Vizitator GabrielOp Postat Decembrie 9, 2013 Partajează Postat Decembrie 9, 2013 Buna ziua! Urmaresc de mult timp acest forum, intre timp am construit un foam cutter la nivel de hobby din sine de mobila pe post de ghidaje, suruburi m8, PAL, cursa utila undeva la 100*50 cm. Impreuna cu un prieten vrem sa trecem la nivelul urmator si sa construim un CNC router in 3 axe, pe care il vom folosi la polistiren in mare parte, lemn moale, plastic gen plexiglass. Suprafata utila trebuie sa fie minim 120*60 cm. Iar ca buget...aprox 2000 lei. Ce parere aveti, poate iesi ceva frumos la suma asta? M-am gandit sa folosesc: + pentru x: axa ghidaj 16/20 mm cu suport, cred ca va avea o lungime de aprox 1.5 m (?!) ( o axa pe fiecare parte) surub trapezoidal 12*3 ( nu stiu daca nu cumva e subdimensionat) tot pentru axa x, nu sunt decis daca sa folosesc un singur motor pe mijloc, sau 2 pe capete.. + pentru y: axa ghidaj 16 mm , lungime aprox 80 cm ( 2 buc) surub trapezoidal 12*3 + pentru z: axa ghidaj 16 mm , lungime ??? ( 2 buc) surub trapezoidal 12*3 Masa de lucru din otel.. Despre motoare nu prea stiu ce putere imi trebuie. As merge si pe varianta din aluminiu extrudat dar stiu ca e foarte costisitor. Ca si idee mi-ar placea ceva in genu asta: Sau varianta cu mai mult aluminiu (fara axe de ghidaj) : Link spre comentariu
katran Postat Decembrie 9, 2013 Partajează Postat Decembrie 9, 2013 2000RON ? Asta inseamna cat , 450EUR ? Voi urmari cu cel mai mare interes acest topic .... Link spre comentariu
Vizitator GabrielOp Postat Decembrie 9, 2013 Partajează Postat Decembrie 9, 2013 ) am inteles ideea... Să presupunem ca ignorăm suma, ce am spus despre mecanica e bine dimensionat.. Ma refer la axe ghidaj, șuruburi, pentru ce vreau eu? In alte posturi ați dat răspunsuri mai tehnice decât asta.... Link spre comentariu
katran Postat Decembrie 9, 2013 Partajează Postat Decembrie 9, 2013 Pai daca ai urmarit reply-urile mele in acest gen de topice , e clar ca stii cam care este parerea mea personala despre aceste chestii ... Sa repet pentru a suta oara ca nu poti sa faci din c--a bici si dupa aia sa mai si pocneasca ? Ca sa te superi pe mine si sa ma califici drept arogant , tendentios , sau mai stiu eu ce ? Nu , multumesc . Am spus ca voi urmari topicul pentru ca sunt foarte interesat sa vad daca totusi nu este posibila realizarea unei masini la un pret rezonabil , nu am de unde sa stiu ce fel de om este cel care incearca ... daca totusi e posibil ? Poate omul are pregatire temeinica in domeniu si chiar are o idee senzationala ... nu mi-e rusine sa invat de la altii , sa stii ... Asa ca repet : voi urmari topicul cu interes , in speranta ca vei realiza ce ti-ai propus . Astept un build-log bine documentat , explicat , argumentat si cu multe poze . Ce gandesc eu in " fordul " meu interior e cu totul alta poveste , si nu face obiectul discutiei . Nu-i nevoie sa te aricesti sau s-o iei personal , dimpotriva ... ai toata sustinerea mea , si daca te pot ajuta cu ceva , e suficient sa " strigi " ... cheers. Link spre comentariu
bcristian Postat Decembrie 10, 2013 Partajează Postat Decembrie 10, 2013 Eu am construit o masina de genul asta, doar ca mai patrata (suprafata de lucru ~900x800). Din pacate, nu vad cum te-ai putea incadra in 2000 ron, numai ghidajele vor costa mai mult. Eu am mers pe axa cu suport de 20 pe drectia cea mai lunga (1350 parca la mine), axa facuta de mine (cornier + rulmenti) pe tranversala, si pistoane de amortizor pt Z. Amortizoarele sunt excelente pt axa Z, rigiditatea e remarcabila, peste cea a ghidajelor liniare ieftine. Singura limita e cursa - cam 120 la mine. Le gasesti la fier vechi la cativa lei, pentru ca ceea ce se strica in ele de le face inutilizabile pe masina nu iti trebuie in aplicatia asta. De altfel eu am strans un morman de asa ceva, tocmai pentru a refolosi axele care sunt rectificate si cromate dur. Suruburi trapez 12x3 pe toate axele. La asta te pot ajuta cu piulitele, daca nu ai sau nu vrei sa cumperi tarodul necesar (~150 ron de la chinezi). Eu am folosit poliacetal - e mai bun decat poliamida. Ca idee, pe mine m-a dus cred ca pe la 5000 ron cu totul. IMG_1558 by bcristian, on Flickr IMG_1568 by bcristian, on Flickr Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum