Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema redresor simpla

voicu85

Postări Recomandate

Buna seara detin un incarcator de laptop de 15v 5A si as dori sa fac un redresor din el si nu stiu exact cum sa fac,ma pricep cat de cat la electronica.Din alt redresor am un releu incarcare care deconecteza bateria cand este incarcata full si ampermetru care arata bateria cand este plina mai vreau sa cumpar o punte de diode de 50A.400V si vreau sa stiu cum sa le conectez?va multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• voicu85

5

• gab19

3

• validae

2

• Marian

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Sunt curios ce vrei sa faci cu puntea aceea, vrei s-o pui dupa alimentatorul de laptop ? Ar fi trebuit sa postezi la Sectiunea Incepatorilor.Alimentatorul de laptop trebuie reglat sa scoata 13,8-14V maxim.

Link spre comentariu

pentru inceput ca sa scazi din tensiune alimentatorului tau trebe scos spire din secundarul trafului chopeer din sursa sau mai poti alege o varianta iti faci un monaj de alimentare reglabila p.s ce fel de bateri ai de gand sa incarci :nas: ?

Link spre comentariu

Nu trebuie umblat la numarul de spire, fiindca sursa va incerca oricum sa stabilizeze acea tensiune initiala.Trebuie modificat divizorul rezistiv din pinul de control la TL431 daca foloseste acest circuit. Sau dupa caz, trebuie examinata schema si vazut care este elementul de control al tensiunii de iesire (orice sursa are o anumita marja de reglaj)

Link spre comentariu

validae din punctul meu de vedere mai bine lasa asa tensiune deoarece bateriile de masina"papa"mult curent si ii va scadea cu siguranta tensiune la 12v tu ce crezi este asa cum am zis eu?

Link spre comentariu

@gab19 la sursele stabilizate asa cum este asta, modificand doar numarul de spire nu obtii decat posibila instabilitate a sursei, greu de crezut ca vei obtine tensiunea mai mica, bucla de reactie va incerca sa compenseze umplerea pentru aducerea tensiunii la nivelul setat, solutia trebuie sa fie modificarea buclei de reactie in sine, insa nu oricum ci cu atentie tinand cont de schema prezenta in acel alimentator. Apoi 15V mi se pare si mie cam mult, ce-i drept daca alimentatorul are limitare de tip SCC, initial va scadea tensiunea mai jos in prima faza a incarcarii unde curentul absorbit de acumulator este mare, insa ulterior curentul absorbit scade si atunci tensiunea poate ramane la acesti 15V, adica se va depasi pragul limita admis de celulele acumulatorului ( posibil sa apara fenomenul de "fierbere" ), mult mai sigur este sa se reduca tensiunea la 14, sau 14,5 maxim, ori daca se lasa asa atunci incarcarea trebuie sa se monitorizeze constant urmarindu-se tensiunea la borne si decuplandu-se la atingerea unui anumit prag.PS: O rezolvare empirica si totusi eficienta este culmea, chiar folosirea acelei punti redresoare pusa pe iesirea alimentatorului, pe ea pica minim 1,4V ceea ce automat scade tensiunea la nivele mult mai ok pentru acumulator. Ar mai fi de mentionat faptul ca cu un curent de 5A, incarcarea dureaza destul de mult ( foarte mult la acumulatorii de 80A spre exemplu ).

Link spre comentariu

E de preferat incarcarea acumulatorilor in curent continuu nefiltrat doar redresat.Ideal este sa ai un control al curentului de incarcare cam la 10% in capacitatea acumulatorului.Deci lasa in pace incarcatorul de la laptop.Spor.Mircea.

Link spre comentariu

Cred ca alimentatoarele de laptop nu au limitare de curent ci au protectie la supra-curent prin blocarea/oprirea lui.In cazul asta nu se va putea incarca un acumulator(descarcat), care la incaputul incarcarii are tendinta de a trage un curent f mare, ducand alimentatorul in blocaj. Dar asta se poate testa, cu o dioda in serie (sau punte), de 10-20A pusa pe radiator, pt a mai scadea tensiunea de iesire si vazut daca se blocheaza sau nu. Si eu sunt de parere ca nu este o idee f buna folosirea unui alimentator de laptop.

Link spre comentariu

Vezi cati amperi poate scoate acel incarcator .insetriazal cu un ampermetru si vezi daca se depaseste intensitatea pentru care este facut ,daca intensitatea depaseste depaseste intensitatea de incarcare a acumulatorului sau a incarcatorului atunci cumparo o rezistenta de reseu de peste 1000w si inseriaza o bucat cu incarcatorul pentru a scadea intensitatea care nu trebue sa depaseasca 10% din capacitatea acumulatorului dar nu trebue sa depaseasca nici intensitatea cre o poate scoate incarcatorul .Tensiunea maxima la care trebue sa ajunga acumulatorul este de 14,5V peste aceasta tensiune incepe sa se sulfateze placile acumulatorului .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări