Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

GU17PP superbas

sebi_c

Postări Recomandate

poate fi folosit si QQE03/12 TESLA ?in aceasta schema.(am gasit pe ebay ieftine).as vrea sa experimentez si eu aceasta schema(cu acordul si sprijinul dumneavoastra :da ) cu niste trafuri de grundig cu final PP ( RAA 11,2Kohmi din radio cu final cu ECLL800). schema este cea pe fond negru?

Eu l-am experimentat si cu QQE03/12, chiar cu un plus de putere. Dintre toate QQE03/12, Tesla mi s-au parut putin cam sensibile la tensiunea anodica de 300V (incep sa descarce). Trebuie sa fii mai atent, chiar intr-o prima faza sa o reduci pe la 280V cateva zeci de ore. Cu un transformator cu Raa 11K o sa ai ceva mai putina putere la iesire. In mod normal, cu transformatoarele astea, ar trebui sa urci tensiunea anodica pe la 320V, dar dupa cum am spus, atentie sa nu descarce. Eu le-am lasat sa descarce mai mult timp si m-am trezit ca se inrosesc anozii. Cu atentie, la punerea in functiune, este bun si QQE03/12.La intrare E88CC mi s-a parut ca are zgomotul cel mai mic (practic nu se observa) si cu rezultate asemanatoare si ECC88. Am incercat si cu 6N1P, dar nu mi se pare tubul cel mai potrivit, desi poate functiona si cu el. Functioneaza cu orice tub cu miu 30..50. ECC81 este iarasi o optiune buna. Nu am avut 6N23P sau altceva echivalent rusesc cu care sa incerc. Foarte important este ca triodele din acelasi balon sa fie cat mai egale. E necesar ca mai inainte sa verifici lampile!Punerea in functiune este urmatoarea:- Dupa ce ai verificat ca regulatorul de tensiune functioneaza si ai reglat tensiunile, introduci dublele triode in soclul pe un canal. Cu intrarea in scurtcircuit, reglezi sursa de curent constant sa obtii potentialele pe anozi, asa cum e in schema aratat. Daca potentialele pe pe anozii 6N2P lor sunt inegale cu mai mult de 20V, nu prea e bine. Cel mai rau scenariu e ca unul din anozi sa fie catre tensiunea anodica si celalalt sa fie catre 50V; atunci amplificatorul nu va functiona.-Introduci GU17 in soclu si reglezi curentul la 15..20mA pe fiecare tetroda. Dintr-u potentiometru aduci negativarea la valoare si din celalalt egalizezi curentul pe fiecare lampa.-Injectezi semnal si cu un osciloscop verifici semnalele pe anozii tetrodelor si daca excursia de tensiune minima inainte de clipping este catre 50..80V(varful sinusului negativ), transformatoarele de iesire chiar sunt potrivite.Eu am folosit un stabilizator de tensiune pentru alimentare din urmatoarele motive:- Este cel mai bun substitut al unui inductor de netezire de valoare foarte mare.- Exploatezi in conditii de siguranta valoarea maxima a tensiunii anodice care este fixa indiferent de variatiile tensiunii de alimentare, datoarta consumului, sau altei cauze.- Indepartarea orcarei urme de brum, chiar in conditiile in care filamentele se alimenteaza in curent alternativ (eu nici nu consider ca brumul este indus de la filamente in conditii normale).Da-i drumul la experiment, si cand il pui in functiune o sa lamurim si problemele stabilitatii cu reactia negativa conectata.

GU17_PP_PA.pdf

GU17PP_REG.pdf

Link spre comentariu

multumesc mult de sfaturi si pentru scheme. acum sunt in faza de achizitionare a pieselor. am sa renunt la echivalentul lui gu 17 de la tesla, pot folosi 6j1p-ev sau e de preferat 6j5p montata sub sasiu?vreau sa va intreb daca transformatoarele mele vi se par potrivite pentru aceasta aplicatie(evident ca nu ma astept la performantele obtinute de dumneavoastra la frecvente joase avind in vedere sectiunea de aproximativ 5cmp ), va dau citeva date masurate de mine:-rezistenta infasurarilor intre mediana si anod-310 si 400 ohmi, inductanta 4,15H SI 4,15H.inductanta anod-anod 16,33H, inductanta anod-anod cu iesirea de difuzor in scurt 0,44H. am folosit un multimetru care masoara inductantele la frecventa de 200hz. intreb pentru ca nu am alte transformatoare disponibile si vorba proverbului vreau sa ma intind cit am plapuma :rade: .

Link spre comentariu

GU17 are mare dispersie, cel putin din cele ce am cumparat eu de aici de la Bazar! Eu am gasit cu Pmax la iesire incepand de la 6 pana la 10w.Lampa de la sursa de curent nu reste critica. Eu am pus 6J5B pentru ca se poate monta direct pe cablaj! La masuratoarea trafului mi se pare ca inductanta secundarului este prea mare! Ar trebui verificata rezistenta din primar prin injectarea unei tensiuni alternative mici in secundar (de ex 6.3V) si sa masori ce obtii in primar. Cunoscand raportul celor doua tensiuni si stiind ce difuzor puneai in secundar, poti calcula usor ce Raa ai acolo, la modul real.

Link spre comentariu

am facut masuratorile folosind traful de retea (de la grundig mandello), infasurarea de filament are 7,7v in gol cu secundarul de 4 ohmi legat a scazut la 7,6v. tensiunile din primar sunt dupa cum urmeaza comun(+anodica) -anozi 165,5 volti (diferenta mai mica de 300mv, fluctua), tensiunea anod-anod 327v. ce parere aveti?din calculul meu daca este corect ar rezulta Raa-aprox6600ohmi(la 50hz?)-puterea secundar =1,1xputerea primar, putere=upatrat /r-nu stiu daca am rationat corect...

Link spre comentariu

..cu secundarul de 4 ohmi legat a scazut la 7,6v. tensiunile din primar sunt dupa cum urmeaza comun(+anodica) -anozi 165,5 volti (diferenta mai mica de 300mv, fluctua), tensiunea anod-anod 327v...

Raa(Zaa) 8kΩ şi peste.Simplist pentru o estimare ceva mai bună(în sarcină) dispuneţi o sarcină rezistivă de 4Ω în secundar şi alimentaţi primarul anod-anod cu 220Vca.
Link spre comentariu

din radio cu final cu ECLL800...

Dacă se ţine cont de provenienţă OT înclin să cred că poate fi vorba de 10K-11K(anod-anod) în ciuda faptului că raportul de transformare în gol conduce la alte concluzii(posibil un randament mic OT estimativ 0,8).
Link spre comentariu

din radio cu final cu ECLL800...

Dacă se ţine cont de provenienţă OT înclin să cred că poate fi vorba de 10K-11K(anod-anod) în ciuda faptului că raportul de transformare în gol conduce la alte concluzii(posibil un randament mic OT estimativ 0,8).
Raportul spirelor primar/secundar este destul de bine reflectat de raportul tensiunilor in gol! Ca se mai adauga si ceva rezistente parazite si alti coeficienti, poate duce Raa catre 8K pe 4 ohm la iesire, asa cum de fapt ati aratat. In schimb, daca luam in considerare 8 Ohm la iesire, Raa este catre 10K, ceea ce-l face destul de potrivit pentru aplicatie.

Nu prea am vazut Raa in practica comerciala peste 10K; poate gresesc eu necunoscand asemenea exceptii.

PS: Daca in primar e adevarata inductanta de 16H, cred ca poti obtine rezultate destul de bune. Al meu este ceva peste 30H. Traful meu are rezistenta in primar 2x60 Ohm, fata de al tau 2x300..400 Ohm (?). Sunt si eu curios cum va arata semnalul la iesire la 20Hz dreptunghiular.

Link spre comentariu

Extrem de redusa rezistenta in c.c. al transformatorului din amplificatorul tau ,Sebi, automat si capacitatile reziduale sint mici ar putea fi o discutie despre influenta acestor capacitati si rezistente asupra raspunsului global dar este evident ca transformatorul este exceptional la fel si conceptia intregului amplificatorCa o curiozitate, la un SEPP am izolat bucla de reactie negativa pt compararea formei la 10 Khz dreptunghi ,din greseala si firul de masa al secundarului, a existat o diferenta pe osciloscop...

Link spre comentariu

Având în vedere raportul de transformare în gol 43 şi raportul de transformare în sarcină 55 cât şi Rcc primar anod-anod(600Ω) putem spune că şi secundarul prezintă garantat Rcc 0,9Ω-1Ω şi acest ohm se reflectă în primar când circuitul secundar este închis prin sarcina Zs asta ne conduce la Zaa>10.000Ω când în secundar Zs=4Ω şi un randament aproximativ 0,8 chiar uşor mai mic în special pentru 5W-6W în sarcină la ieşire.Cu Zs=8Ω în secundar ce Zaa să mai precizăm/estimăm(pentru un raport de transformare dat 43-55)...Transformatorul de ieşire în discuţie poate funcţiona relativ corect pentru numai 6W-7W în sarcină la ieşire(Zs=4Ω când Paa_utilă=9W-10W).Mă opresc aici că deja o luăm pe lângă subiect(am ajuns off topic cred).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări