enjoy Postat Decembrie 2, 2013 Partajează Postat Decembrie 2, 2013 Voi unde tineti strungul iarna? Nu au probleme daca temperatura scade sub 0? Rugina? Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Decembrie 2, 2013 Partajează Postat Decembrie 2, 2013 Cu cit e mai rece procesul de oxidare e mai redus .Grig Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 3, 2013 Partajează Postat Decembrie 3, 2013 @Ion_Bumbu: Nu intotdeauna. Exista un punct dublu de condensare si inghet al apei situat in intervalul 0...1 °C, care uneori urca catre 2...3 °C in functie de presiunea atmosferica. Acest punct produce la autoturisme, cunoscutul fenomen de "jivraj". Acest punct este periculos si pentru masinile-unelte, deoarece aduce partile metalice in contact direct cu apa sub diferitele ei forme de agregare. De regula temperatura minima intr-un atelier mecanic, nu ar trebui sa coboare sub 10 °C, caz in care ar fi protejat si operatorul uman. Sa nu mai vorbim despre faptul ca piesele executate cu o anumita toleranta la 0 °C, vor avea o cu totul alta toleranta la temperatura medie normala (17...20 °C) a mediului ambiant. Link spre comentariu
goguboeru Postat Decembrie 3, 2013 Partajează Postat Decembrie 3, 2013 Strunguletul meu sta in pivnita pe care o am la subsolul imobilului. Iarna cand sunt geruri mari temperatura nu scade sub 15 grade.Este acoperit cu o folie de plastic impotriva prafului iar suprafetele metalice neacoperite de vopsea sunt uleiate.Dar este foarte mare inghesuiala in acel spatiu.Din primavara o sa mai eliberez locul.Din pacate nu am mai avut timp de hobby-uri. Pregatesc sa-mi construiesc o casa in sfarsit "pe pamant" (adica nu la "bloc" ) din primavara si proiectul si alte pregatiri sunt consumatoare de timp.Acolo am sa pot sa-mi organizez un mic atelier dedicat in exclusivitate prelucrarilor prin aschiere si mecanica. Electronica v-a fi in alt loc amenajata.Deoarece proiectul consider ca este interesant , o prezentare pe etape cred ca isi va gasi locul pe acest forum. Link spre comentariu
philiprobz Postat Decembrie 3, 2013 Partajează Postat Decembrie 3, 2013 Corect ce a precizat dl. Ola. Pe micrometrul meu si probabil si al altora scrie ca precizia inscrisa pe el poate fi obtinuta doar la 20 grade C . Pana oi ajunge eu sa lucrez la precizii care sa ma oblige sa tin cont de temperatura atelierului mai e dar e bine de stiut. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Decembrie 3, 2013 Partajează Postat Decembrie 3, 2013 @Ion_Bumbu: Nu intotdeauna.Vorbim de 2 lucruri diferite.Eu am spus un singur lucru , cu cit e mai joasa temperatura cu atit procesele de oxidare sint mai reduse.Atit si nimic mai mult.Jivrajul e alta gisca`n alt difuzor de carburator nu pe strung.Punctul de roua e altceva.Grig Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 3, 2013 Partajează Postat Decembrie 3, 2013 @Ion_Bumbu: Reamintesc ca subiectul adus in discutie de @enjoy este ...Voi unde tineti strungul iarna?... Principalul lucru, pe care am vrut sa-l evidentiez, este prezenta fizica a apei pe partile metalice. Este adevarat ca procesele chimice si deci si oxidarea sunt accelerate la temperaturi mari. Dar in acelasi timp trebuiesc intrunite conditiile necesare de umectare a partilor metalice si/sau existenta vaporilor de apa ionizati, plus temperatura. Conditiile de umectare a suprafetelor metalice sunt destul de reduse pe timp calduros. In ceea ce priveste vaporii de apa ionizati, ei sunt prezenti numai in anumite medii. Din experienta mea, pericolul cel mai mare pentru ruginirea suprafetelor metalice exista in perioadele reci ale anului si in special iarna. Despre jivraj, am amintit, doar ca sa fac o conexiune logica cu un fenomen foarte cunoscut. Cine a depanat curent un carburator de DACIA, stie ce este jivrajul, dar mai stie ca dupa o iarna grea, va trebui sa demonteze capacul carburatorului si sa curete oxizii de aluminiu acumulati pe timpul ierni, lucru care nu se intampla niciodata vara.O alta cauza importanta a ruginirii ghidajelor masinilor-unelte (in special) este prepararea necorespunzatoare a emulsiilor, sau utilizarea apei "chioare" la racire. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Decembrie 3, 2013 Partajează Postat Decembrie 3, 2013 @ola_nicolas , in aceeasi maniera reamintesc si eu ca subiectul adus in discutie aste acesta: Voi unde tineti strungul iarna? Nu au probleme daca temperatura scade sub 0? Rugina?Raspunsul meu s`a referit punctual la ultima temere a lui.Reactiile de oxidare a fierului sint intodeauna direct proportionale cu temperatura mediului.Daca strungul e conservat in mod corect iarna va rugini mai putin decit vara.Grig Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 3, 2013 Partajează Postat Decembrie 3, 2013 Grig, noi discutam aici de pe pozitia unor oameni activi. Nu cred ca vre-un strungar, fie si amator nu trece cel putin de doua... trei ori pe saptamana pe la strungul sau cu gandul de a mai face oarece span. Chiar si daca este iarna. Ca atare nimeni nu cred ca va conserva masina unealta in vederea sosirii iernii. Ma refer la conservarea tipica cu parafina diluata, sau cel putin cu vasilina. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Decembrie 3, 2013 Partajează Postat Decembrie 3, 2013 Pai da omul spunea ceva de sub 0C , chiar nu cred ca va lucra el atunci cu strungul.Cinstit eu de cind eram mic treceam cu prietenii bicicletele la conservat pe iarna , normal ca parafina nu puneam pe ea dar spalat totul in benzina si apoi vaselina din plin.Totusi cred ca cine are un strung procurat cu destule eforturi daca`l tine la rece si nu poate lucra cu el il conserva macar cu un strat de vaselina.Grig Link spre comentariu
enjoy Postat Decembrie 3, 2013 Autor Partajează Postat Decembrie 3, 2013 Oky, am inteles, frigul imi poate strica jucariile. O sa ma interesez de o sursa de caldura.@goguboeru vrem poze cand e gata! Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 4, 2013 Partajează Postat Decembrie 4, 2013 Sursa de caldura costa mult. Iar combustibilul, costa de multe ori mai mult decat produci la strung in acea zi. Totusi cine este pasionat, asa va face si nu va conserva strungul. Altminteri, daca esti "disciplinat" si cureti spanul si ungi sistematic strungul dupa utilizare, atunci se poate considera "conservat" pentru cateva zile si daca mai pui si o haina in plus, atunci poti lucra si la temperaturi pozitive de cateva grade peste zero, asa cum au fost foarte adesea in ultimele 10...15 ierni, fara a utiliza sursa de caldura. Link spre comentariu
enjoy Postat Decembrie 6, 2013 Autor Partajează Postat Decembrie 6, 2013 Un calorifer electric cu ulei de 2000w imi umfla factura mult? Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Decembrie 6, 2013 Administratori Partajează Postat Decembrie 6, 2013 referitor la caldura, cine vrea tot poate... eu am incalzirea de 10Kw in atelier si deja merge de 1 luna, nu fac nici un ban cu sculele si cu nimic altceva din atelierul ala dar obrazul subtire cu cheltuiala se tine :ciuda:25 grade in atelier, pot face si operatii ginecologice fara probleme Link spre comentariu
en Postat Decembrie 6, 2013 Partajează Postat Decembrie 6, 2013 Subiectul asta cu influenta mediului asupra masinilor unelte este de maxima importanta si cred ca merita un topic separat,pentru ca sunt convins ca se vor aduna experiente noi,folositoare noua tuturor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum