Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

senzor de lumina

Vizitator cosmin91

Postări Recomandate

Vizitator cosmin91

salutare tin sa multumesc tuturor celor care mau ajutat cu sfaturi am si eu o mica problema am facut un senzor de lumina acum o saptamana si functioneaza perfect cu dai tranzistori un bd 137 care comanda un releu si un bc 107 pentru fotorezistenta problema e ca in momentul de fata ma chinui sa mai fac unul dar nu mai am aceias tranzistori mam uitat intrun catalog de pe net si am gasit alti cam la aceias valori bc557c bc546b bc 338 intrebare e sant la fel ca si bc 107 aveti idee de ce numi functioneaza atasez schema dupa care am facut primul senzor multumesc

post-81414-139829722312_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• leo 17

5

• Ticu

3

• cristian_draghiescu

1

• unuldinei

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator cosmin91

da am verificat tot nu vrea cand ii dau tensiune cupleaza si ramane blocat releul deci sa inteleg ca tranzistori ar fi ok nu cont care din ei ii folosesc si am o intrebare aveti idee ce rezistenta este deasupra de semireglabil eu am trecuto de 22k dar numi mai amintesc de cat era :rade:

Link spre comentariu

În schema postată notaţiile terminalelor tranzistoruluiBD 139 sunt greşite. Sarcina (bobina releului) se leagăîn colector, nu în emitor (trebuie inversat E cu C).

Link spre comentariu

Am facut si eu schema, cu doi BC337 pe care i-am avut. Merge OK, la 12V, cu 100K in serie cu fotorezistenta. Pragul de actionare este in jur de 1V pe baza primului tranzistor T1.Verifica functionarea lui T2, care controleaza releul.Scoate T1 si uneste punctele unde era colectorul si emitorul lui. Trebuie sa anclanseze releul cand le unesti si sa declanseze cand nu sunt unite.Daca este asa, mergem mai departe cu depanarea.Ce tranzistor T2 folosesti?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări