Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema amplificator 100w

Postări Recomandate

Am relizat fizic schema de mai jos a amplificatorului, insa in locul MJL-urilor am pus 2SA1943 si 2SC5200,acestia ii aveam...Am alimentat la +/-37vcc,si aproape instantaneu a iesit fum din rezistenta R11/220r incercuita cu albastru.Amplificatorul nu avea nici un difuzor conectat la iesire si nici la intrare nu avea semnal conectat.Ce este incercuit cu rosu si taiat nu am imclus in pcb deoarece nu doresc sa leg in punte.Cum nu am experienta in amplificatoare cer ajutorul vostru.Oare care sa fie cauza?Multumesc.

post-20529-139829724007_thumb.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mda, cred si eu ca q5 este defect, nu ma pun sa caut acum, dar m-am uitat si nu stiu cum am reusit ca il loc de bd139 am pus bd137..deci sigur este mort suportand maxim 60v...Oare a tras si finalul dupa el? tinand cont ca rezistenta inca mai este ok, doar a inceput sa iasa fum din ea...am masurato si e in parametri, am tinut in priza maxim 3 secunde pana a inceput sa iasa fum, atat.L.E. La reglajul mersului in gol nu am gasit semireglabil de 2K si ampus de 1k, e ok?

Link spre comentariu

Ai spus ca ai alimentat la 37V pe ramura, ceea ce nu poate fi o problema pentru BD137, insa folosirea de semireglabil de 1k in loc de 2k la superdioda asa cum este in schema, este cu totul alta treaba, chiar si la reglaj maxim al rezistentei ( corespunzand cu punctul unde curentul de mers in gol ar trebui sa fie minim ) biasul este totusi mare si se pune o sarcina posibil prea mare cu rezistenta aia de 220, cred ca nici cea de jos nu s-a simtit prea bine. Morala ar fi ca atunci cand nu stii ceva mai bine intrebi decat sa modifici la plesneala. In cazul de fata poti incerca inserierea semireglabilului tau de 1k in jos cu o rezistenta de 560 sau 680 Ohm, aceasta va limita biasul minim undeva la sub 1V ( fata de peste 1,3V cat ai acum adica mult ). Poi inlocuieste ambii prefinali si verifica si finalii vezi daca au avut de suferit, daca gasesti pe vreunu cu probleme schimba-i pe amandoi, apoi inainte de alimentare regleaza putometrul de la superdioda la rezistenta maxima, adica intre baza si emitorul Q9 sa se regaseasca rezistenta putometrului plus cea inseriata, 1560 sau 1680 depinde ce pui tu, punctul asta corespunde cu biasul minim, de aici poti alimenta, masori offset-ul pe iesire ( adicatelera tensiunea continua in mV ) apoi fixezi multimetrul pe una din rezistentele de putere de la colectoarele inalilor si reglezi putometrul pana gasesti acolo in jur de 20mV, si cam atat.

Link spre comentariu

Raspunsul este simplu si omul a spus clar ca a iesit fum instantaneu. In mod clar sunt oscilatii puternice. E si normal sa fie asa pentru ca finalul si driver-ul sunt aranjati in configuratie CFP. Acolo mai trebuia o compensare locala care nu exista. Costy86 uita-te la SARA si pune-i o celula RC asemanatoare.

Link spre comentariu

Fum aproape instantaneu ( asa cum autorul subiectului a specificat ) poate iesi din acea rezistenta si cand se pune o sarcina prea mare pe ea ( eventual fiind subdimensionata ca si putere ) si asta se poate intampla in cazul unui bias prea mare ( asa cum consider eu ca este cazul cu semireglabil de 1k ) cand disipatia pe acele rezistente poate creste mult. Eventualitatea unor oscilatii puternice asa cum spui ar fi pocnit prefinalii si probabil si finalii cred eu, oricum se poate testa ipoteza mea destul de simplu inseriind acea rezistenta cu potentiometrul, si masurandu-se apoi caderea de tensiune pe rezistentele de putere, sau de ce nu, curentul consumat pe una din ramurile de alimentare, daca inca este mare atunci sunt oscilatii, daca este mic atunci e ok.

Link spre comentariu

Am scos si masurat finali si prefinali, un singur final este dus, cel la care era rezistenta cu problema, si ambi prefinali defecti, celalalt final este bun...Momentan nu am ce face ca nu am alti finali sa incerc, dar nici nu stiu de unde sa achizitionez ca e plin de chinezarii,probabil si acestia or fi, ii am de mult..dar nu mai stiu de unde,probabil o sa ma orientez spre cei originali din schema.Din ce am vazut eu, exista si amplificatoare HI-FI cu mosfeti, care ar fi mai fiabile,la care sar gasi mai putine clone?Nu doresc decat 2x100-120w maxim..Multumesc.

Link spre comentariu

De la bias prea mare nu se ardeau prefinalii si rezista un final, mai degraba invers. E clar ca are oscilatii puternice si este normal sa se intample asa dupa cum arata schema. Mergand mai departe R11 este oricum supradimensionat, in loc de 220 de ohm ar fi fi mult mai nimerita o valoare in jurul a 22 de ohm. Daca se adopta aceasta valoare atunci trebuie sesizat ca BD-urile vor avea nevoie de radiatoare ele disipand o putere in jurul a 1W. Tranzistorii finali in cazurile de utilizare domestica moderata pot fi si fake-uri. Am folosit zeci de finali 2SC5200 la teste si n-a cedat nici macar unul singur. I-am cumparat de pe Maica Domnului cu 7 lei bucata. Dupa ce stabilizezi schema si vezi ca merge asa cum vrei tu poti sa-i inlocuiesti cu unii originali care sa reziste bine la puteri ridicate. DjLeco parca avea la vanzare tranzistori finali foarte buni, dar mai sunt si altii care vand finali de calitate.

Link spre comentariu

Schema ii apartine lui Rod Elliot, din cate stiu a mai fost testata si de altii, nu tin minte sa fii intalnit probleme asa grave cum zici, ( oscilatii fatale in speta ), omul ( RE ) este un punct de referinta pentru multi constructori amatori de amplificatoare, apoi compensarea miller mi se pare destul de conservativa. In schimb la cca 0,65V BE un bipolar se poate spune ca este complet deschis, deci conduce maximul curentului disponibil, limitat in cazul de fata doar de catre rezistentele de 220 Ohm, asta cauzeaza deschiderea puternica a finalilor si deci curent mult prea mare prin ei, evident ca se duc devreme ce ei pun practic in scurt ramurile de alimentare, nici rezistentele de 220 nu se simt prea bine penca prin ele trece un curent foarte mare si la fel evident prin prefinali... In fine, este ipoteza mea si mi-o pastrez, 1k in loc de 2k pe BE la superdioda este prea putin, ramane ca autorul subiectului sa confirme sau sa infirme asta. Eu as sugera din start ca sa se inserieze acea rezistenta cu semireglabilul despre care spuneam si sa se monteze un cond tot de 100p si pe BC la prefinalul de sus, ar trebui sa fie suficient.

Link spre comentariu
:rade: Eu ma uitam pe schema si comentam dupa ea dar recitind complet observ si eu ca s-a modificat valoarea semireglabilului din superdioda...puii mei de la greseli dastea copilaresti nu ai cum sa astepti ceva bun. Costyy86, nu era mai usor sa intrebi inainte de a modifica valoarea semireglabilului ? :da Cumpara din nou tranzistorii, monteaza-i corect si fa ceea ce ti-a scris Marian un pic mai sus.
Link spre comentariu
costyy86, învaţă să verifici trz finali chiar la magazin, să nu descoperi acasă că sînt cipuri de BD1xx în loc de unele mari. Cu multimetrul pe poz ''diode'' poţi vedea cam cît de mare e aşchia de siliciu, prin comparare cu trz adevăraţi. Cu cît indicaţia e mai mică, aşchia e mai mare şi invers. De asemenea, pe scala cea mai mare a ohmmetrului verifică rez inversă a joncţiunilor şi izolaţia c-e, e-c, tot ce nu trece de scală se aruncă.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări