Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

DSO - Osciloscoape pentru PC - full details

Blind

Postări Recomandate

Eu am facut LPT Oscilloscope. Nu sunt incantat deloc de el.Depinde la ce vrei sa folosesti osciloscopul. Daca lucrezi cu frecvente pana la 48kHz poti sa folosesti cu incredere Visual Analyzer.Daca te intereseaza sa vezi cat mai exact forma de unda, nu te va multumi un osciloscop pe 8 biti. Mai bine urmaresti pe site-urile de vanzari si sigur gasesti de cumparat un osciloscop analogic cu tub catodic destul de ieftin. Eu m-am bucurat ca am gasit un E0102 defect cu 80 lei. Am mai bagat vreo 50 lei in piese si l-am facut. Sigur gasesti unul perfect functional cu 200-300 lei. L-am folosit o data in ultimele 6 luni. Il tin asa, ca sa il am.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 71
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MifTy

6

• gsabac

5

• andiy

4

• Blind

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

eu doar m-am jucat putin cu softul celui care foloseste placa de sunet al pc-ului. nu am avut mare nevoie de el atunci asa ca am renuntat la idee repede. pana la urma am cumparat un osciloscop rusesc de 10Mhz si  apoi am mai gasit un e 104 defect pe forum pe care l-am reparat destul de rapid. asa ca am 2 acum si stau pe masa nefolosite. 

acum am gasit un soft pentru linux si voi incerca zilele astea sa ma joc cu el putin sa vad ce poate. se numeste xoscope . 

ps - pentru utilizatorii de linux care vor un generator de semnal exista audacity . probabil utilizatorii mai vechi de linux stiu de el, dar poate mai sunt si altii interesati. 

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Scuze ca sunt in afara topicului DSO, dar sper ca este un raspuns folositor.

Comentarii frumoase, instructive si realizari interesante homemade.

Unii ofera demo pe gratis altii ofera soft pentru PC gratuit.

Cind vrei sa faci un osciloscop numeric trebuie sa ai cunostinte serioase de electronica, programare si de tehnologie.

Cel mai usor este sa cumperi un osciloscop gata facut, sau un chit si sa folosesti un soft existent si gata osciloscopul.

Ai cistigat experienta, ai invatat ceva folositor esti cu o trepta mai destept.

Eu am programat un osciloscop pentru PC in Visual Basic pentru sistemele de operare Windows98,XP,7,8.

Se numeste "GElectronic Art Oscilloscope". poza este aceasta:http://www.freewebs.com/gelectronic/laborator/Osciloscop%20pe%20Calculator/oscil.png

Daca tastati acest nume in Google descoperiti si alte aparate homemade ca, generatoare soft, osciloscoape homemade CRT de 50MHz si 100MHz, etc.

Acesta este gratuit si se poate descarca de pe site-ul propriu  http://www.freewebs.com/gelectronic .

Are aspectul unui osciloscop classic gen TK465 si are ceva performante in domeniul audio de la 20 Hz la 20KHz.

Frecventa de esantionare este reglabila pina la cit ofera placa de sunet, chiar 200KHz.

Esantionarea semnalului se face cu 16 biti pentru o imagine de calitate pe un ecran de 400*300 puncte.

Performantele complete sunt pe site. Deasemenea sunt prezentate sfaturi pentru folosire si scheme adaptoare.

Fotografia osciloscopului homemade realizat de mine, 50 MHz cu tubul DG7-32, Philips:

http://www.freewebs.com/gelectronic/laborator1/Osciloscop%20CRT/osc50.jpg

Fotografia osciloscopului homemade realizat de mine, 100 MHz cu tubul D9-10Gh, Telefunken:

http://www.freewebs.com/gelectronic/laborator1/Osciloscop%20CRT/osc100.jpg

Am postat aceste realizari pentru a vedea ce performant actuale se pot obtine in regim de homemade cu tuburi

CRT cu deflexie electrostatica comparative cu osciloscoapele DSO in regim homemade. Desi osciloscoapele digitale

au, facilitati deosebite si cele analogice pot fi utile.

Multe succese!

Link spre comentariu

:aplauze :aplauze  :aplauze Intr-adevar adevarate realizari de exceptie.Se vede ca omul pune pasiune in ceea ce face iar pe deasupra mai are si indemanare din plin caci fara asa ceva sunt imposibile asemenea realizari zic eu.Felicitari si din partea mea!

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Salutare

Vreau sa iau un osciloscop si nu prea ma pot decide ,asa ca rog experti sa imi spuna daca aceasta scula merita bani (300 euro) pentru caracteristicile avute.

Mai jos pun linkul si caracteristicile.

Va multumesc anticipat

http://www.siglent.eu/sds1102cnl-100mhz-2-channel.html

SDS1102CNL

Features

Posted Image

Specifications     

Model SDS1072CNL SDS1102CNL SDS1202CNL Bandwidth 70MHz 100MHz 200MHz Channels 2CH+1EXT Real time sampling rate 1GSa/s 1GSa/s (each channel) Equivalent sampling rate 50GSa/s Memory depth 40kpts 5kpts/CH Rise time < 5ns < 3.5ns < 1.7ns Input impedance 1MΩ II 17pF 1MΩ II 14pF, 50Ω Time base range 5.0ns/div-50s/div 2.5ns/div-50s/div Scan: 100ms-50s/div Vertical sensitivity 2mV-10V/div 2mV - 5V/div Vertical resolution 8bit Trigger source CH1, CH2, Ext, Ext/5, AC Line Trigger types Edge, Pulse, Video, Slope, Alternative Math Operation +, -, ×, ÷, FFT Digital filter High pass, Low pass, Band pass, Band Stop Screen display styles Classical, Modern, Tradition, Succinct Max input voltage ±400V(DC+AC Pk-Pk), CAT I, CAT II Auto measurment 32 types:Vpp, Vmax, Vmin, Vamp, Vtop, Vbase, Vavg, Mean,Crms, Vrms, ROVShoot, FOVShoot, RPREShoot, FPREShoot, Rise time, Fall time, Freq, Period,+ Wid,-Wid, +Dut, -Dut, BWid, Phase, FRR, FRF, FFR, FFF, LRR, LRF, LFR, LFF Internal storage 2 groups of reference waveform, 20 groups of settings, 10 groups of waveforms 2 groups of reference waveform, 20 groups of settings, 20 groups of waveforms External storage Bitmap save, CSV save, Waveform save, Setting save Language(12 types) English, French, German, Russian, Spanish, Simplified Chinese, TraditionalChinese, Portuguese, Japanese, Korean, Italian, Arabic Display 7 inches(178mm) color TFT(480*234) LCD Frequency counter 6 bits PictBridge print Support Pass/Fail function Support Data logger Support Power AC 100-240V, 45Hz-440Hz, 50VA Max PC software Can through the computer remote control oscilloscope, extraction waveform analysis data Remark With original source seamless connection, form signal collection, produce integration system Dimension 323.1(L)mm*135.6(W)mm*157(H)mm Weight 2.5kg Connection USB Host: Support USB flash drive storage USB Device: Support PictBridge compatible printers and PC Remote control RS-232: Support PictBridge compatible printers and PC Remote control Pass/Fail Interface Module Accessories (1:1,10:1)Problex2, EasyScope3.0 Computer Software System, Power Cord, USB cable,User Manual, EasyDsoLib software package
Editat de cianyika
Link spre comentariu
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

@gsabac, bună treabă! :d

le recomand începătorilor în materie de osciloscoape să descarce şi să instaleze softuleţul: 99% dintre osciloscoapele de pe piaţă au aceleaşi reglaje, şi te poţi familiariza cu uşurinţă cu utilizarea corectă a "minunii".

şi o întrebare: se poate folosi în win98 ?

nu de alta, dar unii mai au "vechituri" care cam adună praf degeaba, şi un osciloscop de rezervă, fie el şi limitat la 20 kHz ar fi nepreţuit când aparatele de măsură încep să aibă "pitici"! :d

offtopic: Vasile, nu vrei să pui la loc butonul ăla de "mersi frumos"? că uneori e cam nevoie de el! :d

Link spre comentariu

e intrebare sau constatare ?

La banii aia cred ca-si face treaba pentru care a fost proiectat. Sunt mai multe informatii pe net si sunt mai multe variante. Problema e ca sunt foarte asemanatoare si nu stii ce iei. La ultima firma a schimbat o rezistenta si softul si au fost destul de magarusi ca sa nu dea posibilitatea de upgrade la clienti deja existenti. Vrei ultima varianta cumperi tot kitul. Ei au motivat ca sunt prea multe clone pe piata.

Link spre comentariu

depinde de unde-l iei!

şi apropo, nu vă faceţi iluzii că ebay e tot ebay şi dacă e ebay.it sau ebay.co.uk, ori ebay.co.il!

de cele mai multe ori, ce e pe ebay.com sunt ok, în rest, cam încearcă să te jupoaie, în ideea că oricum, italienii şi britanicii sunt cam mână-spartă! :d

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

La osciloscopul DSO, Art Oscilloscope, programat de mine, prezentat inainte am adus substantiale imbunatatiri de acuratete prin

utilizarea reconstructiei cu ajutorul functiilor sin(x)/x si a ferestrelor de ponderare de diverse tipuri.

La un osciloscop normal, cu semnalul de intrare sinus care are 19975 Hz, in poza sunt eșantioanele la frecvența de 44100Hz. Frecvența Nyquist 22050Hz.

Rezultă pe osciloscop normal, un semnal neregulat, despre care este greu de presupus ca este o sinusoidă.

Posted Image

Semnalul de intrare sinus are 19975 Hz, semnalul este refăcut cu metoda Cubic Spline. Se vede ca nu mai merge

la raportul eşantionare/frecvenţa de 2,21.

Posted Image

Semnalul de intrare sinus are 19975 Hz şi este acelaşi ca în cele 2 poze de mai sus. Semnalul este refăcut ca imagine

cu metoda sinX/X, Hamming.

Posted Image

Sunt disponibile in program si ferestrele de tipul Dirichlet, Hamming, Hanning sau Blackman. Se comanda cu butoanele

din zona Interpolation. Se poate folosi şi filtrul trece jos cu frecvenţa reglabilă.

Succes !

• [*]

• [*]
Posted Image Înapoi sus [*]Posted Image Citează [*]Posted Image Multi-citat [*]Posted Image Raport

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări