Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

incarcarea pe axe ghidaj

sz3bbylA

Postări Recomandate

vreau sa-mi iau niste axe ghidaj de 30mm care vor fi lungi de 1500mm dar am o problema cu incarcarea de pe ele pt ca din calculele mele ajunge cam la 40 kg (partea mobila) si nu pot sa imi dau seama daca barele nu se vor curba la o astfel de greutatepoate stie cineva din experienta ck55 cu fi 30 oare vor rezista ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sz3bbylA

11

• bcristian

8

• katran

4

• marianx

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

se pare ca nu este nimeni in aceasta situatievreau sa fac un cnc si m-am oprit la mdf ca se pare ca e cel mai usor materialaluminiu nu prea imi permit si sincer inca sunt in cautare de materiale usoare cu elasticitate micatinta mea este 1000(long)x500(lat)x250(h) mmva multumesc anticipat, orice informatie mi-ar prinde binecunosc varianta cu axe ghidaj cu suport dar nu am gasit decat cu picioruse din 15 in 15 daca nu ma insel si sincer sunt foarte costisitoare ca pret(dublu)

Link spre comentariu

Daca ai axele este relativ simplu de masurat.Fixezi tijele la capete(le poti suspenda pe niste prisme), le incarci cu cat consideri ca trebuie(40kg), iar la partea opusa pui un comparator, reglat in prealabil la 0, in felul asta vei putea vedea exact ce si cum!

Link spre comentariu

nu am cumparat inca axele tocmai din acest motiv !!!

vreau sa le achizitionez dar ...

nu gasesc nimic legat de incovoiere la greutate la axe si nu vreau sa investesc un ban si sa ma apuc cu mainile de cap ca ele se inconvoaie la greutatea asta

cnc-urile home sunt destul de costisitoare ca pret, si desi le facem din materiale mai ieftine ... totusi trebuie sa fie stabile in pastrarea planeitatii si torsiunilor

asta inseamna materiale si greutate suportata de axele de ghidaj pe langa faptul ca trebuie sa reziste la forte de incovoiere date de freza

m-am gandit ca poate printre cei care au experienta in cnc-uri m-ar putea indruma si pe mine pt ca nu prea am vazut in realitate asa ceva

m-ar ajuta foarte mult pdf-uri

ma mai intereseaza:

-forta cu care intra o freza de exemplu de 5mm intr-o placa de aluminiu si adancime de 5 mm si nu vreau o viteza extraordinara de frezare (sau macar ceva exemplificativ ca sa inteleg mai bine fenomenul)

- incovoierea axelor de ghidaj la greutate (sau forta)

eu mi-am facut un desen in solid work pe care il tot studiez ca sa pot obtine ceva calitate daca tot investesc

nu imi permit sa investesc si sa ma trezesc ca nu e destul de calitativ ce-am cumparat

nu imi permit sa fac greseli cu materialele cumparate cind ma voi apuca de montat

momentan am motoarele 425 oz, driverul (nu chiar calitativ tb6650 si transformatorul)

va multumesc foarte mult

Link spre comentariu

Si eu sunt curios cum ai ajuns la acea cifra ...4 !?! Ce elemente ai luat in considerare si ce formula de calcul ? Eu personal sunt complet paralel cu asemenea matematici , dar asa vrea sa invat ...

Link spre comentariu

sincer si eu as fi curios, eu am simulat in solid work dar nu stiu ce inseamna FOS (factor of safety), factorul de stress, von mises, si cum sa imi obtin de acolo deformatia , oricum incep sa ma gandesc tot mai serios din seara asta la tevi de inox (cred ca una de 3~5 mm in grosime si cu fi de 50) , rulmenti ... prinse pe mdf de 25 mm cred ca nu imi trebuie mai mult de atat desi probabil creste greutatea lui, macar sa nu imi depaseasca 100 kg :)

Link spre comentariu

Am calculat si eu, rezultatul pentru o sarcina de 40kg, bara de otel cu diametrul de 30mm si lungimea de 1500mm sustinuta fix la capete deflexia la jumatate a fost de 0,84mm.Calculul l-am facut in inch si pounds ca nu aveam formule pentru mm si kg dar am facut conversia:E (modulul de elasticitate) pt otel = 30.000.000I (momentul de inertie) pt profil rotund = 0,049*d la puterea 4 (d este diametrul in inch)Deflexia = Greutatea (lb)*Lungimea (inch) la puterea 3/ 192*E*IE=constanta pentru suport fix la ambele capete, forta aplicata la jumatate=19240kg=88,18lb1500mm=59,05" ---> L la puterea 3 = 205.901,59d=30mm=1,18" ----> d la puterea 4 = 1,95I=0,049*1,95=0,095deflexia = 88,18*205.901,59 / 192*30.000.000*0,095 = 0,033" = 0,838mmNu sunt convins ca e corect, or fi formule pentru unitatile noastre de masura direct dar n-am stat sa caut.

Link spre comentariu

Metoda de calcul se invata la rezistenta materialelor.

La vremea respectiva mi se parea simplu, dar daca nu am mai avut de-a face cu materia de atata vreme am uitat :(

Asa ca am folosit simularea din inventor.

Uite si un curs de RM cu metoda de calcul.

http://ccia.ubm.ro/index_files/Discipli ... s%2013.pdf

Atentie insa ca prima formula nu e suficienta - trebuie luat in calcul si efectul greutatii proprii a barei (~8.5 kg).

Numai ea deja da o sageata de aproape 0.5 mm in mijloc.

Simularea am facut-o cu parametrii din program de la otel inox:

E = 1.9E5 MPa

G = 7.3E4 MPa

densitate = 8030 kg/m3

Link spre comentariu

multumesc mult pentru informatiivroiam sa cumpar bare ck55 cu diametrul de 30incerc sa imi concep cnc-ul din mdf de 25 mm (ca sa nu flambeze la incovoieri la distantele astea) si la volumul de material folosit + motoarele avand in vedere densitatea mdf-ului aprox 900 kg/m3 , celelalte axe si nu am mai pus si freza(probabil vre-o 2 kg~5 kg)ajungeam cam la 40 kg, mie mi se pare cam mult si cind il dau in functiune se mai inconvoaie si acolo, se pare ca nu am facut nimic cu axele astea de 30 mm

Link spre comentariu

nu am cumparat inca axele tocmai din acest motiv !!!

cnc-urile home sunt destul de costisitoare ca pret...

....................................................

forta cu care intra o freza de exemplu de 5mm intr-o placa de aluminiu si adancime de 5 mm si nu vreau o viteza extraordinara de frezare ...

....................................................

eu mi-am facut un desen in solid work pe care il tot studiez ca sa pot obtine ceva calitate daca tot investesc

nu imi permit sa investesc si sa ma trezesc ca nu e destul de calitativ ce-am cumparat

nu imi permit sa fac greseli cu materialele cumparate cind ma voi apuca de montat

va multumesc foarte mult

Hmm .... deci tu de fapt stii ca nu poti sa faci din c---t bici , si dupa aia sa te astepti sa mai si pocneasca ... dar te gandesti

sa folosesti MDF pentru structura ?

Te astepti sa tai aluminiu cu freza de 5mm si un DOC ( depth of cut ) de 5mm cu motoare de 3N/m si drivere TB6650 ... cu structura de MDF ? LOL !!!

Postezi te rog schita aia facuta in Solid , sa vedem si noi ce studiezi tu acolo ?

Ca exemplu , eu tai aluminiu cu freza de 10mm diametru , la un DOC de 0.8-1mm , feed de 30-50mm/s si o turatie de 10.000-12.000 ... pastrand

toleranta de lucru la 0.025mm . Dar masina mea a costat vreo 7000EUR ( doar componentele ) ... si are cam 400Kg ... si n-are batiu de fonta .

Eu te sfatuiesc sa te mai documentezi ... Daca tot vrei sa nu-ti tragi palme singur , nu te zgarci la cativa dolari , si cumpara componente de

calitate , care se preteaza la acest gen de constructie ( uita de tevile alea de inox ) .... ma refer la ghidaje profilate , suruburi cu bile , structura

teapana , rigida , electronica de calitate , motor de frezare serios ... Deseneaza o schita completa a masinii , dormi cu ea sub perna vreo luna ,

sa ajungi sa visezi fiecare ansamblu , ia o decizie si apoi tine-te de treaba pana la capat ...

succes.

Link spre comentariu

Uite aici cam ce am facut eu.

Pentru lemn (tare, ce se vede in poze e salcam) masina e suficient de rigida.

Viteza maxima e 800 mm/min (limita e data de suruburile trapez).

La freza de 12 merg cu adancime de taiere de 4 mm de obicei.

Masina ar duce si mai mult, dar nu mai fac fata motorul de frezare (are 1.5 KW parca) si frezele folosite - ar trebui probabil motor de 3-4 KW, freze eliciodale si jet de aer comprimat.

Link spre comentariu

da , am vazut masinuta mai demult , mi-a placut cum este facuta am vazut-o cind am tot rascolit internetul ca sa vad cu ce se mananca cnc-urilem-ar interesa cam la ce precizie ai ajuns cu eapoztez aici o imagine a schitei facute, evident ca e doar de studiu, dar ma tot bate gandul la profile pe care sa pun rulmenti, insa nu pot sa imi dau seama cata precizie poti obtine de la profile, eu as vrea sa ajung cam cam pe la 0,05 mm .... daca se poate mai mult de ce nu , dar cel mult sa fie 0,05nu am nevoie de viteza de patrundere prea mare pt ca nu vreau sa fac productienu sunt multumit de schita facuta dar am gandit-o si din pct de vedere al investitiei

post-4936-139829723497_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări