Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

GU17PP superbas


sebi_c

Postări Recomandate

Istoria acestui amplificator incepe acum cativa ani cand am realizat prima versiune, publicata pe acest forum, dar din nefericire imaginile si schemele au fost stearse, cred eu din neglijenta. Dupa atata timp, mai precis cu o luna si ceva in urma, am reluat chestiunea, beneficiind si de ceva timp si materiale prezente de pe vremuri si am realizat un nou amplificator GU17PP cu usoare modificari fata de versiunea anterioara. In urma unor teste, am schimbat lampa de la intrare din versiunea anterioara, 6N2P cu E88CC si refacut circuitele de compensare astfel incat amplificatorul sa functioneze stabil si sa aiba o banda de frecvente redata cat mai mare. Dificultatea acestui amplificator consta in algera dublelor triode cat mai identice in acelasi balon, datorita structurii diferentiale cuplate galvanic si cu amplificari, relativ, mari. Sursa de alimentare este stabilizata atat pentru tensiunea anodica cat si pentru negativare cu un circuit de intarziere a conectarii tensiunii anodice dupa 10..20secunde. Riplul tensiunii anodice este sub 40mV la un curent de 300mA. Tensiunea de filamente este alternativa, cu jumatatea infasurarii respective conectata la masa. Brumul la iesire este practic nemasurabil.Puterea inainte de cliping este de circa 9W-sinus, la un coeficient de distorsiuni sub 1%. Banda de frecvente cu abateri de +/-1dB este cu aproximatie 20Hz..35KHz. La 3dB, evident banda este mult mai mare, sus fiind peste 50KHz.Sunetul este extrem de frumos, cu bas catifelat si inalte de o finetze extrema. In lipsa semnalului, practic nu se percepe nici un zgomot, sunetul facandu-si simtita prezenta din nimic.

post-17079-139829724258_thumb.jpg

post-17079-139829724266_thumb.jpg

post-17079-139829724275_thumb.jpg

post-17079-139829724283_thumb.jpg

GU17_PP_PA.pdf

Link spre comentariu

Masuratorile au fost facute pe o sarcina artificiala de 4Ohm. Inca cateva oscilograme.PS: Mai atasez si o imagine cu aparatele de masura ale dBm-mtrului. dB-metrul este realizat dupa o schema proprie, conceputa pentru a obtine o indicatie logaritmica a nivelului la iesire, tocmai pentru a vizualiza si semnale de puteri mici.

post-17079-139829724348_thumb.jpg

post-17079-139829724353_thumb.jpg

post-17079-139829724377_thumb.jpg

Link spre comentariu

Foarte frumoasă lucrare(estetic/funcţional) ,desigur dincolo de superbas(răspunsul fabulos/spectaculos la 20hz-sqw) văd o oscilogramă deosebită 10khz-sqw (20khz-sqw) ,având în vedere că a fost înlocuit 6n2p cu ECC88 a scăzut câştigul în buclă deschisă şi sa calmat foarte bine amplificatorul gu17pp(ecc88 prezintă şi un leakage foarte mic catod filament...). Pentru 1khz-sinus se vede foarte bine în oscilograma dată punctul de inflexiune (concav/convex). Dacă aş putea nota această lucrare de la 1 la 10 ar primi din partea mea 10(fără reţinere).

Link spre comentariu

Mersi de aprecieri, Vali! Asa cum am mai spus-o, este impresionant cum cu o putere, relativ mica, se obtine un bas asa de profund de parca ar fi o putere mult mai mare. Imi place intrarea cu aceasta lampa, care aduce un plus si privind zgomotul propriu care devine insesizabil. Amplificarea etajului e ceva mai mica fata de 6N2P care lucra la un curent mai mic, iar asta are un curent mai mare compensand intrucatva miu-l ei mai mic. Spun astea, pentru ca altcumva THD la iesire creste evident. Oricum, imi place cum a iesit in final amplificatorul!Intentionez sa fac si un amplificator similar cu GU19; raspunsul la joase este admirabil!PS: Multumesc pentru aprecieri la toata lumea! Kosmin, cat de curand, sper sa ma tina elanul, vreau sa termin si amplificatorul meu stil McIntosh, care aduce mai degraba a MC225 cu puterea de 2x50W (EL34).

Link spre comentariu

Sebi, sa nu crezi ca ai sa scapi usor, cea ce ai facut este uluitor asa ca te rog sa oferi mai multe amanunte, lasind gluma la o parte cum mama saraciei ai obtinut acel raspuns la 20 Hz ?O consecinta a constructiei tale este un nou standard si asta o sa deranjeze , oricum pe mine m-ai facut praf asa ca felicitari d-le :aplauze

Link spre comentariu

O consecinta a constructiei tale este un nou standard si asta o sa deranjeze

Numai cei invidiosi pot fi deranjati de un asemenea proiect care se vede din avion ca este facut cu o maxima meticulozitate inginereasca , de la cap la coada. Pt cei mai ambitiosi ar trebui sa fie stimulativ . Felicitari Domn' Sebi !!! :aplauze
Link spre comentariu

Si prima varianta, cu 6N2P in etajul de intrare, coboara foarte bine in frecventa. Felicitari pentru reluarea proiectului!!

Merge foarte bine si cu 6N2P la intrare. Am incercat mai multe lampi la intrare si din toate le-am gasit pe E88CC-urile astea, in afara de faptul ca mi-au placut cum merg, erau si cele mai apropiate in acelasi balon. Dupa cum cred ca toata lumea a observat ca driverul cu 6N2P are posibilitatea de i se regla comod amplificarea din R26, pentru a se defini castigul total al amplificatorului, am preferat sa mentin aceasta lampa pentru a avea la dispozitie rezerva mare de amplificare. E88CC, aduce un plus de stabilitate (castig mai echilibrat pe fiecare etaj) si dupa observatiile mele lipsa oricarui zgomot masurabil (ceva in limita a 1..2mV).
Link spre comentariu

Mic, elegant si cu un semnal dreptunghiular de invidiat! :aplauze :aplauze :aplauze Ai reusit sa masori si banda (cu atenuare) ?Trafurile de iesire sunt de la Petra? "Oalele" de la trafurile de iesire sunt cumparate sau sunt facute? (pun intrebarile aici pentru ca sa nu-ti mai trimita userii mp-uri cu aceste doua intrebari)

Banda exprimata mai sus este acoperita de urmatoarele asertiuni:-O scadere/crestere a amplitudinii tensiunii cu circa 11% se incadreaza in +/- 1dB; -O scadere/crestere a puterii cu circa 20% se incadreaza in +/- 1dB;-O scadere/crestere a amplitudinii cu 29.3% se incadreaza in +/-3dB;-O scadere/crestere a puterii cu jumatate se incadreaza in +/- 3dB; bineinteles toate astea trebuie sa se intample cand semnalul la intrare este constant.Ca sa fiu mai exact, pana la 10KHz nu sesizez sa scada amplitudinea semnalului cu mai mult de 1%. La 20KHz, se observa o scadere de circa 3% care la 35KHz nu cred ca este mai mare de 5%. Asa ca cele exprimate sunt acoperitoare!Amplificarea in tensiune in bucla inchisa este circa 28dB, iar in bucla deschisa 43dB.Toate trafurile sunt de la Petra; oalele sunt table ambutisate la Emailul. Carcasa e proiectata in Solid Works, taiata laser si indoita cu abcant numeric.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări