Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema poarta NOT

bluerocket

Postări Recomandate

Buna ziua. Nu reusesc sa realizez o poarta NOT convenabila. Doresc ca aceasta atunci cand e in cut-off sa alimenteze un oscilator care functioneaza la 12v. Insa si poarta tot la 12v se alimenteaza. Problema mea este ca rezistenta pusa la colector sa nu fie prea mare astfel inca sa nu reduca tensiunea oscilatorului cand poarta e in OFF. La 12v, oscilatorul consuma 14mA. Din ce-am incercat, o rezistenta de 33ohmi potrivita. Insa apare problema curentului mare care trece prin tranzistor. Nu pot sa pricep treaba cu saturated. Cand este saturat practic rezistenta este foarte mica, atunci de ce pana mea se incalzeste tranzistorul? Va rog frumos ajutati-ma. Ma chinui de 2 saptamani si nu-i dau de capat. Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bluerocket

3

• Mircea

1

• Nostalgic

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

:)) Ok, pardon, postez acum schema. Releul e pus doar pentru delay ca sa alimenteze oscilatorul cand termostatul se inchide si curentul nu mai merge prin tranzistor ci pe celelalte cai. Cercul cu T este un termostat care e ori ON ori OFF.

post-77333-13982972504_thumb.jpg

Link spre comentariu

Un tranzistor la saturatie tensiunea Colector emitor este de cca 1 volt.Scazind din cei 12 volti ramin 11 volti . 11 volti pe 33 de ohmi, curentul prin tranzistor va fi de 330mA.Pe unde trece curent se dezvolta caldura.Radiator si un tranzistor mai adecvat.

Link spre comentariu

Un tranzistor la saturatie tensiunea Colector emitor este de cca 1 volt.Scazind din cei 12 volti ramin 11 volti . 11 volti pe 33 de ohmi, curentul prin tranzistor va fi de 330mA.Pe unde trece curent se dezvolta caldura.Radiator si un tranzistor mai adecvat.

In cazul asta mai bine folosesc doua relee mici. Ocupa acelasi spatiu :))
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări