Eusebiu Angelescu Postat Februarie 22, 2016 Partajează Postat Februarie 22, 2016 (editat) ...buna trimiterea pentru a putea intelege in prima etapa notiunea de DN...dar nu pot sa nu fac o precizare. Standardul SR EN 10208 pentru tevile folosite in petrochimie a fost inlocuit cu SR EN 3183... putini producatori au trecut /certificate productia pe noul standard ( din materialul prezentat de dvs...nici Ten...aris). Ce pot sa recomand pentru zona asta de petrochimie este API spec 5L ...un standard dupa care a fost realizat ( cu "cosmetizarile" de rigoare ) in standardizarea europeana ...prin EN 10208. In fapt toata "lumea buna" din petrochimie lucreaza inca folosind API /ASTME... exceptie fiind comenzile din EU care specifica/solicita in clar conformitatea cu EN-uri. PS: rasfoind mai multe reglementari aferente petrochimiei, cred ca noi (europenii) mai avem destul de mult ca sa ajungem la nivelul cerintelor din API ....si cerintelor de presiune ASTME (similar ISCIR...dar mult mai puternica ca organizatie ...vezi C4/90) si NFPA.... pentru siguranta si securitatea la incendii (similar IGSU ...dar mult mai active ca organizatie ....) Off-topic: exista o mare diferenta intre teorie si practica....una sesizeaza instalatorul care "taie filete" pe o "capra" la locul de montaj....unde eventualle intrebari sunt de genul " -Mestere cat de lung sa tai filetul de jumate?"...ochiometric.... si alta este abordarea cand te duci la strugar ( deh...atelier) ca sa faci un filet la un banal stut de teava.... si vin intrebari ( - Ce facem sefu`... schita/cote/tolerante?) Editat Februarie 22, 2016 de Eusebiu Angelescu Link spre comentariu
area51 Postat Februarie 25, 2016 Partajează Postat Februarie 25, 2016 Nici eu nu am inteles niciodata treaba asta cu tevile in zoll... Mersi ca ne-ai bagat mai tare in ceata Acuma pot sta linisit ca nu o sa o inteleg niciodata Cel mai bun raspuns este: Eu mi-am notat cateva diametre uzuale intr-un tabel si am renuntat sa-mi mai bat capul. Pentru filete folosesc tot un tabel. La fel fac si eu: Am un tabel care se intituleaza "Dimensiunile filetelor pentru tevi cu diametre cuprinse intre G1/8" si G 18" (STAS 402-49)". Vei spune ca acel STAS este depasit, fiind mult prea vechi. Am fost surprins sa constat coincidenta perfecta, la a treia zecimala (micron), cu STAS-urile din zilele noastre. Masor cu sublerul diametrul exterior al tevii, ma uit in tabel si aflu numarul de pasi/tol. Mai departe se procedeaza ca la orice operatiune de filetare pe strung. Link spre comentariu
pasbogdan Postat Martie 15, 2016 Partajează Postat Martie 15, 2016 Poate este util: Link spre comentariu
area51 Postat Martie 15, 2016 Partajează Postat Martie 15, 2016 Este util tabelul, pacat ca dânsu' si-a pus numele pe toate gardurile, conform zicalei din popor. Era suficient intr-un singur loc! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum