Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Corp neon


RyanRo

Postări Recomandate

Va salut,am in garaj 3 corpuri de neon cu starter interior,ori cel putin nu este vizibil deloc din afara,problema lor este ca atunci cand e frig licare ca la balamuc dar nu se aprind neam nici dupa 10 minute,stie cineva cum pot rezolva problema,va multumesc anticipat,numai bine.

Link spre comentariu

Daca starterul clipeste, inseamna ca isi indeplineste rolul de "ajutor" la aprindere.Problema mi se pare ca este la tuburi; la temperaturi mici conditiile din interior (concentratia si presiunea vaporilor de mercur) nu mai asigura aprinderea. Ai masurat cumva temperatura la care se intampla acest lucru?Incearca un tub de la alt fabricant, poate se aprinde la temperatura mai scazuta.

Link spre comentariu

Recomand folosirea de tuburi cu grosime mare, aprinderea e mult mai usoara. Poate ati observat de ex. ca tuburile de 18-20W se gasesc in doua tipuri constructive, unele mai groase si unele ceva mai subtiri.Am constatat din propria experienta in timp ce construiam invertoare 12-220V pentru cineva, ca cele mai groase se aprindeau mult mai rapid si mai sigur.E logic pana la urma, cele subtiri au nevoie de o tensiune de amorsare ceva mai mare.

Link spre comentariu

Tuburile "groase" format T12 nu se mai fabrica, aveau randament scazut. Cele T8(actualele tuburi comune de 18/36W) sunt si ele in curs de inlocuire cu T5(nu din motive de eficienta,insa).

Acolo trebuie sa puneti drossel electronic, nu clasic+starter, la frecventa ridicata la care lucreaza drossel-ul electronic va reusi sa mentina descarcarea, dar lumina va fi totusi destul de slaba la temperaturi joase.

http://en.wikipedia.org/wiki/Fluorescent-lamp_formats

Link spre comentariu

La un drossel (sau ballast cum zic americanii) firmele serioase precizeaza parametrul "Min Start Temp".

Exemple la pag. 1-20 pana la 1-38 dintr-un catalog, fara pretentia de reclama: http://genet.gelighting.com/LightingObj ... &RecId=346

La pag. 2-17 se vede ca si balasturile electromagnetice au diverse temperaturi minime de start, de exemplu 15, 10 sau -18 gradeC.

Link spre comentariu

Va multumesc frumos tutuor pentru atentie,tot odata sincer nu am inteles nici un remediu,banuiesc insa ca au si droserele lor,culmea e ca numai la rece fac asa,oare nu am ce sa le fac decat sa le schimb??,multumesc mult.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Corect, odata cu uzura tuburile se aprind mai greu, si fenomenul e mai accentuat cu cat e mai frig.In privinta balastului electronic, eu am intalnit un fenomen asemanator la CFL uri (care tot niste tuburi fluorescente sunt, pana la urma): la frig nu se mai aprind(e). Cum revine timpul cald, functioneaza! In acest caz e probabil de vina variatia amplificarii tranzistoarelor cu temperatura (oricum, tranzistoarele de tensiune inalta au castigul mic, din motive de baza groasa, ceruta de rezistenta la tensiune mare pe colector). Daca nu s-a facut proiectarea si/sau sortarea corespunzatoare a tranzistoarelor, sub o anumita temperatura balastul nu mai oscileaza.Solutii: 1 inlocuirea tuburilor uzate; problema: e posibil sa nu mai gasiti modelul (vezi si discutia despre T12-T8-T5), 2 inlocuiti balasturile magnetice cu balasturi electronice; daca acestea sunt suficient de bune, va vor amorsa si tuburi mai uzate si la frig, insa este necesara o anumita pricepere, atat la montaj (atentie la izolatii!) cat si la alegerea inlocuitoarelor, 3 inlocuiti complet lampa (lampile); desi ceva mai scumpa, aceasta solutie rezolva mai simplu si posibil pe termen lung problema. Ar fi de luat in consideratie si alte aspecte: cat timp utilizati iluminatul (numai la scos/introdus masina din/in garaj, sau aveti acolo atelier?) si la ce o utilizati (va este suficienta o iluminare de orientare (scazuta) sau aveti nevoie de lumina intensa, pentru activitati de precizie? (desi daca e asa de frig ca nu se aprind tuburile, eu ma cam indoiesc ca poteti face prea multe acolo, am si eu un asemenea garaj neincalzit si e "cancer" de lucrat chiar la temperaturi pozitive, dar aproape de zero!). Poate o lampa cu incandescenta asigura iluminatul in orice conditii de temperatura, daca nu e importanta eficienta (si intensitatea!)...Succes!

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator Iulian Duma-sic

buna ziua,am achizitionat doua lampi cu neon cu balast electronic de 14 w,au functionat o perioada iar dupa unul nu se mai aprindea,iam luat tubul si lam pus la cealanta lampa,tubul functiona corect,iar dupa doua saptamani sa dus si cealanta lampa,intrebarea e ce ar putea sa aiba,mentionez ca lampile nu au startere,doar o placa electronica,e posibil sa trebuiasca schimbate ceva piese pe placa?

Editat de Iulian Duma-sic
Link spre comentariu

De obicei se scurtcircuitează un condensator prin care se inițiază impulsul de pornire, uneori asta ducând și la arderea unuia sau ambilor tranzistori. Dar dacă nu aveți experiență în domeniu, puteți lua ,,balastul electronic,, de la o lampă economică de aceeași putere și o folosiți la lămpile dvs.Conectați filamentele tubului acolo unde se alimentau cele ale lămpii economice, alimentarea la rețea se ia de pe montura lămpii. Găsiți astfel de lămpi începând de la 5 Lei, dar vă recomand pe cele de peste 10 Lei, sunt mai bine făcute.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

2 întrebări:1. la balastul electronic contează conexiunea fază şi nul? adică trebuie pusă neapărat faza pe intrarea A şi nulul pe B, iar nulul de protecţie pe C, sau nu are importanţă dacă înversez între ele A şi B?2. se găsesc "duliile" alea de capăt, între care se montează tuburile fluorescente, ca piese de schimb, sau e musai să cumpăr un corp nou?întreb pentru că am un corp "clasic", dar la care "capetele" alea au ajuns fărâmiţe, chit că e destul de nou, iar droselul şi starterul nu au nimic, dar nu pot fixa neonul.pun întrebările astea pentru că e prima oară când am mai mult de-a face cu aşa ceva în afara schimbării tubului, iar google n-a zis nimic despre asta, în afara linkurilor spre magazine! :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări