MrPerform Postat Septembrie 18, 2014 Partajează Postat Septembrie 18, 2014 Acuma nu vreau sa sune urat dar daca te uitati putin la frecventele afisate in pozele postate observai ca frecventa e diferita si anume am incercat 1nf, 1,5nf, 2,2nf si acuma am gasit un condensator de 4,7nf si ii calculez rezistenta si o valoare pe care o gasesc e 3,3k dar asta inseamna 70 khz. La fel am avut si cu 2,2nf 6,8k 73khz dar pe osciloscop se vede 44khz si asta inseaman 88 si nu 73. Acuma alta problema care o am e ca mi "s-a spart" ecranul si il folosesc cu cablu usb la PC dar imi reda cam cu 2-3 frame-uri pe secunda si nu se vede asa repede ca pe osciloscop si dureaza 25 zile pana imi vine alt ecran dar nu cred ca nu se vede timpul mort din cauza asta. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 21, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 21, 2014 Ai dreptate nu m-am uitat si la frecventa oscilogramelor, doar la formele lor, si asta deoarece nu ai mentionat ca ai fi schimbat deja CT... in fine nu mai conteaza, e o simpla neintelegere. Ai observat ceva modificare a regimului termic al radiatorului tranzistorilor in gol? Intreb deoarece ziceai ca inainte se incalzeste pana pe la 45*C ( parca...) in gol, s-a modificat cumva aceasta temperatura cu CT mai mare? PS: Nu-i o problema numarul de imagini pe secunda redat de PC prin conexiunea USB la osciloscop, important e sa observi forma acelei unde, deci este in regula zic eu. Link spre comentariu
costyy86 Postat Octombrie 8, 2014 Partajează Postat Octombrie 8, 2014 Salutare. Vreau sa fac si eu PWM-ul din schema ta, dar nu gasesc datasheatul tranzistorilor Q3 si Q4 mai exact "c2222" nu cumva sunt 2N2222? Sau cu ce se pot inlocui? Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 8, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 8, 2014 Cam orice NPN de semnal cu aceeasi configuratie a pinilor, eu spre exemplu folosesc la ATX-uri perechea BC639 pentru NPN si BC640 pentru PNP, sunt foarte usor de gasit si ieftini si evident au aceeasi dispunere a pinilor. Evident ar merge si BC546 numai ca dispunerea pinilor este diferita. Link spre comentariu
costyy86 Postat Octombrie 8, 2014 Partajează Postat Octombrie 8, 2014 Ok. Multumesc, oricum trebuie sa fac o placuta separată. Link spre comentariu
MrPerform Postat Octombrie 11, 2014 Partajează Postat Octombrie 11, 2014 Pana la urma asa arata. Am incercat si sa stabilizez tensiunea de 12V dar tot se incalzeste si in gol undeva la 40-50 grade. dar imi strica tensiunea cealalta si anume in loc de +-48Vcc am +56 si - 40 si am lasat-o fara stabiizare In cele din urma si am montat un mic ventilator pe radiatorul tranzistorilor si am bobinat pentru o tensiune dubla de 48vcc iar in sarcina cu un amplificator nmos200 nu a scazut sub 44vcc si l-am testat acum o saptamana la o zi de nastere si nu am avut nici o problema. Frecventa a ramas pana la urma la 70khz. In cele din urma eu ma declar multumit. Link spre comentariu
costyy86 Postat Octombrie 14, 2014 Partajează Postat Octombrie 14, 2014 @marian, vreau sa realizez si eu aceasta sursa, dar am nevoie de 2 tensiuni diferite in secundar, una de 6.3v/3-4A aceasta stabilizata si o tensiune nestabilizata de 170-190vcc, ca sa nu ma chinui sa bobinez transformatorul pentru o tensiune asa mare apoi sa il demontez, cate spire ar fi necesar?calculez cum ai calculat tu pentru tensiunea de 35v? Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 15, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 15, 2014 O solutie ar putea fi urmatoarea: Iti calculezi primarul la traf si secundarul pentru tensiunea stabilizata intocmai dupa modalitatea descrisa de mine, apoi secundarul de 170 il calculezi tinand cont de o tensiune medie estimata in primar, si numarul de spire din primar, spre exemplu sa zicem ca in primar avem o tensiune de alimentare medie de 145V si ca dupa modalitatea de calcul descrisa de mine ai obtinut pentru primar un numar necesar de 40 spire ( habar n-am ce traf folosesti, deci iau o cifra la plesneala pentru exemplificare ), tu in secundarul mare si nestabilizat doresti 170-190V, hai sa facem o medie de 180 ca sa te inscrii in plaja asta si la variatiile alimentarii, asadar stabilesti un raport de transformare si ai 145/180=0,8, apoi numarul de spire necesar pentru acel secundar devine 40/0,8=50sp. Adica in prima faza pentru obtinerea unui raport de transformare, imparti tensiunea medie din primar la tensiunea dorita in acel secundar, apoi imparti numarul de spire din primar la acel raport. E similar cu metoda deja descrisa de mine numai ca nu se mai ia in calcul alimentarea minima in primar ci cea medie, tocmai pentru ca nu mai exista stabilizare. Daca ceva inca nu este clar intreaba. Link spre comentariu
costyy86 Postat Octombrie 15, 2014 Partajează Postat Octombrie 15, 2014 Transformatorul va fi unul format din 2xE cred ca EE40, are dimensiunea miezului de 100mm^2,deci primarul va avea exact cat ai calculat tu 64 spire. cu sarma de 0.6 este suficient. Atunci secundar 1: 6.3V va fi 101/7.5=13.5; 64/13.5=4.7 spire (rotunjim la 5).pentru 4A sarma 4x0.6mm Secundar 2 nestabilizat ar fi 145 tensiunea medie/180= 0.80 atunci 64/0.80=80 spire. pentru 250mA ar fi ok sarma de 0.4 sau 2x0.25, sper sa intre toate tinand cont ca cel de 6.3v vor fi 2 infasurari deoarece folosesc o dioda dubla. Intrebarea mea, nu influenteaza umplerea tensiunea nestabilizata? Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 15, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 15, 2014 Calculele par ok, la fel ca si tine si eu sper sa ai spatiu/fereastra de bobinat suficient/a. Umplerea nu poate influenta tensiunea nestabilizata deoarece nu vei avea inductanta serie dupa stabilizare, este important ca secundarul nestabilizat sa fie in faza cu celelalte, in rest umplerea este irelevanta, secundarul ala va da dupa redresare impulsuri pozitive de cca 180V in electroliticul de filtrare, fie ca aceste impulsuri au 1uS fie ca au 10uS, amplitudinea de varf tot 180V va fi, ceea ce reactioneaza la variatiile umplerii este inductanta de stabilizare dar tu nu vei avea asa ceva aici la secundarul nestabilizat. Link spre comentariu
costyy86 Postat Octombrie 15, 2014 Partajează Postat Octombrie 15, 2014 Ok, deja am bobinat traful, si a incaput ok, chiar nu ma asteptam, a mai ramas ceva spatiu, dar am bobinat foarte ingrijit. Acum mai ramane sa fac pcb, totul a depins de marimea trafului. Multumesc. Link spre comentariu
costyy86 Postat Octombrie 22, 2014 Partajează Postat Octombrie 22, 2014 Am facut sursa insa becul de 100W inseriat cu sursa sta aprins, am masurat si in primar am un consum de 0.25A fara nici un consumator pe secundar, decat o rezistenta de 220R pe tensiunea de 6.3V. Este in regula sa stea aprins? Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 22, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 22, 2014 Acel consum in gol al sursei pare a fi suficient sa aprinda becul, eu cred ca mai rau ii faci sursei inseriind acel bec cu ea, pune direct alimentarea si masori tensiunile, vezi ce ai obtinut. Un osciloscop ar fi al naibii de util, sa fii sigur ca nu ai instabilitate... Link spre comentariu
costyy86 Postat Octombrie 22, 2014 Partajează Postat Octombrie 22, 2014 (editat) Am uitat sa specific ce modificari am adus schemei deoarece nu am gasit componentele din schema, sa imi spui daca e ok, sau contribuie si ele la functionarea defectuasa a sursei. Atasez mai jos schema cu modificarile, sau mai bine spus inlocuirile anumitor componente, cu ce am pus eu. Multumesc. Editat Aprilie 22, 2018 de marian Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 22, 2014 Partajează Postat Octombrie 22, 2014 Rezistențele de 2R2 în loc de 0R5 pot fi o problemă - dar nu sunt sigur . De asemenea , dar pe planul doi ca importanță ( poate nici nu contează ) BC546 comută mai greu decât 2N2222A ( cred că asta vor să fie ăia de-acolo ) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum