Kostas1 Postat Decembrie 6, 2013 Partajează Postat Decembrie 6, 2013 Buna ziua!Am achizitionat de curand un mini-aparat de radio ''vintage'', facut pentru MA. Marca este Belson, si este facut in Hong-Kong, prin anii '70, cu tranzistori cu germaniu. Aparatul este o bijuterie, este incredibil de mic si are auditie atat la casca cat si la difuzor. Ceea ce m-a intrigat foarte mult este faptul ca se alimenteaza cu o singura baterie de 1,5V, auditia in difuzor fiind destul de puternica si clara si faptul ca este tip superheterodina, avand toate etajele necesare.Intrebarile mele, mai mult sau mai putin ciudate, sunt urmatoarele:-ce puteti comenta, in general, despre acest aparat?-cum este posibil sa construiesti un amplificator audio alimentat la o tensiune atat de redusa, astfel incat sa se auda IN DIFUZOR? Mai ales cu tehnologia de atunci? Eu de exemplu, am incercat sa construiesc pentru aparaul de radio RIC un amplificator de difuzor tot la 1,5V dar nu am gasit nici o schema. Sau este obligatoriu sa ai tranzistori cu germaniu pentru asa ceva?-de ce oare Electronica sau Tehnoton nu au incercat macar sa faca un astfel de aparat? Nu intra aici radioreceptorul RIC, care, desi se alimenteaza la 1,5 V, este cu amplificare directa si nu se aude decat la casca.-poate cineva sa ma ajute cu schema lui? Nu am gasit-o pe NET nicaieri.Atasez si pozele de rigoare.Multumesc anticipat! Link spre comentariu
leo 17 Postat Decembrie 6, 2013 Partajează Postat Decembrie 6, 2013 schme cu radioreceptoare cu amplificare directa gasesti cat si scheme cu ric 1 siric 2 ,ric 3e cu circuit integrat .la radioreceptorul tau ai auditie in difuzor pt ca are amplicatorul cu transformator de iesire si permite cuplarea difuzorului ,acum se gasesc radioreceptoare moderne care folosesc alimentare la 1,5 v fara transformator de iesire Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 6, 2013 Partajează Postat Decembrie 6, 2013 Tranzistorii cu germaniu combinati cu amplificatorul cu iesire pe transformator de adaptare au permis alimentarea lui cu 1,5V. Intr-adevar e o mica bijuterie, nu am mai vazut unul la fel. Dupa anii 90 mai vazusem un radiocasetofon Walkman Panasonic care avea alimentare pe 1,2V, dar acela folosea invertor DC-DC pentru alimentare, in cazul tau alimentarea este direct la 1,5V. Link spre comentariu
incubus Postat Aprilie 15, 2016 Partajează Postat Aprilie 15, 2016 Eu am construit un kit radio superhet cu tranzistori siliciu care se alimenteaza la 1,5V. Se aude foarte tare si bateria tine foarte mult. Schema am pus-o pt dezbatut , este cea cu 8 tranzistori. Link spre comentariu
ALVIN Postat Aprilie 16, 2016 Partajează Postat Aprilie 16, 2016 (editat) Foarte interesant, am cautat ceva pe net si, intr-adevar, foarte putine informatii despre aparat. Daca poti pune tipurile tranzistorilor poate apar ceva date in plus. Editat Aprilie 16, 2016 de ALVIN Link spre comentariu
adydep Postat Aprilie 16, 2016 Partajează Postat Aprilie 16, 2016 Cred că tranzistoarele sunt din seria 2SA12 și 2SB?? Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 17, 2016 Partajează Postat Aprilie 17, 2016 seria... micro 7 transistor, branduri Sharp, Orion, Imperial, Marvel, etc. Link spre comentariu
ALVIN Postat Aprilie 17, 2016 Partajează Postat Aprilie 17, 2016 Multumesc @der doktor! Link spre comentariu
puriu Postat Aprilie 18, 2016 Partajează Postat Aprilie 18, 2016 Se pot face usor amplificatoare alimentate la 1,5 V cu finali AC180 si transformatoare, dar calitatea si randamentul electric lasa de dorit, iar consumul in gol este mare. Fara transformatoare este mai greu, necesita multe piese, iar puterea este limitata de rezistenta difuzorului. Prin anii '80 am reusit sa fac unul de 50 mW pe 4 ohmi. Cu un difuzor mare si o carcasa serioasa calitatea este foarte buna, iar consumul in gol de doar 2 mA. De atunci merge aproape zilnic impreuna cu un receptor de UUS neconventional ce consuma si el 2 mA la 1,5 V.Am facut si un amplificator la 3 - 4 V. Scoate 250 mW pe 4 ohmi si consuma in gol 1 mA la 3 V si 1,5 mA la 4 V. Este foarte potrivit pentru un acumulator cu litiu. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Aprilie 18, 2016 Partajează Postat Aprilie 18, 2016 Se poate obtine o putere mai mare in conditiile Ua = 1.5V folosind doua amplificatoare fara transformatoare de iesire, cuplate in punte. Finalii (preferabil) cu germaniu, functioneaza mai bine la tensiuni mici. Link spre comentariu
Nostalgic Postat Aprilie 18, 2016 Partajează Postat Aprilie 18, 2016 De ce Ge poate functiona la tensiuni mici? O jonctiune a unui tranzistor cu germaniu se deschide la 0,3 volti , pe cind siliciul intra in conductie la 0,65 volti. Nu e la adresa ta +Florin+ , este pentru cei ce inca nu stiu asta. Link spre comentariu
puriu Postat Aprilie 19, 2016 Partajează Postat Aprilie 19, 2016 Tranzistoarele cu germaniu au rezistenta interna mai mica, iar jonctiunile nu se inchid complet nici la 0,1 V. De aceea merg bine la tensiuni mici de alimentare, dar deranjeaza instabilitatea lor termica. Cu tranzistoare cu germaniu se pot face amplificatoare si oscilatoare alimentate la 0,2 V. Link spre comentariu
aurel70 Postat Februarie 25, 2017 Partajează Postat Februarie 25, 2017 Total de acord cu dvs., tranzistoarele cu germaniu sunt foarte potrivite pentru montaje alimentate la tensiuni mici cum ar fi aparatele de radio portabile sau chiar miniaturale. Si au un sunet foarte placut, Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum