Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator schema simetrica ex:Leach, Sava, Motorola, Leco

Postări Recomandate

Omule, n-am chef de polemici, dar este termocompensat intr-un stil primitiv, dar suna bine sa scrii termocompensat. Adica suna bine in fata habarnistului de serviciu care citeste si cade in cur de extaz ca e termocompesat.

De ce nu ai facut cu un integrat cu adevarat termocompensat?

Sa iti spun de ce? Pt ca pana la urma nu conteaza decat in f putina masura pt ca etajul urmator nu e termocompensat! Nu e un lucru rau, nu e nici un lucru bun, e ok asa cum e pt ca nu conteaza asa mult acest aspect! Aia vreau sa spun.

Daca vrei discutam tehnic despre asta.

[sarcasm]

Trebuie sa intelegi Leco, CA CRApa invidia in noi toti cand vedem ca numai tu ai surse compensate termic. Ai si tu mila, mi se umfla fierea cum de nu putem avea acces la asa ceva.

Totusi daca stam sa ne gandim mai bine avem asa ceva si in banalul av400, nici nu stiu utilizatorii ce minune au construit. Poate isi reevalueaza Victor parerea asupra acestui AV400 din moment ce e compensat termic. :limb:

[/sarcasm]

Sursa de curent cu tranzistor si doua diode e intalnita in sute de scheme, se invata la facultate la fel cu altele.

Decat sa te incontrezi aiurea mai bine ai pune mana sa citesti niste articole despre surse de curent si sa testezi practic (ca aia iti place) diverse circuite. Mai sunt si alte surse, alegi ce iti trebuie, pe bune, experimentezi, selectezi ce e mai bun.

Uite aici alta sursa si mai simpla pe care o folosesc cand e nevoie de ceva simplu si cu zgomot redus.

Posted Image

Seamana oarecum cu limitarea curentului din etajul final.

E mai buna dpdv al compensarii termice si mai buna dpdv al constantei curentului in functie de sarcina. Totodata iti da o referinta de tensiune (cu impedanta scazuta) pt alte surse de curent. Insist aici pt ca in cazul folosirii unei surse cu doua diode in momentul conectarii mai multor tranzistori la aceeasi referinta(diodele) se influenteaza intre ele.

Ex aici:

http://www.electronica.mk/all_articles/ ... ircuit.jpg

Curentul tras de o sursa de curent genereaza o variatie peste diode. Evident ca in aceasta aplicatie influenta e complet neglijabila, dar intr-o aplicatie f pretentioasa va conta.

Sursa cu 2 tranzistori genereaza o referinta mai stabila la care putem conecta inca un tranzistor pentru a face o noua sursa de curent in maniera sursei cu 2 diode.

Cam astea sunt diferentele vazute la prima vedere.

Evident in cazul folosirii intr-un amplificator audio aceste aspecte nu sunt de mare importanta.

Cand e vorba doar de termocompensare eu unul as folosi un integrat din seria 78xx. E net superior la orice capitol, mai putin la zgomot, de aceea nu se preteaza la audio, dar pt niste incarcatoare de baterii reglabile manual sau aplicatii de genul e numai bun. Are protectii si tot ce vrei.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 59
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vorbim de compensare termica ( aproximativa ) cand coeficientii de variatie dUbe/dt pe cele doua ramuri - cea care stabileste referinta de tensiune si cea care stabileste curentul - sunt aproximativ egali. Adica numarul de jonctiuni este egal - ca la superdioda ( daca sunt toate de Si, de exempu ) . Abia apoi vorbim de contactul termic intre jonctiuni. Din acest punct de vedere niciuna din ultimele doua scheme nu este compensata termic - ramane o jonctiune necompensata. Folosirea LED-ului (rosu , de obicei ) poate fi o varianta pentru ca ofera o tensiune directa mai mare 1,4 - 1,8 V la aproximativ acelasi coeficient de -2mV/°C.EDIT De fapt coeficientul de variatie cu temperatura depinde si de curent. Iata o diagrama preluata dintr-un DS On Semi pentru BC640 .

post-14234-139829724983_thumb.png

Link spre comentariu

Victor, vii la mine si iti arat cu foenul cind incalzesc zona ca,,, curentul de colector al tranzistorului respectiv ramine constant?

Inlocuiesc diodele cu un led, si iti arat ca,,, curentul creste odata cu cresterea temperaturii?

Diodele sint lipite la foarte mica distanta de tranzistorul respectiv, iar caldura transmisa prin pinii tranzistorului catre traseele pcb, ajunge imediat la diode.

Oricum solutia adoptata de mine este mai buna decit alte solutii cu dioda zenner si rezistanta de balast, iar eu sint extraordinar de multumit de rezultate.

Nu uita ca si caldura din interiorul carcasei, afecteaza destul de bine variatia curentului generatorului de curent constant pentru oglinzile diferentiale.

Cind am timp, te invit la proba sa te lamuresti.

Practic nici o termocompensare nu este PREFECTA, deoarece exiata undeva un delay time intre sursa de caldura si receptor, alias ca la bias, de aia s-au si realizat tranzistorii THERMALTRACK.

De exemplu la mine la superdioda, pe linga circuitul clasic mai exista in circuit o componenta cu o anumita curba termica ce coreleaza biasul.

Puteam opta pentru superdioda din tranzistori complementari (2 buc) sau cu jonctiuni de diode pe linga tranzistori(i) din superdioda, insa am ales ce mi-a placut mai mult si a fost mai practic.

Poate de aia, sau poate nu :nebun: testul acela cu doar o pereche de finali nu a dus la distrugerea tranzistorilor, care TEORETIC trebuiau sa CRAPE, stiti voi bine care test...

Apropos, am refacut testul zilele astea, cu superdioda clasica, si la +/- 72Vcc pe 4 ohm, tranzistorii au cedat, cu acelasi radiator, in aceleasi conditii de racire, s-a ambalat termic etajul final, cu superdioda clasica cu un tranzistor...

Oricum eu practic nu trebuie sa lamuresc pe nimeni cu nimic, cel putin NU pe cei care NU au fost clienti ai acestor module, sau mai ales pe cei ce au clonat si para clonat.

Iar pina acum toti clientii care au cumparat module de la mine au fost deplin multumiti.

Stati sa vedeti polemici si discutii odata cu aparitia versiunii 2 a modulelor Leco, insa de data asta, prezentarea si testele, vor fi facute DIRECT in threadul de vinzari, voi EVITA prezentarea lui la sectiunea aceasta.

Aici, doar atit se va prezenta:

Posted Image

Iar catre Sharky, ca vad ca iar este destul de "bosumflat" si incepe in stilu-i caracteristic, ii spun doar atit:

Putem discuta cit doresti, cind discutam de la acelasi nivel de exprimare, nu stilul flegmatic abordat in postul tau de deasupra, si evdent cu MONTAJELE PE MASA, nu vorbe, ca de ani de zile de cind tot scrii, nu am vazut UN SINGUR MONTAJ DE-AL TAU PREZENTAT SI ABORDAT LA SINGE.

Pina atunci, mai mergi putin pe la femei, ca vad ca,,, comportamentul tau, o ia razna precum ciclul menstrual la femei, te apuca zanga asa aiurea, dar TOTAL aiurea...

Link spre comentariu

Contextul si iar contextul.Problema sursei de curent nu apare neaparat la variatia temperaturii ambientale cat si variatia puterii disipate. Aceasta contribuie la incalzirea piesei. De aceea se prefera contact termic intre cele doua piese (referinta si elementul activ).Sunt si alte surse de curent, dar pentru scopul de fata nu merita implementarea lor.Merita in alte aplicatii, dar aici va intreb si eu la ce ajuta? Etajul VAS de dupa e complet necompensat termic, iar variatia amplificarii in bucla deschisa are salturi bruste cu temperatura din cauza variatiei beta a tranzistorilor. Deci pentru ce atata stabilitate termica in primul etaj cand al doilea da cu aceasta stabilitate de pamant?Sursa din schema banala propusa de mine e cea mai simpla pe care o stiu care are: stabilizare bune in functie de sarcina, zgomot redus si compensare termica, pt cine doreste.Se pot obtine performante mai bune, dar creste complexitatea, iar pentru o asemenea aplicatie nu merita.Frustrarile unor anumiti indivizi au fost sterse. In continuare se va discuta la subiect.Am editat si topicul sa se inteleaga exact despre ce e vorba:O schema simetrica gen Sava, Leach, motorola, etc unde fiecare om e liber sa o modifice cum vrea dupa cum crede ca e mai bine.Off topic:Leco draga, eu nu urmaresc sa te impresionez in vreun fel. Ce crezi e problema ta, iar ce afirmi este iar problema ta. Nu esti vreun cenzor sa trebuiasca sa iti dau tie raportul. Daca atat de duce capul eu nu pot sa te ajut. Eu incercam doar sa iti deschid ochii la ce se afla in jur. Nu ma pune sa fac eu temele pt tine. Scheme facute de mine am postat, am prezentat rezultate. Iar banalitati nu am prezentat niciodata, e plin netul de ele. Mura in gura nu dau nimanui! Cine pricepe ce am facut bine, cine nu sa puna mana pe carte.Eu discut idei pentru cei binevoitori si capabili sa le priceapa, nu fac scoala ajutatoare!

Iar catre Sharky, ca vad ca iar este destul de "bosumflat" si incepe in stilu-i caracteristic, ii spun doar atit:Putem discuta cit doresti, cind discutam de la acelasi nivel de exprimare, nu stilul flegmatic abordat in postul tau de deasupra, si evdent cu MONTAJELE PE MASA, nu vorbe, ca de ani de zile de cind tot scrii, nu am vazut UN SINGUR MONTAJ DE-AL TAU PREZENTAT SI ABORDAT LA SINGE.Pina atunci, mai mergi putin pe la femei, ca vad ca,,, comportamentul tau, i ia razna precum ciclul menstrual la femei, te apuca zanga asa aiurea...

Nu imi bag capul sa raspund, ma asteptam la un asemenea comentariu din partea unui electrician.Ca sa faci curat nu e musai sa ma murdaresc cu noroi.
Link spre comentariu

Pai daca nu e nevoie de termocompensare, hai atunci sa inlocuim, tot etajul de generator de curent constant cu o simpla rezistenta, e mai simplu, poate variatia aiurea a tensiunii de alimentare si implicit a curentului prin diferentiali, odata cu cresterea consumului, nu o afecta asa de mult offsetul amplificatorului si stabilitatea, nu?!?Hai sa nu mai punem nici superdioda pe radiator, sau cel mai bine, o inlocuim toata cu un banal semireglabil sau o banala rezistenta chioara.Mai punem si finalii preferabil toti pe acelasi radiator?Nuuuu, nu e nevoie, amplificatorul tot va functiona si asa.Si uite cum simplificam, si ajungem la chestii gen chinezisme, e mai ieftin si mai practic!Spoooor tuturor, va doreste ELECTRICIANU'. :101 Ma duc in debara sa mai pun niste piese pe placi, clientii le asteapta deja, time is money pt unii...

Link spre comentariu

Leco, eu am scris romaneste, destul de explicit. De ce nu citesti tot in romaneste?Si daca e pana acolo o rezistenta metalica e mai stabila termic decat o sursa de curent, deci nu vad problema stabilitatii termice.Despre restul extrapolarilor aberante care le-ai facut, la misto sper, nu are rost sa comentez.In primul rand sursa de curent nu se pune pentru o mega stabilitate termica ci pentru impedanta mare + stabilizarea curentului prin diferential!!! De aceea se prefera sursa activa si nu o simpla rezistenta!Ala e rolul ei principal. Faptul ca e stabila termic e un bonus, dar nu e factorul cheie!Pe bune oameni, astea sunt chestii esentiale. Va pierdeti in detalii irelevante si pierdeti din vedere esentialul.

Link spre comentariu

Leco, eu am scris romaneste, destul de explicit. De ce nu citesti tot in romaneste?

Si daca e pana acolo o rezistenta metalica e mai stabila termic decat o sursa de curent, deci nu vad problema stabilitatii termice.

Despre restul extrapolarilor aberante care le-ai facut, la misto sper, nu are rost sa comentez.

In primul rand sursa de curent nu se pune pentru o mega stabilitate termica ci pentru impedanta mare + stabilizarea curentului prin diferential!!!

Ala e rolul ei principal. Faptul ca e stabila termic e un bonus, dar nu e factorul cheie!

Pe bune oameni, astea sunt chestii esentiale. Va pierdeti in detalii irelevante si pierdeti din vedere esentialul.

Pai e simplu omule, la un tranzistor BIPOLAR cind se incalzeste, in regim de conductie, ii scade rezistenta interna odata cu cresterea temperaturii, daca nu am folosi 2 sau mai multe jonctiuni de siliciu ca tensiune de referinta pentru generatorul respectiv, curentul debitat de generator ar tinde sa creasca odata cu cresterea temperaturii ambiante si a tranzistorului respectiv, insa cu 2 diode a caror cadere de tensiune la borne scade odata cu cresterea temperaturii, compenseaza cit de cit acest aspect, astfel incit deriva de curent este foarte mica, chiar daca temperatura creste.

Daca era un amplificator cu tranzistori pe germaniu, situatia era si mai grava.

Nu te supara, insa iti spun, as prefera sa nu ne mai intersectam conversatiile pina nu te vad prezentind un amplificator, sau macar ETAJ FINAL, facut de tine, si testat, disecat ETC.

Teoria este teorie, practica este practica, si nu as vrea sa dezbatem (din nou), practica vs teorie, stii bine ce si cum, teoria o stim totii (eu mult mai putin decit altii), insa practica ne omoara (maninca de vii), pe unii MULT mai mult decit mine...

Multumesc de intelegere.

Link spre comentariu

Sa spunem ca as fi de acord sa respect preferinta ta atata timp cat tu nu vei prezenta concluzii aberante si te vei pune la punct cu unele notiuni de baza. Pana atunci va trebui sa accepti critici din partea oricui.Faptul ca nici acum nu ai fost in stare sa pricepi ce am scris eu nu e problema mea.Nu am scris niciodata ca varianta ta nu e stabila. Am scris doar ca si o rezistenta stabila termica va fi stabila, dar nu pt stabilitate termica se folosesc sursele de curent active!Trebuie doar sa citesti atent! Te-ar scuti de multe contre inutile care nu fac decat sa iti stirbeasca imaginea.Totodata eu nu iti raportez tie. Forumul nu este al tau. Nu iti scrie nimeni nimic in topicul de vanzari sau pe bloguri/ forumuri personale, in caz ca ai unul. Acolo poti scrie ce vrei si sa iti impui autoritatea si conditiile oricui.Nu veni cu cereri aberante in zona publica a forumului.Cosmine, nu pune paie pe foc. Poti intreba de o schema, poti cere sfaturi, dar nu provoca inutil oamenii.

Link spre comentariu

Eu am inteles DEMULT care este rolul acelui generator DE CURENT CONSTANT, rol care este dat de numele circuitului.

Pentru intreaga stabilitate a montajului, CURENTUL constant prin diferentiale este de maxima importanta, amplificatorul devine (aproape) imun la variatiile tensiunii de alimentare (pina la un anumit prag evident) si temperatura ambianta (tot pina la un anumit prag).

Puteam face generatoare de curent constant cu TL431, insa, acestea nu pot lucra la tensiuni prea mari, si sa combin tranzistorii cu TL, nu-mi pare o solutie prea practica, TL-ul este compensat termic, si tensiunea la bornele lui va fi identica si de precizie la variatii mari de temperatura, insa atunci, tranzistorul ce ar succede acest circuit integrat, ar avea deriva termica deoacere intre baza si emitor ar avea o tensiune permanent constanta, incalzirea lui, ducind la cresterea de curent de colector..

Eu folosesc TL431 NUMAI ca tensiune de referinta de precizie, compensata termic, este un circuit foarte bun, insa de multe ori, 2 jonctiuni de siliciu, fac treaba mai bine in anumite situatii.

Link spre comentariu

Pe schema postata putin mai sus , nu e cam mica amplificarea in bucla deschisa ? Calculand aproximativ imi iese asa : impedanta de intrare in final /330 , sa zicem 20 - 30 in tensiune pentru VAS, iar diferentialul 2000/75 = 26,7 maxim. In total cel mult 800 adica 58dB. Imi scapa ceva?

Link spre comentariu

Pe schema postata putin mai sus , nu e cam mica amplificarea in bucla deschisa ? Calculand aproximativ imi iese asa : impedanta de intrare in final /330 , sa zicem 20 - 30 in tensiune pentru VAS, iar diferentialul 2000/75 = 26,7 maxim. In total cel mult 800 adica 58dB. Imi scapa ceva?

Pai eu maninc rahat aiurea ca in acea poza NU este exact ce am facut eu?Si ca sint diferente in multe locuri?Asa cum este acea schema, cu piesele de acolo, bias-ul nu se poate regla, si amplificatorul cinta foarte incet.De ce oare?Hai sa vedem cine dezleaga misterul, ca sa faca acea schema cit de cit functionala!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări