Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Baterii, legarea lor si Ah.

Vizitator danyelo

Postări Recomandate

Vizitator danyelo

buna tuturor !! Imi cer scuze daca unora li se pare o banalitate sau etc dar vreau sa inteleg mai bine. O baterie de 1.5V are aprox. 2.5 Ah. Daca leg 2 baterii de 1.5V in serie o sa am 3V si 2.5Ah. Daca le conectez in paralel o sa am 1.5V dar 5Ah. Sunt cam greu de cap in ceea ce priveste Ah. Am citit si pe acest forum si pe multe altele in engleza. Deci pentru exemplu: daca am un motoras care are date tehnice 3V si 2.5 A, atunci cele 2 baterii de 1.5V legate in serie o sa asigure functionarea motorasului timp de o ora, sau gresesc? Si o intrebare care tine de incarcarea unui acumulator de 9V,nu stiu A.Dar informativ daca ii aplic 5v pentru incarcare. Se incarca? sau care-i filozifia incarcarii unui acumulator? Multumesc anticipat !!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Relav

2

• radusa

1

• Kazimir69

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Vizitator Bitzy8407

buna tuturor !! Imi cer scuze daca unora li se pare o banalitate sau etc dar vreau sa inteleg mai bine. O baterie de 1.5V are aprox. 2.5 Ah. Daca leg 2 baterii de 1.5V in serie o sa am 3V si 2.5Ah. Daca le conectez in paralel o sa am 1.5V dar 5Ah. Sunt cam greu de cap in ceea ce priveste Ah. Am citit si pe acest forum si pe multe altele in engleza. Deci pentru exemplu: daca am un motoras care are date tehnice 3V si 2.5 A, atunci cele 2 baterii de 1.5V legate in serie o sa asigure functionarea motorasului timp de o ora, sau gresesc? Si o intrebare care tine de incarcarea unui acumulator de 9V,nu stiu A.Dar informativ daca ii aplic 5v pentru incarcare. Se incarca? sau care-i filozifia incarcarii unui acumulator? Multumesc anticipat !!

Matematic da, practic nu. Spre exemplu, intr-o instalatie solara, consumul bateriilor cu gel poate merge pana la aprox. 80% din capacitate. Depinde foarte mult de calitatea bateriilor, de temperatura la care faci experimentul. Cel mai bine este sa supradimensionezi instalatia.
Link spre comentariu
Vizitator danyelo

Multumesc pentru acest raspuns prompt.Nu ma intelegeti gresit, am anumite nereguli privind lucrurile pana acum:1. Nu am inteles la care intrebare am primit raspunsul. [sunt 2].2. Nu va suparati dar raspunsuri de genul am gasit si nu am inteles.Sunt genul care cauta mult si cere ajutor greu,decat cand nu mai e scapare. Da sau nu ma ajuta enorm.

Link spre comentariu

Ai dreptate sa nu fi inteles nimic din postarea lui "Bitzy8407". Cred ca vroia sa raspunda la alt subiect.Calcululele tale cu bateria de 1,5 V si 2,5 Ah sunt total corecte. Referitor la a 2 a intrebare, un acumulator de 9 V ca sa se incarce trebuie sa fie alimentat de la o sursa care sa debiteze mai mult de 9 V. Cat de mult peste 9V? Depinde de ce acumulator ai de incarcat. Dar nu trebuie depasit la incarcare un anumit curent. E mai clar acum?

Link spre comentariu
Vizitator danyelo

Multumesc ! Pana aici mi` totul clar. Dar la intrebarea cu 2,5Ah m-am referit. Ce inseamna asta practic.Daca un motoras are 2A ii alimentat cu o baterie de 2,5Ah inseamna ca functioneaza aprox. 1 ora? Pentru incarcarea unui acumulator am nevoie de o tensiune peste cea proprie. Dar curentul nu-l "trage" el(bateria)? adica da, nu trebuie sa depaseasca de 2,3 ori curentul nominal ca poate face bum, dar daca are 2A si am un incarcator de 3A inseamna ca se incarca mai repede. Sau gresesc cu ceva?

Link spre comentariu

incarcarea bateriilor nu este caracterizata de o lege liniara. Pentru incarcare acestora,in cazul acumulatoarelor cu acid, e necesar un curent ce constituie 10 % din cel detinut de ele. Odata cu incarcarea lor, curentul absorbit scade, adica la incarcare nu poate fi vorba ca in 10 ore vei incarca acumulatorul complet, ci este necesar de mai mult timp(e valabil pt toate tipurile de baterii)! Daca fortezi incarcarea, atunci o mare parte din curent se transforma in caldura, iar acumulatorul se uzeaza :)

Link spre comentariu

Da. Daca ai un motoras care se alimenteaza cu 3V si consuma 2,5 A si il conectezi la o baterie de 3V (sau 2 de 1,5V inseriate) care are 2,5Ah motorasul va functiona 1 h.Despre incarcarea bateriilor s-a scris mult si pe acest forum dar daca dai o cautare pe Google vei gasi multe explicatii. Incarcarea se face diferit la acumulatori functie de tipul lui. Adica daca este cu plumb, Ni-Mh, Ni-Cd, li-ion, Ag-Zn, etc. Fiecare tip se incarca intr-un anumit fel. Dar regula generala este ca acumulatorii se incarca cu o tensiune mai mare decat cea nominal a acumulatorului. Curentul de incarcare absorbit este dependent de starea de descarcare a acumulatorului si starea lui de functionare (nou, semiepuizat sau epuizat total). Curentul de incarcar variaza de la Q/10 (la acumulatorii cu plumb) si pana la Q la acumulatorii Li-ion (aprox). Q este capacitatea acumulatorului exprimata in Ah. Dar citeste mult mai multe de pe net pe aceasta tema f vasta.

Link spre comentariu
Vizitator danyelo

Multumesc mult pentru ca m-ati ajutat. Nu vreau sa par ingamfat dar vroiam sa fiu sigur de cele stiute. Am multe lucruri proiectate , doar pentru uz, iar acest post l-am facut in scopul asigurarii, pentru ca vreau sa-mi proiectez un incarcator portabil alimentat de o baterie de telefon [din lithium] si trebuie sa fiu sigur de ceea ce fac pt a nu-mi arde "bijuteria".Ii greu, stiu asta,dar se poate. In fine. Multumesc incaodata pentru cele spuse si va doresc o noapte !!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări