Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator schema simetrica ex:Leach, Sava, Motorola, Leco

Postări Recomandate

• Răspunsuri 59
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Puteam face generatoare de curent constant cu TL431, insa, acestea nu pot lucra la tensiuni prea mari, si sa combin tranzistorii cu TL, nu-mi pare o solutie prea practica, TL-ul este compensat termic, si tensiunea la bornele lui va fi identica si de precizie la variatii mari de temperatura, insa atunci, tranzistorul ce ar succede acest circuit integrat, ar avea deriva termica deoacere intre baza si emitor ar avea o tensiune permanent constanta, incalzirea lui, ducind la cresterea de curent de colector..Eu folosesc TL431 NUMAI ca tensiune de referinta de precizie, compensata termic, este un circuit foarte bun, insa de multe ori, 2 jonctiuni de siliciu, fac treaba mai bine in anumite situatii.

Ii pui o cascoda peste sau o sursa stabilizata la 15V si ai rezolvat si alimentarea curata si deriva termica, daca e pana acolo si sunt sigur ca pe langa asta mai stii alte solutii, dar nu merita sa te complici.Repet ce am spus pana acum: o mica variatie a curentului din diferentiale e acceptabila. El degeaba e constant pana la ordinul uA daca etajul urmator variaza cu temperatura.Beta tranzistorilor din etajul urmator are un cuvant mare de spus in stabilitate. Aia nu e compensata deloc si variaza puternic cu temperatura. Nu spun ca e rau, e ok asa, amplificatorul merge f bine si asa, iar eu unul nu vad rostul unei compensari termice al etajului 2. Se ocupa dl. Miller de asta. :)Dar nu vad rostul sa tinem curentul mega constant la ordin de uA in primul etaju cand etajul de dupa variaza in draci.Dupa cum am scris si inainte, nu e nici bine, nu e nici rau in a fi mega stabil termic. Oricare dintre solutii este acceptabila in aceasta aplicatie, fie un r si un zener, fie tr+diode fie 2 tr cuplati, fie referinta de precizie.Avantajul adevarat al sursei de curent este ca tine curentul constant nu in functie de temperatura, ci in functie de sarcina + impedanta mare de iesire.Aici se vede diferenta la rejectia sursei, la amplificarea in bucla deschisa care duce la distorsiuni reduse. La acest capitol sursa activa bate sursa pasiva.De aia spuneam ca stabilitatea termica vine ca bonus, dar nu aceasta e atractia principala.
Link spre comentariu

E o socoteala si aici .

Rejectia PSRR ( http://en.wikipedia.org/wiki/Power_supp ... tion_ratio ) trebuie sa fie mai mare cu aproximativ 12 dB decat nivelul primelor trei armonice din graficul FFT ( la dreapta fundamentalei ) de aia " suna " bine anumite scheme simple ( cu THD peste 0,3% :) ) , de neacceptat azi de catre majoritatea dintre Dvoastra , si care au o rezistenta chioara in loc de GCC .

Dar sunt apreciate de audiofili !

Evident , la ei conteaza doar ce se aude , nu ce " termocompensare " are GCC-ul .

In anumite cazuri , cand amplificatorul este destinat unui instrument muzical ( chitara etc ) acest lucru iese mult mai usor in evidenta .

Link spre comentariu

Se pot face cateva modificari ( benefice ) la schema prezentata initial ( propunerea mea este sa o numim Sava Overcloking :) ) si ar mai trebui modificat etajul VAS , in sensul folosirii unei cascode gen Marshall Leach ...

Cine se ofera sa faca dimensionarea optima a valorilor componentelor ( si simularea functionarii ) ?

Posted Image

Link spre comentariu

eu prefer THD de 100dB si PSRR de 112 ! Hi!

Evident , si eu prefer acelasi lucru .Asta e valabil la amplificatoare pentru auditii Hi Fi .Repet , la amplificatoarele destinate instrumentelor muzicale se schimba treaba . Acolo distorsiunile si raspunsul armonic vor fi parte comuna cu " timbrul " instrumentului , deci participa la formarea sunetelor .
Link spre comentariu

Ar merge adaugat la titlul topicului si Barbu Popescu. :rade: icon_jook

Adică Dual CV1500-1700 ptr cine nu ştie încă. O schemă de la temelia multor variante şi kituri apărute de atunci. Interesant e cum se modifică părerile despre un amplif, întîi e groaznic şi plin de distorsiuni dacă e din Tehnium, apoi e minunat şi sublim dacă e conceput de nemţi. Tipic româneşte. La fel e şi cu varianta Sava. :somn:
Link spre comentariu

Pentru cei interesati ,una din schemele la care se face referire a fost initial "Hans Palouda-Application Note AN336/1977-Fairchild Semiconductor",a fost preluata de Dual,a aparut in anuarul "Radiotechnika-1980", a fost preluata de un francez,publicata in cateva variante in "RadioPlans",a aparut apoi in Tehnium 9/1985 in varianta cu finali "npn",etc.

Link spre comentariu

Escu, daca ai ceva schema, pune te rog, poate regasesc varianta exacta de unde am plecat, din pacate nu mai gasesc ce aveam desenat in creion, tre sa ajung pe la unchi-miu sa vad daca nu cumva e prin hirtoagele lui; daca nici acolo nu este, s-a dus.Mi-ar trezi amintiri placute sa revad schema oficiala,,,...

Link spre comentariu

Uite aici o schema in creion, tot din perioada aia 79-80.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/134 ... e/dodi.jpg

Autorul (are aproape 60 de ani acum) a facut asta + receptor radio + protectie ca proiect de diploma, cand era tanar student. A mai facut omul tot felul de chestii faine, casetofon, magnetofon, pick-up (nefinalizat din pacate).

Valori din parti, eventual pe modulele construite.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări