Alex_tz2000 Postat Decembrie 14, 2013 Partajează Postat Decembrie 14, 2013 Buna ziua!Vreau sa construiesc un carucior mic care sa imi plimbe o camera foto de 150g. Pentru asta m-am gandit la un motor pas cu pas. Problema este ca aceasta cursa de 2m as vrea sa o pot face intr-un timp foarte lung de ordinul orelor. Cum as putea comanda acest motor sa se miste cu cate un pas la fiecare 20 secunde sa zicem?Am gasit o aplicatie de iphone care emite un sunet scurt pe o anumita frecventa, la intervale pe care le pot seta. Aplicatia era folosita pentru declansarea prin cablu a aparatului foto. Probabil aparatul stie sa interpreteze acest sunet si sa declanseze. Ce alta varianta as avea?multumesc. Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 14, 2013 Partajează Postat Decembrie 14, 2013 Caruciorul trebuie sa se miste lin sau sacadat? Trebuie data si comanda camerei la un timp/o distanta prestabilit(a)? Link spre comentariu
Alex_tz2000 Postat Decembrie 14, 2013 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2013 Caruciorul trebuie sa se miste sacadat adica se misca un milimetru apoi sta 5 minute. Timerul pentru declansarea camerei este incorporat in camera. Camera stie sa declanseze la intervale de timp pe care le pot seta. Link spre comentariu
edy_wheazel Postat Decembrie 14, 2013 Partajează Postat Decembrie 14, 2013 Cea mai spinoasa problema a proiectului o reprezinta partea mecanica, comanda acestuia este relativ usor de realizat cu o clona Arduino + driver motor sau alta varianta. Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 14, 2013 Partajează Postat Decembrie 14, 2013 Daca sincronizarea camerei cu miscarea caruciorului nu este o problema , atunci poti rezolva cu un motor pas cu pas ( relativ mic , cred ) care sa deplaseze caruciorul cu 1 mm la fiecare pas. La un sistem de antrenare "cu fir " ( nu stiu denumirea corecta ) si un motor cu pas de 1,8° iti trebuie un diametru al fuliei de 63,6 mm ceea ce pare decent. Driver-ul va da un impuls la fiecare 5 minute sau cat vrei tu.Sigur, cum se spunea mai sus , partea mecanica poate ridica unele complicatii. Link spre comentariu
Alex_tz2000 Postat Decembrie 14, 2013 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2013 partea mecanica este foarte simpla si o pot realiza foarte usor. Problema mea este motorul care sa imi miste caruciorul cu pasi foarte mici la intervale pe care sa le pot modifica. Uneori vreau un pas de motor la un minut, alta data un pas de motor la 10 minute. Dar ma pricep foarte putin la electronica, fiind fotograf. Link spre comentariu
Alex_tz2000 Postat Decembrie 14, 2013 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2013 Ce este acela un driver motor? Cine il comanda la intervale regulate, de unde pot cumpara? Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 14, 2013 Partajează Postat Decembrie 14, 2013 Motorul pas cu pas nu se poate alimenta simplu, de la o baterie . Are nevoie de un circuit care sa excite corect infasurarile sale pentru a se obtine miscarea dorita. Acela este driver-ul. Uneori notiunea este folosita doar in sensul partii de putere si se asociaza un controller dar in principiu lucrurile raman la fel.Folosesti apoi un timer - poate fi un simplu 555 sau altceva , reglabil, care sa dea un impuls la intervalul dorit de tine.EDIT . Poate ca obtii mai multe informatii pe sectiunile dedicate CNC ale acestui forum. Link spre comentariu
Alex_tz2000 Postat Decembrie 14, 2013 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2013 Imi poate spune cineva de unde pot cumpara piesele componente? Motor, driver, timer? Sau ma poate ajuta cineva contra cost cu aceste lucruri? Link spre comentariu
edy_wheazel Postat Decembrie 14, 2013 Partajează Postat Decembrie 14, 2013 Ii mai nasol daca nu ai cunostinte de electronica. Sfatu' meu ii sa vorbesti cu un electronist din zona ta. Am facut ceva asemanator pentru un scanner modificat folosit la developarea cablajelor UV, am folosit o placa pe care am pus uC-u' + driveru' + alimentarea. Trebuie sa numeri numaru' de pasi pe care-i face sistemu' pentru o cursa completa, dupa care poti sa programezi uC sa miste ansamblul cum vrei tu. Link spre comentariu
Alex_tz2000 Postat Decembrie 14, 2013 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2013 O sa incerc sa vad cum pot face cu un 555 sa imi misc motorul pas cu pas. In continuare daca e cineva din Bucuresti care ma poate ajuta astept orice sfat. Va multumesc tuturor celor care m-au ajutat astazi cu informatii. Deja stiu mult mai multe decar dimineata. Multumesc! Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 14, 2013 Partajează Postat Decembrie 14, 2013 Nu o sa poti DOAR cu 555. Citeste mai sus. Ce motor pas cu pas ai ? Link spre comentariu
Alex_tz2000 Postat Decembrie 14, 2013 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2013 Nu am cumparat nimic. De asta am apelat la ajutorul celor care au mult mai multa experienta intreband ce am nevoie sa achizitionez pentru a face lucrurile sa mearga. Putin putin ma pricep la electronica adica stiu ce e aia o rezistenta, bobina, tranzistor, stiu ce e ala cc sau a.c. dar cam atat.De asta va rugam sa imi recomandati ce sa cumpar si sa ma apuc maine de treaba.Inca o data va multumesc pentru ajutor. Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 14, 2013 Partajează Postat Decembrie 14, 2013 Ei, nici chiar maine ! Spuneai ca mecanica nu e o problema. Pai atunci proiecteaza mecanica si calculeaza/estimeaza ce motor iti trebuie ( cati Nm) . Abia de acolo se poate pleca. Un motor nou este scump, eu cred ca unul recuperat dintr-o imprimanta defecta ar fi suficient ( cele mai mari ) dar mecanica decide asta.Apoi, in functie de motor se proiecteaza/calculeaza driverul si sursa de alimentare. Partea cu 555 este cea din urma si cea mai simpla. Link spre comentariu
Alex_tz2000 Postat Decembrie 14, 2013 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2013 Ok. Asa voi face. Cu siguranta aveti dreptate. Revin cu foto dupa ce realizez partea mecanica. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum