Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Redresor acumulatori auto

Vizitator ionutz4u92

Postări Recomandate

Vizitator ionutz4u92

In primul rand va salut. Sunt nou in aceasta comunitate si incepator in ale electronicii.

Doresc sa fac un redresor auto si am nevoie de sfaturile voastre pentru constructia lui.

Am urmatorul transformator:

Posted Image

Initial iesirile 2 si 3 din poza erau unite. Am facut si cateva masuratori si imi rezulta urmatoarele.

Daca masor 1 cu 2 sau 3 am valoarea de 17,3 alternativ.

Daca masor 4 cu 2 sau 3 am aceeasi valoare de 17,3 alternativ.

Daca masor 1 cu 4 iar 2 si 3 sunt unite (cum erau initial) am valoarea de 34,5 alternativ. Amperajul nu il cunosc pentru ca dupa cum spuneam sunt incepator dar din ce am reusit eu sa masor dupa ce am legat un bec la circuit multimetrul imi indica 1.4A.

Prima intrebare este: Daca leg iesirea 1 cu 3 si 2 cu 4 rezulta dupa masuratoare tot 17.3 V alternativ dar creste si amperajul?

Apoi dupa ce am legat 1 cu 3 si 2 cu 4 (precizez ca am legat asa deoarece am crezut ca se mareste amperajul) am legat o punte redresoare de 25A/400V (patrata) si imi rezulta 16.2 continuu.

Apoi urmatoarele intrebari:

Ma ajuta acest transformator la crearea unui redresor? Nu am nevoie de ceva complicat cu decuplare dupa incarcare etc. sunt multumit pentru inceput doar cu faptul ca pot face redresor din el. O schema simpla este suficient.

Ma scuzati pentru eventualele greseli dar sunt dispus sa invat. Pana acum am facut doar scheme foarte simple asa ca nu am lucrat prea mult in electronica.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

1

• klaxxon

1

• andreivlad1999

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca pui infasurarile identice in paralel atunci curentul maxim debitat de transformator se dubleaza. Atentie la fazarea corecta a infasurarilor. Daca fazarea va fi incorecta atunci tensiunea la borne dispare, devine 0V si transformatorul se va supraincalzi apoi se va arde.

Tensiunea din secundar este prea mare pentru a fi folosita direct la incarcarea unui acumulator de 12V.

Poate daca faci o schema cu tiristor si cu decuplare automata atunci ar merge.

O schema gasesti in link-ul de mai jos.

http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=2 ... &sk=t&sd=a

Link spre comentariu

Fara sa legi nimic masoara cu ohmetrul continuitatile pt ca ceva este neclar.Spui ca intre 1 si 3 ai 17v.Apoi spui ca legi 1 cu 3.Aici este neregula pt ca nu poti lega 2 fire intre care ai masurat 17v,O tensiune este masurata parazit de aceea ohmetrul identifica corect infasurarile.Si daca este simetric prin redresare cu priza mediana scoti maximul din el, nu este nevoie sa pui inf in paralel.

Link spre comentariu
Vizitator ionutz4u92

Imi cer mii de scuze dar a fost greseala mea. Masuratorile le-am facut corect dar m-am exprimat gresit aici. Era vorba deste 1 cu 2 o tensiune de 17,3 si aceeasi tensiune intre 3 cu 4. M-a indus in eroare faptul ca initial 2 cu 3 erau unite si de aceea am scris asa.Am vazut schema din link-ul dat de @andreivlad1999 dar este putin cam complicata pentru mine. Am vazut cateva scheme mai simple pe forum dar nu stiu care este potrivita pentru acest transformator. Chiar si o schema care doar sa reduca tensiunea la cea necesara de incarcare fara alte protectii este de ajuns.

Link spre comentariu

Mai bine pui doua diode si faci redresorul cu priza mediana.17V e foarte mult pentru incarcare directa, acolo ai nevoie de maxim 12Vc.a. in secundar.Daca secundarul e bobinat simultan cu doua sarme, se poate scoate din sarma fara desfacerea tolelor pana se ajunge la 12V. Schemele cu reglarea curentului si/sau tensiunii necesita totusi ceva experienta. Oricum va trebui supravegheata incarcarea si intrerupta atunci cand apare degajarea intensa de gaz.

post-21106-139829725506_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări