Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator schema simetrica ex:Leach, Sava, Motorola, Leco


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 59
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Multe nu mai corespund...Nici macar tranzistorii de pe ele, fata de ceea ce are Retrosong.Unii au reusit sa obtina rezultate, la altii a fost o catastrofa totala...Oricum vechiul proiect a fost VINDUT complet, deci NU ma mai interseaza, si nici discutii despre el.Zilele viitoare apare versiunea 2, cu multe imbunatatiri fata de versiunea 1.Evident NUMAI la rubrica VINZARI, unde va fi prezentat si testat.

Link spre comentariu

Se pare ca nici tu nu ca si multi altii nu au inteles un aspect, pe care l-am spus de nenumarate ori:

 

Schem dezvoltata de mine, a plecat de la o schema a unui etaj final al unui aparat japonez, alimentat pe la 2x38vcc parca, o schema ce am avut-o desenata (copiata) in creion, schema ce era cvasicomplementara, (numai cu npn-uri in final) iar protectia era cu limitare de curent DUPA etajul VAS, nu inainte.

 

Era tot simetrica pe intrare cu 2SA1815+2SA1015, tranzistori care i-am cautat ani de zile prin diverse aparate, prin tirg, si al caror cod n-am cum sa-l uit vreodata...

 

Schema data de prin anii 79-80, si prima oara m-am apucat de ea prin 82, cind schema publicata de dl Sava, nu avea cum sa fie cunoscuta deoarece a aparut prin 1984 daca bine-mi aduc aminte.

 

Din ea m-am inspirat DOAR cu limitarea de curent PRE-VAS, restul sint din schema veche+modificari aduse de mine la superdioda,+generatoarele de curent constant termocompensate+filtrul de iesire.

 

Nu am spus niciodata ca schema este conceptie a mea 100%.

 

Faptul ca la valorile date de mine (in mod voit) :dans: la unele piese si anumite componente de pe modulul de test, seamana cu schema din tehnium, n-au legatura cu realitatea, modulele finite facute de mine spre vinzare, aveau alte componente, difereau niste valori, difereau tranzistorii folositi, etc, fata de modulul de test pe care l-a primit Retrosong.

 

Aspect care pentru unii a dus la rezultate nesatisfacatoare, tocmai pentru ca nu stiau exact ce, UNDE si CUM.

 

Succes in continuare!

Link spre comentariu

Ca sa traducem sa priceapa toata lumea:Corect ce spune Leco, de aceea se recomanda folosirea unei alte scheme documentate de la A la Z si cu performante de acelasi nivel. Gen sava, leach amp, motorola sau altele bazate pe aceeasi topologie, in caz ca aveti un fix cu ea.Urmarirea unei scheme laudate pana la oripilare nu duce la rezultate bune, in special cand nu cunosti schema in sine si nici macar principiile de functionare.Nu conteaza cine ce a facut si cum a facut la o schema asemanatoare cu alte zeci de scheme. Principiul nu s-a nascut o data cu aceasta schema, nici sursele de curent denumite pompos termocompensate nu aici s-au inventat, sau alte banalitati care sunt scrise doar ca sa dea bine.Nu va mai legati de aceste aspecte ca deja devine tare penibila treaba.Astia care va dati cunoscatori si aveti schema mai bine ati face o reproiectare, sa oferiti voi niste solutii proprii bazate pe un rationament, nu pe copiat.

Link spre comentariu

Nu inteleg de ce nu realizezi ca generatoarele de curent constant, sint termocompensate?Deriva termica a circuitului respectiv este minima, se stie clar ca odata cu incalzirea jonctiunii tranzistorului din circuit, curentul prin acesta tinde sa creasca, nu foarte mult, insa creste.Odata cu cresterea temperaturii jonctiunilor diodelor, caderea de tensiune pe ele scade, scazind totodata si tensiunea U B-E, si astfel incit curentul prin circuit se mentine constat si termic compensat.Puteam alege si varianta cu led in locul celor 2 jonctiuni de siliciu, insa atunci termocompensara nu se facea, chiar daca pe led, tensiunea era fixa si constanta, deriva termica a trz respectiv nu era compensata.Asemeni puteam folosi un simplu circuit cu rezistenta si zenner, gen Mot Amp, insa atunci nu mai aveam stabilitate si imunitate la variatii mari ale tensiunii de alimentare, pentru etajele diferentiale.Cine iti mai aduce aminte filmuletul cu modulul ce cinta mult si bine chiar dupa ce alimentarea scadea un pic mai jos de jumatate din +\- Vcc nominal, cind il deconectam de la alimentare, va intelrge bine de ce, CE SI CUM.Si da,generatorul termocompensat, nu s-a nascut odata cu schema asta, prima oara m-am "lovit de el" cind am fost nevoit sa repar un regulator automat al vitezei unui moturas de la un casetofon, regulator ce se defectase si avea in schema un circuit integrat, intreg montajul fiind "inchis" in carcasa metalica a motorasului pentru paraziti si zgomot minimmFacusem o schema, ce avea 2 tranzistori, iar unul dintre ei masura caderea pe o rezistenta de citiva ohmi la 1w, rezistenta serie cu motorasul.Treaba era ca dupa ce se incalzea un pic, crestea si viteza de rotatie. :speriat :sparge: M-am chinuit mult atunci sa fac sa fie ok, si nu am reusit asta decit cind incercind sa scot schema la cel defect, am vazut ca se culegea informatia de pe 2 diode in loc de rezistenta.Mai departe este logic ce am avut de facut...Inca odata, succes tuturor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări