Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme sunet amplificator Yamaha


Postări Recomandate

Va salut!

 

Recent mi am achizitionat un amplificator vintage Yamaha AX-700 (http://sportsbil.com/yamaha/tricomp_scans/AX700_AX700U_Speclayout.pdf).

La cumparare a fost in stare execelenta, cu toate potentiometrele si butoanele perfect functionale si un sunet excelent.

A rezistat eroic si unui mega chef de doua nopti (cu pauza ziua bineinteles) la care m am oferit binevoitor sa asigur sonorizare, fiind si dornic de a testa de ce e in stare jucaria.

De cateva zile insa, are niste simptome care ma ingrijoreaza si anume:

 

- din cand in cand, indiferent de gradul de incalzire, pt 3-4 secunde sunetul pe canalul dreapta devine puternic distorsionat si creste semnnificativ in volum fata de celalalt canal, la care nu sesizez nici o schimbare, dupa care se opreste si uneori se repeta problema la cateva secunde, alteori poate canta ore bune la diferite nivele de volum fara sa mai apara deloc

 

- tot ocazional, insa am observat ca in ultimele doua zile asta se intampla in special cand il pornesc, timp de cateva secunde sesizez schimbari ale caracteristicilor sunetului, in sensul ca la inceput volumul si dinamica sunt mai scazute apoi, cresc aproape gradual (schimbarea apare intr un timp foarte scurt, 1-2 sec, dar treptat nu brusc, ca la simptoma prezentata mai sus), uneori cresterea imi da senzatia ca sunetul devine foarte putin distorsionat. Mentionez ca acest lucru se intampla si in timpul mersului, independent de gradul de incalzire.

 

- rareori, am sezizat slabe diferente de volum intre canale sau o scadere a separatiei sunetului, semnalul ascultat devenind aproape mono.

 

Am facut si un test care s a dovedit a fi destul de relevant dupa parerea mea, aplicand un semnal sinusoidal de 50hz si la cresterea volumului, (echivaland cu cresterea semnificativa a vibratiilor in intreaga camera, vinovatele fiind niste boxe cu SPL 96 db si woofer de 30 cm) se auzea un bazait/parait pe acelasi canal dreapta, tot pt 3-4 secunde, care suna ca atunci cand exista undeva un contact imperfect, lucru pe care l am suspectat de la inceput, de aceea am facut testul cu semnal sinus capabil de a genera vibratii puternice care sa antreneze intr o anumita masura si componentele din amplificator.

 

Are cineva o idee cum as putea identifica acest contact imperfect?

Sau ce cauzeaza celelalte simptome? (Banuiesc ca la un amplificator de 25 de ani condensatorii incep sa dea semne de slabiciune si asta ar fi o posibila explicatie)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Păi, o fi rezistat bietul amplif eroic, dar e handicapat din fabricaţie cu nişte condensatori electrolitici prin bucla de corecţie, pe ăia îi suspectez în primul rînd. Am schimbat destui la modelul ăsta şi aşa am ajuns să-l detest. Nu că aş avea o părere mai bună despre alte modele ale firmei. Şi trafo e minuscul, singurul atu al amplifului sînt trz finali şi cond de filtraj.Schimbă pe cei de 100u/6,3...16V cu unii la 100V, eventual şi pe cei din reţeaua boostrap (220uF/35V) cu unii de 47uF/100V, evident toţi sortaţi ptr pierderi nule în dielectric. Caută şi lipituri reci pe placă.

Link spre comentariu

Multumesc pt raspuns!Trebuie sa precizez ca sunt incepator in ale electronicii si nici cunostinte cu privire la arhitectura amplificatoarelor nu prea detin, insa mai am idee pe ici, pe colo cu ce se mananca anumite lucruri.Eu unul l am ales dupa specificatii (THD foarte mic) dar si vazand ca e foarte apreciat pentru calitatea sunetului, ceea ce si pe mine m a impresionat. Traful nu e el tocmai impunator dar nici nu pare sa lase la greu amplificatorul, intrucat e cababil sa debiteze puterea promisa (chiar ceva peste, asa reiese din masuratorile facute pe tensiunea de la iesire) si intr un timp indelungat de functionare la 3/4 din volum se incalzeste doar putin. Deasemnea m a impresionat faptul ca electoliticii sunt de foarte buna calitate (Elna, Black Gates, Rubycon). Handicapul pe care l am observat foarte usor a fost radiatorul, care mi se pare o gluma, dar face fata binisor.Insa de vreo 2 zile observ ca nu mai are aceeasi calitatea a sunetului, inainte era o placere sa l asculti, acum parca suna respingator. Se simte usor mai distorsionat, mai putin detaliat, mai rece, mai sec si uneori anumite voci parca racnesc (si asta nu la piese hard rock).Am consultat si manualul tehnic si am vazut cum se face masurarea curentului de bias, iar masuratorile au aratat valori care se incadreaza in cele recomandate, deci am eliminat o banuiala pt schimbarea caracteristicilor sunetului.Azi am trecut comutatorul de tensiune pe pozitia 220V intrucat m am mutat pt cateva zile cu sculele la tara pt teste mai serioase ale boxelor (m am distrat oleaca atunci cand le am scos afara) si uitasem sa fac asta, intrucat aici tensiunea scade si sub 200V uneori. Parca au disparut acele fluctuatii ale sunetului pe care le suspectez ca erau si de la fluctuatiile de tensiune. Culmea, n am mai auzit nici acel bazait pe canalul dreapta dar nu cred ca are legatura cu cresterea tensiunii.1) Am observat ca releul de pornire devine caldut dupa cel mult 10 min de functionare, e normal?2) Am constatat insa, ca pe acelasi canal dreapta care ocazional mai face figuri, scoate curent continuu, in jurul valorii de 30 mV, pe celalalt fiind aproape 0. Cum s ar putea rezolva acest offset?3) Ce ma sfatuiti sa fac? S ar merita sa i fac o schimbare de condensatori (completa)?Cu ce etaj ar trebui sa incep pt a vedea daca se imbunatateste sunetul?@zal, o sa tin cont si de recomandarile dv, insa as vrea sa stiu pana unde ar fi bine sa merg daca tot ma apuc, ca sa stiu ce si cat comand.

Link spre comentariu

Tu chiar ii crezi tampiti pe cei de la Yamaha sau il crezi pe cuvant de pionier pe un user oarecare de pe un forum din România ? Cum sa fie prosti electroliticii din fabricatie , pentru ca sunt la 6,3 V si nu la 100 V ? Defecte pot apare oricând , dar proiectul este foarte bun , cu electroliticii originali !Mai bine lasa-l asa cum l-a facut mama lui si cumpara-ți un Sony :) !

Link spre comentariu

Il cred pe cuvant de pionier ca a schimbat acei condensatori la mai multe exemplare ale acestui model, asa ca e posibil sa fie un punct slab al acestui amplificator si as fi dispus sa i iau in calcul recomandarea. Oricum, aveam de gand ca mai intai sa masor condensatorii cu pricina (capacitate, ESR si ce se mai masoara) si daca erau in regula n ar fi avut rost sa i schimb.Ce i drept mi ar parea rau sa schimb niste condensatori de calitate care probabil multi dintre ei mai sunt inca foarte buni, cu unii de calitate indoielnica, pt ca in ziua de azi cam totul se contraface si nu stiu daca mai poti avea incredere in ce scrie pe eticheta. De aceea intreb ce as putea face? Pot spune cu certitudine ca sunetul a suferit schimbari deci undeva a intervenit o problema. Nu vreau alt amplificator intrucat imi placea mult sunetul acestuia si as vrea sa l pot readuce cat mai aproape de starea initiala.

Link spre comentariu

gabryeludrea, în cazul relului, alimentarea lui se face de pe bara de +63V, în realitate ceva mai mult şi poate fi vorba doar de rez serie cu bobina (de fapt sînt două legate în paralel), care era oricum de o valoare mai mică, ţinînd cont de alimentarea originală la 220V, acum reţeaua la noi e ''modernizată'' la 230V, cu fluctuaţii ca-n lumea a treia. Verifică tens pe bobina releului, ar trebui să fie cam 22V ca să meargă satisfăcător de cald în timp, dacă e mai mare de 24V, verifică R426,427, e posibil să fie devalorizate, le înlocuieşti cu unele de 3,9k/2W, sau una de 1,8...2K/3...5W. Verifică şi D314, eventual o înlocuieşti cu una de 24V/1W.

În legătură cu trafo, ptr economie s-a mers pe ideia unei alimentări susţinute de cond de filtraj, ptr comparaţie vezi AX900 ce trafo are. Puntea e anemică, de doar 4A, se poate şi ea înlocui cu una mai solidă de 10A reali la 200V minim.

Supravoltarea la acest model a fost dezbătută şi pe unele forumuri străine (Audiokarma, Elektroda...), unele exemplare ajungînd şi la +/-70V. E posibil să afecteze unele componente, că nu sînt de origine divină, tot de om făcute.

Link spre comentariu

Ce i drept mi ar parea rau sa schimb niste condensatori de calitate care probabil multi dintre ei mai sunt inca foarte buni, cu unii de calitate indoielnica, pt ca in ziua de azi cam totul se contraface si nu stiu daca mai poti avea incredere in ce scrie pe eticheta. De aceea intreb ce as putea face? Pot spune cu certitudine ca sunetul a suferit schimbari deci undeva a intervenit o problema. Nu vreau alt amplificator intrucat imi placea mult sunetul acestuia si as vrea sa l pot readuce cat mai aproape de starea initiala.

E vorba doar de cei 4 condensatori de 100uF/6,3V, ar trebui să fie de tip Black Gate, dacă ţin minte. C315,316,317,318... Verifică şi C333,334, de 220uF/35V, ai să găseşti pe ei o tensiune de circa 30...35V.Ptr o mai mare siguranţă, verifică-i pe toţi din etajul final, la fel caută lipituri reci cu o lupă, sau mai sigur refaci lipiturile, mai ales în jurul componentelor fierbinţi, nu ai nimic de pierdut.Acum am văzut că ai unul din modelele AX700-A,G sau B, cu schimbător de tensiune.
Link spre comentariu

Il cred pe cuvant de pionier ca a schimbat acei condensatori la mai multe exemplare ale acestui model, asa ca e posibil sa fie un punct slab al acestui amplificator si as fi dispus sa i iau in calcul recomandarea.

Îți urez sa fii sănătos , ca mare nevoie ai :) !
Aceeasi urare de bine si din partea mea catre dv! :)Toti avem nevoie de asta intr o masura mai mica sau mai mare.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări