Vizitator cosmin91 Postat Decembrie 9, 2013 Partajează Postat Decembrie 9, 2013 salutare tin sa multumesc tuturor celor care mau ajutat cu sfaturi am si eu o mica problema am facut un senzor de lumina acum o saptamana si functioneaza perfect cu dai tranzistori un bd 137 care comanda un releu si un bc 107 pentru fotorezistenta problema e ca in momentul de fata ma chinui sa mai fac unul dar nu mai am aceias tranzistori mam uitat intrun catalog de pe net si am gasit alti cam la aceias valori bc557c bc546b bc 338 intrebare e sant la fel ca si bc 107 aveti idee de ce numi functioneaza atasez schema dupa care am facut primul senzor multumesc Link spre comentariu
leo 17 Postat Decembrie 9, 2013 Partajează Postat Decembrie 9, 2013 pune bc 547 ...de ce nu incerci si ceva scheme cu circuite integrate ,ba 741 ,be 555,se gasesc scheme usor de realizat Link spre comentariu
Vizitator cosmin91 Postat Decembrie 9, 2013 Partajează Postat Decembrie 9, 2013 am doar cele mentionate mai sus nu am altele la dispozitie momentan vreau sa stiu cu ce sant diferiti de bc 107 ?????????????? Link spre comentariu
leo 17 Postat Decembrie 9, 2013 Partajează Postat Decembrie 9, 2013 cum pt montajul respectiv nu e pretentios poti folosi orce npn din seria bc sau ce ai la indemana ,poti folosi si din recuperare de pe placi Link spre comentariu
Ticu Postat Decembrie 9, 2013 Partajează Postat Decembrie 9, 2013 Ai identificat corect emitorul, baza si colectorul, dupa foaia de catalog? Link spre comentariu
Vizitator cosmin91 Postat Decembrie 9, 2013 Partajează Postat Decembrie 9, 2013 da am verificat tot nu vrea cand ii dau tensiune cupleaza si ramane blocat releul deci sa inteleg ca tranzistori ar fi ok nu cont care din ei ii folosesc si am o intrebare aveti idee ce rezistenta este deasupra de semireglabil eu am trecuto de 22k dar numi mai amintesc de cat era Link spre comentariu
leo 17 Postat Decembrie 9, 2013 Partajează Postat Decembrie 9, 2013 incearca cu una de 2,2 k Link spre comentariu
Vizitator cosmin91 Postat Decembrie 9, 2013 Partajează Postat Decembrie 9, 2013 o sa incerc alte sugestii????????????? Link spre comentariu
leo 17 Postat Decembrie 9, 2013 Partajează Postat Decembrie 9, 2013 mai cauta pe net si alte scheme ...asa de comparatie Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Decembrie 9, 2013 Partajează Postat Decembrie 9, 2013 În schema postată notaţiile terminalelor tranzistoruluiBD 139 sunt greşite. Sarcina (bobina releului) se leagăîn colector, nu în emitor (trebuie inversat E cu C). Link spre comentariu
unuldinei Postat Decembrie 9, 2013 Partajează Postat Decembrie 9, 2013 Si in plus ... ce-ar fi sa inveti sa calculezi un PSF pentru 2 tranzistori . Cred ca e un bun punct de plecare . Link spre comentariu
Ticu Postat Decembrie 10, 2013 Partajează Postat Decembrie 10, 2013 Intrerupe circuitul rezistentei de 22K si vezi daca releul decupleaza.Daca se intampla asa, mareste rezistenta aia spre 100-200K.Ai un instrument de masura? Link spre comentariu
Vizitator cosmin91 Postat Decembrie 10, 2013 Partajează Postat Decembrie 10, 2013 am masurat am inversat tot degeaba cu tranz astia tot nu reusesc ce mai am pe langa mine doua integrate tl071 dar nu gasesc schema ????????????? Link spre comentariu
leo 17 Postat Decembrie 10, 2013 Partajează Postat Decembrie 10, 2013 cumpara un be 555 e 50 de bani si poti face cu el un montaj simplu Link spre comentariu
Ticu Postat Decembrie 10, 2013 Partajează Postat Decembrie 10, 2013 Am facut si eu schema, cu doi BC337 pe care i-am avut. Merge OK, la 12V, cu 100K in serie cu fotorezistenta. Pragul de actionare este in jur de 1V pe baza primului tranzistor T1.Verifica functionarea lui T2, care controleaza releul.Scoate T1 si uneste punctele unde era colectorul si emitorul lui. Trebuie sa anclanseze releul cand le unesti si sa declanseze cand nu sunt unite.Daca este asa, mergem mai departe cu depanarea.Ce tranzistor T2 folosesti? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum