Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat de sudura homemade

bluerocket

Postări Recomandate

Buna seara. Mi-am construit un aparat de sudura gen acesta:

Tensiunea in gol este de 45,5. Am intampinat o problema insa. Am incercat sa sudez niste tabla, gen carcasa de CD-rom, pentru test cu electrod de 2,5. Insa tot ce se intampla era sa se lipeasca electrodul de tabla fara sa faca flama aia continua. Odata mi-a iesit dar dupa mult chin. Am postat o imagine cu concluzia :))

1) E problema materialul pe care l-am incercat sa-l sudez? E prea subtire?

2) E prea mare electrodul?

3) Tensiunea de iesire e in regula?

Mentionez ca nu am absolut nicio experienta in sudat.

Multumesc

post-77333-139829726163_thumb.jpg

Link spre comentariu

Tensiunea in gol ar fi trebuit sa fie de 48-50V, dar nu asta ar fi principala problema.Cu ce diametru ai bobinat secundarul ? Ce putere au transformatoarele folosite ? Pune niste poze cu transformatoarele.

Vezi sa nu fi folosit electrod superbazic, cu transformatorul se poate suda doar cu supertit

Link spre comentariu

iti trebie o tensiune in gol de cel putin 45 de v iar in scurt pe electrod sa ti coboare pana la 24 de v iar ca intensitate cel putin 70 de amp pt 2,5 ..cred daca nu am uitat iar pt 3,25 peste o 100 de amp .eu am facut un mic aparat de sudura pe un tor de la un motot electric de 5,5 kw ,cu suprafata miezului calculat la aproape 35 cm patrari ..tensiune iesire 50 de volti amperaj de iesire aproape 70 de amp ..si nu sunt multumit sudez un electrod doi de 2,5 si se incalzeste ...

Link spre comentariu

Tensiunea in gol ar fi trebuit sa fie de 48-50V, dar nu asta ar fi principala problema.Cu ce diametru ai bobinat secundarul ? Ce putere au transformatoarele folosite ? Pune niste poze cu transformatoarele.

Vezi sa nu fi folosit electrod superbazic, cu transformatorul se poate suda doar cu supertit

Din pacate n-am reusit decat 45,5 :( Electrozii sunt supertit. Diametrul secundarului este de 4mm. N-am multimetru special pentru masurat intensitati mari deci n-am cum sa calculez puterea.

Menghinele sunt momentane fiindca inca nu stiu cu ce sa prind capacul trafurilor. Aveti vreo idee?

post-77333-1398297262_thumb.jpg

post-77333-139829726208_thumb.jpg

Link spre comentariu

Incercati ceva condensatori in paralel cu primarul ... nepolarizati , la tensiune cat mai mare ( peste 400 V c.a. ) . Valoare de cateva zeci de micro , eventual tatonati ... poate fi necesar si ceva softstart , sau rezistente de valoare mica inseriate cu condensatorul ( condensatorii ... ) . Ajuta amorsarea si in mod aparent creste puterea ansamblului . Ideal ar fi rezonanta primarului la 50 Hz , totusi mai greu de obtinut ... Condensatorii se gasesc in mod curent la un magazin cat de cat demn de numele de magazin de componente electronice ... format rotund , cu papuci , culoare alba ... cumparati mai intai numai unul , de valoare 20-30microfarazi , pentru proba ... sa nu incarcati bugetul .Ca idee , sudura tolelor se face TIG , in atmosfera de argon ... din multe motive .

Link spre comentariu

Incercati ceva condensatori in paralel cu primarul ... nepolarizati , la tensiune cat mai mare ( peste 400 V c.a. ) . Valoare de cateva zeci de micro , eventual tatonati ... poate fi necesar si ceva softstart , sau rezistente de valoare mica inseriate cu condensatorul ( condensatorii ... ) . Ajuta amorsarea si in mod aparent creste puterea ansamblului . Ideal ar fi rezonanta primarului la 50 Hz , totusi mai greu de obtinut ... Condensatorii se gasesc in mod curent la un magazin cat de cat demn de numele de magazin de componente electronice ... format rotund , cu papuci , culoare alba ... cumparati mai intai numai unul , de valoare 20-30microfarazi , pentru proba ... sa nu incarcati bugetul .Ca idee , sudura tolelor se face TIG , in atmosfera de argon ... din multe motive .

Sunt buni cei de la televizoare? Eu am 2 condensatori la 385V si au 220 micro farazi. Insa nu inteleg de ce are 4 picioare. Pun o poza cu inculpatul :)

post-77333-139829726382_thumb.jpg

Link spre comentariu

Poti sa le dai un cordon de sudura finut la imbinarea dintre E-uri si I-uri (asa cum a fost initial) Prezenta unui intrefier cat de mic scade randamentul.

Banuiesc ca e-n regula daca le sudez tocmai cu ajutorul lor insele, nu?
Link spre comentariu

Sunt buni cei de la televizoare? Eu am 2 condensatori la 385V si au 220 micro farazi. Insa nu inteleg de ce are 4 picioare. Pun o poza cu inculpatul :)
Nu . Nepolarizati , valoare de zeci de microfarazi , tensiune egala sau mai mare de 400 volti curent alternativ ... am scris mai sus destul de explicit . Cel din foto este electrolitic , tensiune curent continuu . Trei dintre picioare sant pentru fixare si sant conectate la minusul tensiunii .
Link spre comentariu

Tocmai am sudat partea de I a trafurilor si imi dau 47,5 volti. Functioneaza impecabil si cu electrozi de 2,5 mm (problema era ca apropiam eu prea mult). Acum trebuie sa gasesc o metoda variere a puterii. Cineva mi-a sugerat sa folosesc o bara de alama ca rezistenta. Ce ziceti?

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Pentru varierea puterii, ai doua variante: una e sa pui pe firul de masa, o sarma de fi 3-4, facuta ca o rezistenta, pe o coada de matura, care sa aiba maxim 50 de spire, iar din 10 in 10 spire, sudezi cate un carlig, pe care sa-l poti agata de piesa pe care o sudezi, sau de un cleste, daca folosesti asa ceva. In functie de lungimea sarmei spiralate (numar de spire) este intercalata in circuit o rezistenta, care atenuiaza din curent. Alta varianta, si cea mai buna (descrisa si la celalalt topic cu aparat de sudura acasa), este adaugarea in primar a unui montaj cu triac, din care poti regla curentul intre minim, si maxim. Daca nu te pricepi la electronica, e mult mai simplu sa cumperi un variator de lumina (15 lei), de la magazinul de electrice, si inlocuindu-i triacul original, cu unul de 40A ( ajunge si la 20 lei, functie de magazin si hotul care-l da), dar pus pe un radiator de tabla de aluminiu, merge perfect. Si montajele de la aspiratoare, care regleaza turatia la motor, sunt perfecte, dar tot triacul trebuie schimbat, sau la bormasini si flexurile care au reglaj de turatie. Eu folosesc asta de mult timp si e perfect. Am folosit si varianta cu spirele de sarma, multi ani, pana am gasit o schema cu triac. Singura deficienta e, ca introduce un zgomot in traf, triacul. Cat ar fi de strans, bazaie, dar nu cine stie ce!

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator aniel

Tocmai am sudat partea de I a trafurilor si imi dau 47,5 volti. Functioneaza impecabil si cu electrozi de 2,5 mm (problema era ca apropiam eu prea mult).Acum trebuie sa gasesc o metoda variere a puterii. Cineva mi-a sugerat sa folosesc o bara de alama ca rezistenta. Ce ziceti?

ce apropiai  prea mult?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări