Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare sursa ATX => Proiect didactic

Postări Recomandate

...cu calculatorul tau totul devine destul de usor, :aplauze...

Pai asta a fost si ideea. :da PS: Cele 2 toruri din calculator sunt chiar de la sursele ATX, sunt cele mai des intalnite de mine in astfel de surse, initial vazand ca nu prezinta interes, renuntasem la ideea de a mai adauga si alte toruri, dar daca pana si un singur utilizator Elforum ( in afara de mine evident ) se foloseste de calculatorul meu este suficienta motivatie sa adaug si altele si o voi face. Poate voi mai veni si cu alte calculatoare cand o sa am timp.
Link spre comentariu

Mi-am facut ceva timp si am adaugat mai multe tipuri de toruri, in special la standar-ul de dimensiuni T106, mai multe detalii in excell-ul din arhiva:Inductanta serie.rarDaca mai doriti si alte toruri decat cele prezente rog sa specificat si care anume, fie codul torului daca il cunoasteti, sau daca nu atunci culorile si dimensiunile, apoi il gasesc eu.Spor, sper sa va foloseasca.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Intr-adevar nu stiu ce s-a intamplat cu imaginile, nu erau gazduite aici tocmai pentru a nu se sterge in caz de ceva probleme cu server-ul forumului, nu am mai activat pe contul de immageshack de cand se cer bani pentru upload insa credeam ca pozele deja urcate nu vor fi afectate, poate ca m-am inselat, o sa imi fac timp in seara asta sau maine cel tarziu sa refac toate imaginile la fiecare postare, revin cu actualizare cand se va fi rezolvat.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Salutari.

Cu acordul lui Marian, postez si eu aici.

1. Obligatoriu sursa trebuie sa fie cu TL494?

2. Nu conteaza ce putere scrie pe sursa?

3. Cam care sunt sansele ca dintr-o astfel de sursa sa obtin o tensiune simetrica de 55Vcc, pentru a alimenta 2 leach-ampuri?

Daca se preteaza pentru aceasta aplicatie, la care trebuie folosita, am sa fac tot posibilul sa gasesc o astfel de sursa.

Toate cele bune.

Link spre comentariu

Ti-am propus o astfel de modificare deoarece este destul de permisibila mai ales in lipsa stabilizarii, insa reiterez ceva ce ti-am zis pe privat, 55V pe ramura este cam mult pentru 2 perechi de finali la sarcini de 4 Ohm, si arhitectura Leach nu prea permite 3 perechi, nu stiu de ce tot insisti cu tensiunea asta, poate vrei sa sonorizezi ceva mici chefuri in mod constant, altfel chiar n-ai ce sa faci la un sistem audio "de camera" cu puterea pe care o poti obtine de la asemenea alimentari, daca ai de gand sa folosesti numai boxe de 8 Ohm atunci este in regula, si indicat nu numai din punct de vedere al amplificatorului dar chiar si al sursei deoarece curentul practic se injumatateste.

Acestea fiind zise, raspunsul este DA, este necesara o sursa cu TL494, detine arhitectura necesara, ( si totodata cea discutata aici ). Trebuie sa te decizi clar ce tip de sarcini vei folosi si la ce tensiuni te vei hotara definitiv sa obtii, conteaza mult inca de la inceputul modificarii.

Link spre comentariu

Off-topik. Ce pot sa spun...am de sonorizat un pub, este din cartierul meu, unde se fac fel de fel de Seri traditionale, etc. De-asta zicem tot de tensiunea sta. 

Oricum voi implementa un sistem de racire bun impreuna cu un radiator generos.

On-topik.

La tensiunea asta , simetrica de 55Vcc, si sarcini de 4 ohmi, nu mai mici, se poate folosi in siguranta o astfel de sursa modificata?

Link spre comentariu

Ok pai asa spune men, macar stiu amu care-i smenu'...

Atunci mergi asa pe 55V si 4 Ohm, curentul de varf pe fiecare tranzistor ar fi undeva intre 6,5 si 7A adica nu periculos, aici nu vei avea probleme, cu disipatia insa e alta chestiune, va trebui un radiator cu adevarat generos, ar fi indicat ca inainte sa foloseasti radiatorul, sa spui si pe care ai de gand sa-l folosesti.

Revenind la subiect, da merge si asa modificarea dar va fi ceva mai pretentioasa, ar trebui undeva spre 1kW ca si putere, ceea ce complica putin si proiectarea trafului si tot ce tine de primar, dar nu este imposibil, iti va trebui un traf destul de mare, sau mai bine zis cu o fereastra destul de mare sa incapa bobinajul ( ca miezul e aproape irelevant cand discutam de puterea care se poate obtine ), insa dimensiuni prea mari nu cred ca vor incape pe cablajul sursei, nu stiu ce sa zic, prevad ca cele mai mari probleme le vei avea tocmai aici la traf si tocmai pentru ca iti trebuie puterea asta mare. Vezi ce sursa gasesti si cauta un traf cu o fereastra cat mai mare care sa incapa totusi in locul destinat de pe placa, ceva ETD sau ERL, aceste configuratii avand 2 E-uri fereastra lor e dubla fata de EI. Daca ai rezolvat cu traful, ai rezolvat zic eu mai bine de 50% din sursa.

Link spre comentariu

"Prea slab" este un termen nu tocmai potrivit deoarece miezul sau nu limiteaza decat cel mult indirect puterea pe care o poti obtine de la el, ceea ce limiteaza insa este fereastra de bobinat si asta deoarece cel mai probabil nu ai spatiu de bobinare suficient, deci va trebui sa cauti ceva mai mare dar nu prea mare incat sa nu intre acolo, sa nu te astepti sa fie usor, deoarece iti trebuie o infasurare primara si 2 secundare, prin toate va trebui sa treaca un curent considerabil deci conductor bine dimensionat, asta face ca spatiul necesar de bobinare sa fie destul de mare... poate cu litzwire scapi...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări