Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

BFO LSB USB Fenomen

Vizitator Vasile1968

Postări Recomandate

Vizitator Vasile1968

Stimati colegi de forum

sper sa nu fiu off-topic :speriat ,dar doresc sa aduc in discutie un fenomen a carui intelegere va fi poate util si altor pasionati de transceivere home-made .Pe scurt, lucrez la construirea unui trcv dupa documentatia lui Ovidiu, yo6pir ( caruia ii multumesc si pe aceasta cale pentru documentatie si indicatii ) , trcv dotat cu dds.De vreo doua zile, i-am dat drumul pe receptie si iata ce am observat :

- DDS-ul stie din soft sa faca ori LO+IF ori LO-IF

- trcv-ul meu are trei benzi ,respectiv 15 ,20 si 40 metri si cum nu am o antena sau un sistem de antene, folosesc ptr teste o banala sarma de cativa metri scoasa afara ; ptr.teste am ales banda de 20 m

-am ales ca dds-ul sa faca conversia LO+IF caz in care imi livreaza 23 Mhz ( 23-14 =9 Mhz atat ca e frecventa intermediara la mine - am filtru SSB tip BPXF de 9 Mhz )

In conditiile de mai sus vocea operatorilor se aude impecabil doar bfo -ul in pozitia LSB -9001,5 .

Stiu si eu ca peste 10 Mhz, conventia este sa se foloseasca USB si de aceea am ramas nelamurit..... oricum, azi dimineata, am dat din soft-ul dds-ului sa faca conversia LO-IF caz in care el livreaza 5 Mhz (14-5= 9 Mhz frecv.intermediara ) si vreau sa va spun ca in situatia aceasta vocea se aude normal in pozitia USB -8998,5 Mhz . Intrebarea e de ce-i place LSB cand ii bag 23 Mhz si de ce merge normal cu USB cand ii bag 5 Mhz de la dds ( vfo) >??? Multumesc anticipat ptr explicatiile ce vor fi date ptr noi, nestiutorii :bataie

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• M1cutzu

6

• yo4hhp

2

• Yo4You

1

Top autori în acest subiect

Pentru ca atunci cand obtii frecventa intermediara prin diferenta dintre BFO si semnalul util, spectrul semnalului util rezulta in oglinda. 23.000-14.000=9.000, 23.000-14.001=8.999, 23.000-14.002=8.998 etc. Precum vezi, un semnal 14.000 MHz USB e transformat intr-un semnal de 9.000MHz LSB.

Link spre comentariu
Vizitator Vasile1968

@razvanfatuMultumesc ptr amabilitatea de a raspunde...dar... :speriat sa nu mi-o iei in nume de rau....mai tare am intrat in ceata. Probabil din viteza , s-au strecurat ceva greseli : " ...prin diferenta dintre BFO si semnalul util".Banuiesc ca era vorba de VFO , nu? Apoi, in cazul al doilea in care VFO este de 5 pina la 5,5 Mhz , nu tot se scade? 14-5=9 Mhz....Te rog sa vii cu lamuriri suplimentare, mai scolareste ca eu is mai greu de cap :jytuiyu .Multumesc

Link spre comentariu

Da, era vorba de VFO, scuze de neatentie dar raspund in pauze cand nu lucrez la cu totul altceva :).Corectand, in cazul in care frecventa intermediara iti rezulta din diferenta intre VFO si semnalul util ai asa: _VFO____RX____IF_ 23.000-14.000=9.00023.000-14.001=8.99923.000-14.002=8.998In al doilea caz nu faci diferenta intre VFO si semnalul util ci intre semnalul util si VFO:__RX___VFO___IF_14.000-5.000=9.00014.001-5.000=9.00114.002-5.000=9.002Precum vezi, in cazul asta imaginea nu mai e in oglinda: pentru o banda audio superioara pe frecventa de receptie rezulta o banda audio tot superioara in frecventa intermediara.Eu in felul asta am ales sa comut in receptor intre LSB si USB, in loc sa fac si un BFO cu frecventa comutabila schimb pe cea a VFO cu cat e nevoie.

Link spre comentariu

Trebuie sa acceptati un compromis ca DDS-ul sa functioneze corect, daca ne luam dupa teorie DDS-ul va acoperii numai cateva benzi, iar in restu nu are sa functioneze.Daca este vorba de DDS-ul de pe hamradioindia vu3cns vedeti ca se poate ajusta la offset SSB 1200-1500hz ori cu + ori cu -.

Link spre comentariu
Vizitator Vasile1968

@ razvanfatu and @yo4you....multumesc pentru implicare. M-am cam lamurit acum, am inteles cum sta treaba. Eu la transceiverul la care lucrez i-am facut un DDS dupa schema lui LU5DJV si o placuta de pe Ebay cu AD9850 . Sa stiti ca functioneaza foarte bine, "papa" in jur de 200 mA cand e forjat si a mai necesitat un mic etaj de amplificare cu un tranzistor, am folosit un BFR91 ( scoate cam 5 V p-p in partea de jos la 1,6 Mhz si sus la 40 Mhz aprox.2,5 V p-p toate astea pe o sarcina de 100 ohmi ; pe osciloscop snusoida perfecta :101 ).Va multumesc inca o data si SARBATORI FERICITE alaturi de cei dragi tuturor celor care urmaresc acest forum .La Multi Ani si buni , cu muuuulte realizari !!!73, bye

Link spre comentariu

Atentie, modulele de pe ebay cu AD9850 sunt facute pentru iesire pe impedanta mare, teoretic infinita. E configurat pentru o impedanta de iesire de 100ohm, iar pe iesire exista un rezistor in paralel de 200ohm, un filtru trece-jos cu Ft @ 3dB pe la 70MHz (?) si apoi un alt rezistor de 200ohm care ii asigura terminatia corecta. Asta e de fapt si motivul pentru care semnalul la iesire scade atat de mult pe masura ce se creste in frecventa, iesirea DAC-ului care genereaza sinusoida fiind grav inbalansata iar filtrul trece-jos fiind terminat pe o impedanta mult mai mica decat cea la care e proiectat.Revin cu o explicatie.

Link spre comentariu

Asadar, revenind, schema modulului e aici:

http://reipooom.files.wordpress.com/201 ... le_v01.pdf

Pinii IOUT si IOUTB sunt cele doua iesiri ale unui DAC balansat ce ar trebui sa vada o impedanta simetrica fata de masa pe cei doi pini. Solutia eleganta ar fi fost utilizarea unui balun cu primarul conectat la cele doua iesiri, insa modulul respectiv are si o alta iesire ce se trage doar din pinul IOUT prin intermediul unui filtru trece-jos Cauer. Cuplarea unei sarcini la iesirea asta (pe care probabil majoritatea o folosesc) strica balansul DAC-ului si are ca rezultat o neliniaritate a iesirii, pentru ca filtrul trece-jos e proiectat pentru sarcina de 200ohm si e deja terminat corect prin rezistenta de 200ohm. Exista trei solutii:

1. se inlocuieste R9 cu una de 25 ohm, R4 dispare, filtrul se redimensioneaza pentru 50ohm iar R5 dispare si ea.

2. se elimina L1, C1, C2, R4, R9 iar intre pinii 20 si 21 ai lui AD9850 se cupleaza un transformator de banda larga cu rol de balun, la iesirea caruia se inseriaza un filtru trece-jos centrat pe 40MHz sau care e frecventa maxima la care va lucra DDS-ul.

3. fara sa intervenim pe modul, balun-ul si FTJ-ul de mai sus se cupleaza direct pe pinii 13 si 14 ai lui AD9850 (accesibili pe modul la iesirile Square Ouput 1 & 2). Aceste iesiri scot semnal dreptunghiular dar trecand prin FTJ vor lua forma sinusoidala. Desi ar parea cea mai simpla varianta iar iesirea asta ar trebui sa ofere aproape 5Vpp, nu stiu daca poate debita pe 50ohm, asa ca poate balun-ul ar trebui facut coborator, 4:1.

Link spre comentariu

Sa stiti ca functioneaza foarte bine, "papa" in jur de 200 mA cand e forjat si a mai necesitat un mic etaj de amplificare cu un tranzistor, am folosit un BFR91 ....73, bye

Salut,De curiozitate, ce-ti consuma 200mA? Tot ansamblul de DDS, cu tot cu LCD sau doar placuta cu AD9850?
Link spre comentariu

Mersi. Imi sarise in ochi acel consum. Am in "facere" un wobbler OM3CPH si am folosit o astfel de placuta chinezeasca in locul DDS-ului si sunt cam constrans de consum pentru ca folosesc un trafo incapsulat de 7W, si am vreo 290mA disponibili. Din catalog, un AD9850 zice ca ia vreo 80-90mA.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări