte 'virtuale ' de masa, avantajul principal fiind impedanta de intrare foarte mica, cu un beneficiu imediat , integratul se transforma intr-un amplificator sumator adica ' trateaza independent' d.p.d.v. al amplificarii fiecare semnal sosit la intrare , din acest motiv semnalele nu se 'cearta ' intre ele. Daca veti avea nevoie de adaptor de impedanta , preluati etajul de iesire ( cel cu rez. de 180 ohmi ) cu urmatoarele modificari : intrarea neinversoare conectata la masa prin rez. 120...220K si inseriata catre semnal cu rez. 1K si C 10 micro, dar nu cred ca va fi nevoie de acest etaj...Ca sa intelegeti mai bine ce spun eu aici cititi asta:http://www.phys.ubbcluj.ro/~anghels/teaching/Electronics/capitole%20electronica%20pdf/Amplificatorul%20operational.pdf

Link spre comentariu

Am citit articolul postat de dvs, (si nu numai) iar acum am inteles foarte bine ce ati spus. La pagina 117 si 124 se vorbeste despre punctul virtual de masa si amplificatorul sumator. Se mai vorbeste si despre conexiunea repetoare, ultimele 2 integrate din schema noastra, acum am inteles si partea asta. Va multumesc foarte mult pentru articol si pentru ajutorul acordat pana acum. Dar, sa nu fim chiar off topic si revenind la schema, maine o sa fac comanda pentru integrate, si o sa fac cate un modul de test pentru fiecare etaj in parte. Mai intai o sa fac corectorul cu 3 filtre, preamplificatorul propus de dvs iar apoi mixerul propriuzis. La urma le conectez toate impreuna si daca treaba functioneaza bine, fac toate etajele si canalele pentru mixer, pe o placa mare,cu tot ce trebuie pe ea. La final sper sa iasa un proiect destul bun si frumos. Intre timp poate fac si o masinarie de indoit tabla, ca sa ii fac si o carcasa pe masura, daca nu, merg la un tinichigeriu si sper sa se descurce cu masuratorile pe care o sa i le dau eu. Pana imi ajung integratele, ma apuc sa desenez cablajul in EAGLE.Ce potentiometre recomandati, si eventual de unde se pot achizitiona? Daca nu se poate spune aici, va rog frumos sa imi spuneti pe PM.

Link spre comentariu

Ma bucur ca am putut fi de folos! Despre potentiometre , ce sa va spun, am cumparat pot-uri si cu 1,5 lei dar si cu 5 lei , chiar si cu 11lei , la un moment dat , bineinteles in perioade diferite de timp . Diferenta intre ele a fost ca cele mai ieftine incepeau sa 'paraie ' dupa 2-3 ani de utilizare iar cele mai scumpe cam dupa 5-6 ani...Ceea ce a fost cu adevarat neplacut a fost ca la toate modelele achizitionate existau diferente de valoare intre sectiuni ( ma refer la pot-urile duble)-de ex. un pot. de 2 x 10 K putea avea valori de la 9,11K pe o sectiune pana la 11,5K pe cealalta - asa ca , intotdeauna cumpar mai multe ,le masor si fac imperecherea sectiunilor cat mai precis cu putinta...despre firme , va trimit un PM ...O idee, desigur subiectiva , apropo de proiectarea modulelor ... modulul, in sine , sa contina pe placa suport toate elementele de reglaj, inclusiv mufa de intrare semnal , aceasta constructie compacta ofera imunitate suplimentara la semnale parazite. Atentie la bucla de masa atunci cand proiectati imprimatul si faceti trasee de masa cat mai groase posibil, bineinteles in limita a ceea ce va permite placuta de imprimat...spor la treaba si mai discutam...

Link spre comentariu

Multumesc pentru sfat. E mult mai dificil sa construiesc carcasa daca am toate elementele de reglaj pe placa, dar pana la urma poate gasesc pe cineva care are CNC (ca sa fie treaba, treaba) si atunci situatia se schimba. Va tin la "curent" cu mersul lucrarilor.

Link spre comentariu

Mie mi se par in regula ambele... O intrebare , varianta de pcb stereo...? Ati putea folosi la aceasta varianta TL074...Oricum felicitari , va descurcati mai bine decat mine cu programele astea de proiectare pt. pcb...

Link spre comentariu

Nu am nevoie de varianta stereo, folosesc corectia doar pentru microfon, deci nu mi-am batut capul. Dupa ce primesc integratele si testez montajul o sa pun si cablajul simplu si asezarea pieselor, poate ajuta pe cineva. Dar mai intai sa ii fac testul.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am facut corectorul de ton si preamplificatorul de microfon, pentru teste. Concluzie: foarte multumit....! La preamplificator, cablajul este mult mai mic, fata de varianta cu tranzistori, si se aude foarte bine. La corector, nu am avut pot de 470k si am pus unul 100k, merge super bine si cu acesta. Am desfacut odata un mixer cu 5 canale (nu mai stiu marca) de la o biserica, si vreau sa spun ca, corectiile de el, erau "pistol cu apa" pe langa corectiile de la acest corector. Atasez mai jos cablajele, schema si asezarea pieselor, poate ajuta pe cineva. Si daca tot vreau sa fie treaba treaba, am cumparat si un PT2399, tot pentru teste, pentru "cata" efecte pe microfoane. Am desenat cablajul, iar acum urmeaza executare lui, si testele. Schema este prima varianta din catalogul integratului. Cand termin revin cu detalii...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări