Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Becuri led


marius_3004

Postări Recomandate

Intrebare pt cei care au desfacut becuri cu led :alimentarea ledurilor e facuta cu condensator,punte redresoare si rezistente sau au sursa in comutatie in soclu?.Bineinteles ma refer la becurile alimentate la 220,cu cost cat de cat rezonabil.Intreb fiindca folosesc cateva becuri home made alimentate asa si rezultatele sunt ok cel putin pana acum.Cel mai mare are un led de 30w si sunt curios cum sunt alimentate cele gasibile in comert la cateva zeci de lei.Astazi ma uitam in Ka...nd la ce au ei,becuri cu led intre 1,5 si 3,5 w intre 30 si 60 lei :speriat pe care scrie ca-s distribuite de o firma din Germania si jos ca sunt fabricate in China:)).Soclul e prea mic sa incapa si radiatorul si sursa in comutatie,deci cred ca au condensator.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • marius_3004

    8

  • turcu_dan

    5

  • GeoMar

    2

  • validae

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu te lasa indus in eroare de dimensiunile mici, exista surse in comutatie de putere intre 1-10W ce incap usor in duliile becurilor. In general, becurile ieftine au alimentare cu condensator, mai ales cele care au multe leduri inseriate. Cele cu leduri de la 1W in sus, folosesc si surse in comutatie,desi am vazut si bec de 3W ieftin care folosea condensator pe alimentare.

Link spre comentariu

Acum sincer,mie mi se pare mult mai fiabila alimentarea prin cond decat sursa in comutatie,mai ales una de dimensiuni mici.Crapa cand ti-e lumea mai draga.Stii cum se spune,singurul lucru mai al naibii decat soacra e sursa in comutatie...

Link spre comentariu

Asa este, dar la schema cu condensator esti limitat de volumul condensatorului, care in plus trebuie sa fie de mare calitate, cu polipropilena autocicatrizanta. Nu pune orice pocnitoare chinezeasca recuperata din lanterne, eu de obicei pun condensatori de prin monitoare vechi, care stiu ca au functionat bine.

Link spre comentariu

Da.Calculate cu calculatorul http://danyk.cz/ledzar_en.html.Problema la el e marimea,radiatorul si montajul ocupa loc destul de mult.La radiator n-am cum sa renunt chiar daca pun sursa in comutatie.L-as putea injumatati dar s-ar incalzi prea tare dupa estimarile mele.

Uite si poze:

http://i44.tinypic.com/rl04dz.jpg

http://i44.tinypic.com/2mm9w6r.jpg

O sa montez in plus un varistor pe intrare si un zenner de vreo 36v in paralel pe led si o sa incerc sa tai din radiator o bucata desi mi-e cam mila de el :rade: .Acum are 100x80x100 deci destul de mult,nu pot sa-l montez in locul unui bec ,merge doar pt afara sau intr-o aplica ceva mai mare.Ca lumina e ok,l-am calculat cam pt 20w,deci cam la 60% din puterea ledului.

Link spre comentariu

Limitare in curent nu ai pe el? Sau oricum sursa cu condensator nu poate debita asa mult incat sa-l distruga? Am si eu pe acasa 16 led-uri de 1w pe care as putea sa le folosesc intr-o astfel de aplicatie, ar merge intr-o aplica distribuite pe circumferinta acesteia. As face o astfel de alimentare pt ele sa vad cum se comporta.

Link spre comentariu

Nu,dar genul asta de alimentare are curentul destul de constant(am lasat cu ampermetrul inseriat cateva ore si curentul nu s-a modificat nici dupa ce s-a incalzit ledul).Am facut montajul si pentru leduri de 1w si merge bine.Cred ca toata chestia e sa nu permiti ambalarea termica al ledurilor,eu le-am mentinut in limite acceptabile si vad ca nu sunt probleme.Asta implica radiatoare mai mari decat cele folosite de firme,am avut ocazia sa probez cateva zile un reflector industrial produs de o firma din Ro(4leduri chinezesti 30W + sursa idem de 150W)si se incalzea destul de mult.Plus ca vroiau 400 euro pe el.Cam mult avand in vedere ca materialele nu costau mai mult de 100 euro(4 led 30w=20$ sursa 30$ si tabla de aluminiu ),deci manopera la greu...in fine,ei isi apreciaza munca.Doar ca nu se prea vand la preturile astea,nu prea da nimeni 1700 ron pe un proiector.

Link spre comentariu

Foarte mare pretul....... Un minireflector am realizat si eu cu 18 leduri - primul meu proiect de acest gen.(viewtopic.php?f=209&t=153225&start=15) Pentru ca tot ai adus vorba de temperatura radiatorului, cam care crezi ca sunt limitele maxime admise pentru o functionare indelungata optima? Eu aveam pe proiector la temp mediului ambiant 26 grade si dupa o functionare continua de 1 ora aprox 40-45 grade.

Link spre comentariu

Cam la 35-40 grade il am si eu,acum vedem cum rezista in timp.Oricum la cateva ore pe zi pana face 10 000 ore dureaza.Daca apuca :ras: .Pentru iluminat interior cea mai buna solutie experimentata mi s-a parut banda cu leduri,una de 5 m cu 3528 plus alimentator si controler costa cam 10$ ,lumina e mult mai dispersata decat a unui led de 10-20W.dezavantajul e ca trebuie sa o lipesti pe marginea tavanului,sau(asta e in plan cand oi avea timp)sa confectionezi tuburi cu led din banda.LE.Proiectorul ala avea in plus un termostat de genul celor de la filtrul de cafea montat langa un led,banuiesc ca intrerupea alimentarea daca se incalzeau prea tare,dar nu mai scria nimic pe el,probabil decupla daca se incingeau prea mult.

Link spre comentariu

Da, cu benzi se pot face niste lucruri faine (niste scafe-tavan orientate in sus si montate astfel incat sa nu se vada banda, doar lumnia). Nu mai stiu sigur care e luminozitatea acestora - undeva la 260lm/m? Daca poti trimite-mi si mie un link cu sit-ul de unde le pot achizitiona la pretul acesta.

Link spre comentariu

De la fratii nostrii cu ochii oblici.vad ca de unde am luat eu nu mai au la oferta,am cumparat banda rgb controler rgb si alimentator cu 4,19$ free shipping.Cea mai ieftina banda o au aicihttp://www.ebay.com/itm/221268973752?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649,vezi ca e cu best offer,eu am luat 3 benzi la 15 $(aprox 50 lei)compara si tu cu ceea ce gasesti la noi,daca vrei iti fac poza cu o banda sa vezi ca-s acelasi lucru la pret de 4-5 ori mai mare.Restul cred ca nu conteaza ,pot fi facute sau cumparate(sursa 12v/4A http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=59&t=156102net superioare celor de 2A de pe ebay,pt controler iti dau eu schema (manual)sau cumperi unul pt banda rgb cu telecomanda la vreo 2-3 $ si folosesti un canal.Nu stiu cati lumeni are/m dar 5 m banda sunt suficienti pt o incapere de 4x5m din probe.Are cam 4w/m.Ceea ce nu cunosc e viabilitatea lor :nas:

Link spre comentariu

Eu personal am facut becuri LED cu sursa in comutatie specializata (260-300mA) pentru LED-uri de 1W inseriate 3 sau 4 bucati (9-12V) ... adica sursa de 3W ....

Posted Image

 

sursa este protejata la scurt sau supracurent ....

dimensiunile sunt foarte mici cum se poate observa ...

 

mai multe detalii in postarea

viewtopic.php?f=59&t=140683&start=45

 

folosesc de cateva luni un bec realizat din sursa de mai sus si un bec LED H7 cu 102 led-uri .... consumul este circa 4W si lumina suficienta pentru un hol de intrare (inainte foloseam un bec economic de 14W)...

Link spre comentariu

...Calculate cu calculatorul http://danyk.cz/ledzar_en.html......Ca lumina e ok,l-am calculat cam pt 20w,deci cam la 60% din puterea ledului.

Dupa ce am vazut realizarea ta, am testat si eu led-ul meu de 30W folosind aceeasi schema si calculatorul din link-ul postat de tine.Diferenta este ca led-ul meu de 30W, are alimentare 100v si vreo 300mA si al tau 30-34v si vreo 1000mA maxim.Cu schema si calculatorul din link, am reusit sa-l alimentez cu 90v si 270mA, deci undeva la 24~25W, merge super, se incalzeste atat el cat si radiatorul, dar la o temperatura acceptabila (nu am masurat, dar poti pune mana pe radiator).Oricum este montat intr-o carcasa tot de metal si este folosit afara in aer liber, iar lumina este super suficienta.post-17385-139829724385_thumb.jpgpost-17385-139829724391_thumb.jpgpost-17385-139829724397_thumb.jpgpost-17385-139829724402_thumb.jpgpost-17385-13982972441_thumb.jpg
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări