Vizitator alexd Postat Decembrie 7, 2013 Partajează Postat Decembrie 7, 2013 Salut, Am dat o groaza de bani de sursa asta: http://www.velleman.eu/products/view/?id=409798 . Ma asteptam ca lucrurile sa fie simple: setazi tensiunea si curentul maxim si alimentezi circuitul. Daca circuitul consuma mai mult decit curentul maxim setat fie limiteaza curentul la valoare maxima setata fie opreste alimentarea circuitul si mentine tensiunea la valoarea setata. Am avut o sursa mai veche, romaneasca facuta prin 1970 si asa stateau lucrurile. La asta nu. Daca nu ii setez exact curentul consumat de circuit, sursa modifica tensiunea. Am facu testele cu un ventilator pe care scrie ca merge cu 12 V si consuma 300 mA. Daca setez valorile astea totul este ok tensiunea pe iesire ramine 12 V. Daca in schimb setez curentul la 500mA tensiunea scoasa de sursa urca la 17V, cu toate ca tensiunea este setata pe 12v. Daca setez curentul la 100mA tensiunea pe iesire este de 4V. E defecta sursa, sau am dat banii pe o prostie? Multumesc, Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 7, 2013 Partajează Postat Decembrie 7, 2013 Daca in schimb setez curentul la 500mA tensiunea scoasa de sursa urca la 17V, cu toate ca tensiunea este setata pe 12v.Asta n-ar prea fi in regula.Daca mai are garantie,poti linistit sa apelezi la ea,altfel va trebui sa te bagi pe depanare...nici nu vreau sa ma gandesc ce va face cu un consumator de 0,3A si sursa sa fie setata pe 5A,daca acum pe 0,5 urca tensiunea in 17V.Cat timp nu lucreaza limitarea(deci curentul cerut e sub limita setata),daca are pretentia de sursa stabilizata,tensiunea trebuie sa ramana batuta in cuie. Link spre comentariu
Vizitator alexd Postat Decembrie 7, 2013 Partajează Postat Decembrie 7, 2013 Am gasit pe net niste filmulete cu clone de la Korad care arata identic cu sursa mea. http://www.youtube.com/watch?v=QMz5ZMwZujU. In filmulet cind seteaza tensiunea pe 5v voltmetru sursei arata 5v iar voltmetru pe iesire arata tot 5v (in gol). La mine la aceleasi setari voltmetru sursei arata 0 iar cel conectat pe iesire 18 V. Ma duc cu ea la garantie. Link spre comentariu
radusa Postat Decembrie 8, 2013 Partajează Postat Decembrie 8, 2013 Imi este greu sa cred ca sursa este defecta de noua, dar bineintales ca nu este un lucru imposibil. Mai citeste manualul odata f atent, poate faci tu ceva gresit in programare/manipulare. Link spre comentariu
Vizitator alexd Postat Decembrie 8, 2013 Partajează Postat Decembrie 8, 2013 Sursa este identica identica, difera doar numele producatorului scris pe ea. Am vrut sa pun filmuletul in link-ul anterior dar am selectat din greseala img si nu url. Eu zic ca nu prea ai ce sa setezi. Indiferent ce tensiune selectez sursa in gol scoate 18 V. Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 8, 2013 Partajează Postat Decembrie 8, 2013 Si daca bagi o sarcina pe acea tensiune de 18V cand sursa e setata pe zero la iesire,este un efect,sau acei 18V dispar in sarcina,si ai curent zero si tensiune zero,asa cum de fapt ar trebui. Link spre comentariu
dan cod Postat Decembrie 8, 2013 Partajează Postat Decembrie 8, 2013 Dupa mine 100% sursa este defecta.O sursa de laborator nu are voie sa fie influentata tensiunea dd iesire de lipsa sau nu a sarcinii atat timp cat nu depasesti consumul maxim admis.De asta e sursa stabilizata . Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 8, 2013 Partajează Postat Decembrie 8, 2013 Si eu am zis asta de la inceput,insa daca tot e in situatia de a face probe,eram curios daca acea tensiune e o reziduala care dispare odata cu sarcina,sau chiar produce efecte la iesire. Link spre comentariu
Vizitator alexd Postat Decembrie 8, 2013 Partajează Postat Decembrie 8, 2013 Daca curentul pe care il setaz este identic cu cel pe care-l cere consumatorul alimentat tensiunea scade la cea setata. Daca curentul setat este mai mare decit cel solicitat de consumator tensiune scade putin pina la 17,ceva V. Daca curentul setat este mai mic si tensiunea pe iesire e mai mica. In toate cazurile masurarea tensiunii pe iesire s-a facut cu un voltmetru separat conect in paralel cu consumatorul. Voltmetru sursei arata mereu ~ 0V dupa apasarea tasteai on/off.Compartarea sursei asteia Velleman este complet diferata fata de ce am vazut pe net la clonele de la Korad. Nu stiu care dupa care a copiat, dar mie normala mi se pare compartarea modelelor Konrad. Ce fac daca trebuie sa testez un montaj care nu stiu cit curent consuma, sau care are un consum neuniform? Pina la urma sursa am luat-o ca sa nu prajesc diverse componente cind testez diverse montaje. Link spre comentariu
Vizitator alexd Postat Decembrie 8, 2013 Partajează Postat Decembrie 8, 2013 Misterul incepe sa fie dezlegat: Link spre comentariu
radu42 Postat Decembrie 8, 2013 Partajează Postat Decembrie 8, 2013 Referitor la prima postare....limitarea de curent se face cu scaderea tensiunii de iesire....daca ai reglat 14v si 300 de mA si sursa era in limitare atunci e normal ca la marirea curentului setat sa creasca tensiunea de iesire (sursa poate sa iasa sau nu din limitare).Daca te iei dupa ce scrie pe aparate te poti pacali. Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 8, 2013 Partajează Postat Decembrie 8, 2013 Poate intre timp s-a schimbat conceptul de sursa stabilizata...dar din ce mai stiu eu,cele povestite aici,nu sunt manifestari tocmai normale.Nu vorbim de alte regimuri decat cel de mers in gol,unde spune ca desi sursa e setata pe zero,are pe iesire 18V.Restul aspectelor sunt nesemnificative cel putin in faza asta de discutie,pt ca mai tare ne incurcam in amanunte. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum