Vizitator vanjulet Postat Decembrie 12, 2013 Partajează Postat Decembrie 12, 2013 De cand e monoxidul de carbon si inflamabil?Dintotdeauna. Dioxidul de carbon nu este inflamabil. Link spre comentariu
cheluakame Postat Decembrie 12, 2013 Partajează Postat Decembrie 12, 2013 Aceste arzatoare de gaz montate intr-o soba de teracota (conceputa pentru arderea lemnelor, indiferent de modificari) nu vor avea niciodata randamentul avut de un foc de lemne. In felul in care sunt construite sobele pe la noi nu sunt de acord cu cele afirmate. Arzatorul cu gaz are o ardere relativ lenta si gazele fierbinti generate de el nu au aceeasi temperatura si tiraj ca la focul de lemne. Asta a fost buna. Temperatura rezultata in urma arderii gazului natural, este de pana la 700*C masurata cu termocupla K. In focarele clasice cu lemne daca se depaseste 500*C mare minune. Doar cele cu dubla combustie ating pana la 900-1000*C. Consecinta e ca o soba de teracota incalzita cu gaz se va incalzi mult mai lent si se va raci mai repede decat un foc de lemne, jarul ce ramane dupa ultimul mentinand inca un timp temperatura sobei. Aici se cam bat cap in cap. Ce se incalzeste greu, se raceste greu. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 14, 2013 Partajează Postat Decembrie 14, 2013 Sa-l lasam pe initiatorul topicului sa ne zica cat de multumit este de randamentul jucariei dupa ceva timp. L-as invita sa compare apoi rezultatul cu o camera incalzita cu convector pe gaz Link spre comentariu
Vizitator vanjulet Postat Decembrie 14, 2013 Partajează Postat Decembrie 14, 2013 Toată chestia dintre lemne și gaz este de preț. La gaz ești boier, nu faci fum, nu trebuie să zugrăvești din doi în doi ani, nu cureți coșul așa de des, nu te murdărești pe mâini, nu obosești cărând și tocând la lemne, nu trebuie să te chinui să aprinzi focul. Asta se cheamă domnie și după cum știe toată lumea domnia se plătește. O sobă calibrată pentru lemne merge fără probleme dacă-i adaptezi un arzător de gaz.Omul cu arzătorul, inițiatorul discuției de față, dacă e gros la pungă va spune că e OK. Dacă e mai subțireanu așa... o să înceapă să scârție, că nu merge că i s-a părut lui că nu știu ce zgomote anormale scoate etc șamd. NU pune în discuție TOATE cheltuielile și mai ales se așteaptă ca butelia să-l țină la arzător tot o lună de zile cum îl ține la aragaz, dar uită că la aragaz arde ochiul o oră pe zi în medie și la sobă el vrea căldură non stop sau, mă rog, cel putin 12 ore pe zi. Nemaivorbind de consumul specific fiecărui arzător în parte. Link spre comentariu
Voltus Postat Decembrie 14, 2013 Partajează Postat Decembrie 14, 2013 Confucius spunea " cel care isi taie singur lemnele se incalzeste de doua ori " ! Link spre comentariu
cheluakame Postat Decembrie 14, 2013 Partajează Postat Decembrie 14, 2013 Toată chestia dintre lemne și gaz este de preț. La gaz ești boier, nu faci fum, nu trebuie să zugrăvești din doi în doi ani, nu cureți coșul așa de des, nu te murdărești pe mâini, nu obosești cărând și tocând la lemne, nu trebuie să te chinui să aprinzi focul.Inca odata as mentiona, daca vorbim de sobele clasice din Romania, atunci da, aveti in totalitate dreptate.Desi deviez putin de la subiect, va prezint o soba cu schimbator care incalzeste o suprafata de 80 mp (parter) cu circulatie naturala (termosifon) si asigura si ACM.Consumul per sezon este de 3 tone lemne uscate, insa aici un avantaj il reprezinta izolatia casei.Insa partea interesanta acum vine. Autonomia acestei sobei/instalatii este de 24ore/un foc in zilele mai calduroase (pana la -5*C) si de 12 ore/un foc in zilele sub -5*C.Curatarea si intretinerea se face cam odata la 2 ani.Uitati si un video cu functionarea sa (tot respectul pentru constructor). http://www.youtube.com/watch?v=eaJEJq-2W34Iar aici aveti "sora" ei de la Greaca, ce incalzeste o suprafata de 120 mp (parter+mansarda) in aceleasi conditii, iar consumul per sezon este de ~5 tone lemne uscate. Inca odata imi cer scuze fata de initiator ca deviez de la subiect, dar nu trebuie sa privim incalzirea cu sobe si lemne ca "incalzirea saracilor" Cat despre spart, taiat, etc, eu zic ca le gasim deja pregatite, trebuiesc doar stivuite. Link spre comentariu
Vizitator vanjulet Postat Decembrie 14, 2013 Partajează Postat Decembrie 14, 2013 Să știți că sunt un fan înrăit al încălzirii cu combustibil solid. Pot spune că ador să văd lemnele arzând și troznind în sobă. Discuția era despre rentabilitatea unui arzător pe gaz montat într-o sobă pentru lemne și inițiatorul întreba ce părere avem dacă iese mai ieftin cu el decât cu lemne. Răspunsul meu clar și fără niciun dubiu este că cu el trebuie să scoată mulți bani din buzunar imediat că gazul costă. Însă omul stă cu chirie și probabil n-are unde depozita lemnele și nu-l interesează că afumă pereții că zugrăvește proprietarul și dacă nu zugrăvește se mută. Link spre comentariu
cheluakame Postat Decembrie 14, 2013 Partajează Postat Decembrie 14, 2013 Iar eu mi-am cerut scuze pentru off-topicul facut :)Despre rentabilitate, am spus si anterior. Sobele pentru gaz sunt putin diferite. Mai exact in functie de marime au pana la 7 "fumuri", iar intre focar si ultimul "fum" are un canal de legatura pentru a nu permite acumularea de gaze.Prea multe cunostinte despre aceste sobe nu am insa pe net se gasesc destule informatii.Daca este rentabil sa montati un arzator in soba, cred ca da, caci arderea este mult mai calitativa decat in cazul lemnelor, iar temperatura mai mare. De obicei la astfel de sobe se placheaza focarul cu caramida de samota. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum