Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

inch vs zoll


Vizitator saiph

Postări Recomandate

Editat de ola_nicolas: Prezentul Topic este derivat din topicul "filetul gaz". Pentru referirile la anumite postari din acel topic, ii rog pe toti doritorii de a participa la discutie sa le indice prin link-uri.

 

Ok, hai ca ne-am distrat destul :)

 

Deci, ca sa inteleaga si capul meu: cat are "tzolul" tzevarilor?

 

Ca m-au naucit cu raspunsurile lor, izvorate parca din putzul gandirii.......

Ba acu' ca tzolu-i tot una cu inchu', ba ca "nu dom'le, ca vezi tu, ca de fapt tzolu are 32 mm", altu', mai destept "ba 33 are, bah!"", ba ca e masurat la exterior, ba ca-i masurat la interior, ba ca-i pe fibra mediana, ba ca-i liniar, ba ca-i "de diametru" (asta m-a lasat.... meditand, ce sa zic).

 

Ca sa nu "iegziste" dubii: lucrez de mai bine de 10 ani cu dimensiuni in inch, cu multipli si subdiviziuni, si unghiulare, si liniare, si "diametrale" (mai ales) si toate, dar absolut TOATE respecta aceeasi lege: 1 inch = 25.4mm, pe care vad ca o cunosc si majoritatea pe aici pe forum.

 

http://www.hug-technik.com/inhalt/ta/zoll.htm

 

Dar realitatea asta pare sa se distorsioneze in momentul in care stai de vorba cu un tzevar. La al tzolu', fir-ar mama lui de tol, are o dimensiune Schroedinger-iana. Acu-i ceva, acu-i altceva, e un inch, ba nu e.... e... CAT E ???! :d

 

Pe masurate, teava de 1-1/4" nu are 31.75 nici la interior (36.4), nici la exterior (42.5), nici la filet, nici pe lung, nici pe lat, nici pe diagonala; poate doar intr-un univers paralel, in care metrul e definit ca altceva si masoara ceva mai mult de un metru. Cu tevi/tuburi de 1.25" am lucrat si lucrez de foarte mult timp (nu de instalatii.... de la alte "aplicatii") si intotdeauna au avut dimensiunea care rezulta si din calcul, cu micile abateri date de toleranta in care erau obtinute. Dar nici o data nu au avut dimensiunile pe care le-am masurat la tevile de "un tol si-un sfert" ale tzevarilor. Aceeasi problema cu oricare alte dimensiuni: un tol, doi toli, 3/4", 2.5" s.a.m.d.

 

 

Astept cu interes raspunsul. Am zis raspunsul si nu raspunsurile, pt ca nu am sa citesc toate aberatiile pe tema.

Vreau sa vad o singura valoare si eventual, daca nu cer prea mult, argumentata logic / tehnic.

 

 

Mersi frumos.

O seara placuta

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Eusebiu Angelescu

    4

  • bcristian

    3

  • area51

    3

  • almarghi

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Din ce stiu eu tevile au dimensiunea in tol=inch si se refera la interiorul tevii.Cand au aparut tevile in vechime diametrul interior de exemplu la teava de 1 tol era de Ø25.4mm dar in timp din cauza evolutiei tehnologiei, peretii tevilor au devenit mai subtiri si astfel au devenit tevile mai usoare iar interiorul s-a marit ca si diametru, diametrul exterior fiind standardizat nu au mai considerat necesar sa fie modificat. Doar seria grea EN 10255 mai pastreaza cumva diametrul interior dar si la seria asta diametrul interior este putin mai mare.

Link spre comentariu

Astept cu interes raspunsul. Am zis raspunsul si nu raspunsurile, pt ca nu am sa citesc toate aberatiile pe tema. Vreau sa vad o singura valoare si eventual, daca nu cer prea mult, argumentata logic / tehnic.

Nu exista "raspunsul", pentru ca in practica e o nebunie totala.Standardul (si logica) e clar: 1 inch = 1 toll = 1'' = 25.4 mm, si se refera la dimatrul interior al tevii.Multiplii si submultiplii sunt dupa aritmetica normala, adica 1/2'' = 12.7 mm, 2'' = 50.8 mm, samd.Am mentionat acest aspect pentru ca am vazut tabele in care jumatatea de toll nu era egala cu o jumatate dintr-un toll.In practica insa au aparut si s-au perpetuat o multime de confuzii.Pe de o parte e faptul ca tevile se imbina pe exterior, nu pe interior. Iar pentru acelasi diametru interior, cel exterior difera in functie de material si presiunea la care trebuie sa reziste teava.Intr-o uzina care prelucra in mod uzual tevi pentru presiuni mari de mai multe clase, deci cu diferente mari la grosimea peretilor, se distribuisera fise care contineau tabele pentru strungari cu diametrele de prelucrare la exterior si respectiv interior. Cele de interior erau pentru cuplaje, care se infileteaza peste teava.Intrucat lucratorii nu aveau niciodata nevoie sa masoare diametrul interior al tevii, singura legatura cu acesta fiind denumirea care aparea in tabel, capatasera convingerea ca tolul are valori diferite in functie de clasa tevii si respectiv daca masoara exterioare sau interioare.De parca asta nu era suficient, nebunia s-a amplificat exponential cand au aparut tevile cu diametrul nominal specificat in mm.Intrucat asta s-a intamplat dupa '89 si fiecare producator sau comerciant a lucrat cu standarde proprii, fiecare a inteles ce l-a dus capul.De exemplu toate tevile de PPR pe care le-am avut in mana sunt marcate in functie de diametrul exterior, asa incat teava vanduta (si marcata de producator) ca DN 20 e de fapt de 1/2'', desi standardul zice ca ar trebui sa fie echivalentul metric de la 3/4''.Combinatia intre cele doua plus necunoasterea a ce trebuie masurat, dar inlocuita cu idei proprii, a dus la rezultate care m-au lasat cu gura cascata cand le-am auzit, de exemplu firme care considerau ca furtunul de 1'' e ala care se poate baga pe exteriorul tevii de 1''.
Link spre comentariu
Vizitator saiph

Corecta observatie ;)Asa-i, e o montura facuta pt paralela de 45 si cam atat. Daca plec pe alte meleaguri, trebuie o solutie reglabila.Am si asa ceva, produs in serie, nu prototip "pe genunchi", ca cel din "poza", dar am vrut sa va cat de aproape de ceea ce se gaseste pe raft pot scoate folosind piese de schimb din alte domenii, nu neaparat astro. Urmeaza sa fac functionala jucaria aia, cat de curand. Se gasesc mai greu pe la noi piesele necesare. Mai ales cand vanzatorii incurca tolul cu inchul :rade: (gluma.. da?)

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Nu exista "raspunsul", pentru ca in practica e o nebunie totala.Standardul (si logica) e clar: 1 inch = 1 toll = 1'' = 25.4 mm, si se refera la dimatrul interior al tevii.Multiplii si submultiplii sunt dupa aritmetica normala, adica 1/2'' = 12.7 mm, 2'' = 50.8 mm, samd.Am mentionat acest aspect pentru ca am vazut tabele in care jumatatea de toll nu era egala cu o jumatate dintr-un toll. 

 

Nici eu nu am inteles nici odata treaba asta cu tevile in zoll... Mersii ca ne-ai bagat mai tare in ceata  :rade:

Acuma pot sta linisit ca nu o sa o inteleg nici odata  :rade:

Link spre comentariu

Din ce stiu eu tevile au dimensiunea in tol=inch si se refera la interiorul tevii.Cand au aparut tevile in vechime diametrul interior de exemplu la teava de 1 tol era de Ø25.4mm dar in timp din cauza evolutiei tehnologiei, peretii tevilor au devenit mai subtiri si astfel au devenit tevile mai usoare iar interiorul s-a marit ca si diametru, diametrul exterior fiind standardizat nu au mai considerat necesar sa fie modificat. Doar seria grea EN 10255 mai pastreaza cumva diametrul interior dar si la seria asta diametrul interior este putin mai mare.

foarte correct...cu o singura corectura...."diametrul interior de exemplu la teava de 1 tol era de Ø25.4mm"...nu era vorba de diametru interior ...ci diametrul nominal care-i altceva intre interior si exterior tinand cont de grosimea de perete a tevii....

Link spre comentariu

Nici eu nu am inteles nici odata treaba asta cu tevile in zoll... Mersii ca ne-ai bagat mai tare in ceata  :rade:

Acuma pot sta linisit ca nu o sa o inteleg nici odata  :rade:

 

Pai nu ai ce sa intelegi - e istoria perpetuarii unor conventii si confuzii, in care valorile nu mai au legatura cu realitatea.

Nebunia are insa in cele mai multe cazuri o metodologie - folosirea acelorasi denumiri/clasificari pentru a indica compatibilitatea imbinarilor.

Link spre comentariu

multe is trase la rece/cald dupa racire se contracata normal sa nu fie stas ...sau nipluri turnate/ stantate plus filete conice la instalatii

Sa-mi fie cu iertare...dar asta nu-i un motiv plauzibil decat pentru produsele chinezesti/turcesti sau facute prin te.miri ce CAP-uri....Orice producator care se respecta trebuie sa livreze marfa cu un Certificat de conformitate....care tocmai asta atesta...conformitatea produsului cu unul sau mai multe standarde...inclusiv cu incadrarea dimensionala in toleranta prevazuta de standard.In fine cel putin in domenii cu"risc" (nuclear/petrochimie/distributie gaze...etc) nimeni nu-si permite sa monteze o saiba fara certificat de conformitate...Parerea mea este ca se incurca termenii de la arbori/alezaje (strungari/lacatusi) cu termenii folositi de "tevari"... dupa cum a fost scolit fiecare de catre un maistru...sau sistemul de masurare englez vs. metric inca nu este inteles..oricum pt tevi numai in tooi se vorbeste Editat de Eusebiu Angelescu
Link spre comentariu

Inca n-am vazut teava de PPR sau PE in toli, ca sa nu mai spun de cele de scurgere/canalizare. Ma refer la ziua de azi si terminologia folosita in magazine, ca asa standarde evident ca exista, si in general nu le stiu nici macar vanzatorii de la reprezentanta/distribuitor autorizat.

Nomenclatorul tevilor de instalatii "normale" are treaba mai mult cu obiceiurile locale decat cu altceva, inclusiv cu realitatea masurabila :d

Link spre comentariu

da dom'ne ai dreptate, tzolul e cat vrea muschii producatorilor DAR si ai celor ce accepta. initial tzolul sau inchul era cat latimea degetului reginei angliei, acum cu hormonii astia de crestera nici dracu mai stie.

daca ai de facut vre-un filet in tzoli posteaza aici si sigur vei avea dimensiunile de executie, altfel ramane sa mai studiezi tabelele care au fost postate in exces, eventual sa mai prezentam o simulare in spice

Link spre comentariu

Inca n-am vazut teava de PPR sau PE in toli, ca sa nu mai spun de cele de scurgere/canalizare. .....

... am facut referire strict la tevi din otel.de care se vorbea mai sus... standardul pentru conducte de PEHD are alt numar.... si da pentru PEHD ...dimensiunile sunt in mm iar DN are alta specificatie.... 

Link spre comentariu

Titlul subiectului "inch vs zol" lasa sa se inteleaga ca ar fi vorba de un meci, o lupta, o contradictie. De fapt ce doua unitati de masura sunt una si aceeasi, nu se cearta deloc. Prima provine din limba engleza, cea de a doua vine din limba germana. Ambele definesc aceeasi lungime: 1 inch= 1 zoll si in milimetri sunt egale cu 25.4 mm.

 

S-a mai raspuns de cateva ori la aceasta "controversa" la alte topicuri. Nu este un repros, poate la momentul respectiv nu a existat interes pentru aceste subiecte.

 

Diametrul nominal al unei tevi pentru instalatii defineste sectiunea (aria) interioara, adica ne da o idee despre cat de capabila este conducta sa transporte fluide (gaze sau lichide).

De ce spun ca ne da o idee si nu ceva foarte precis, desi suntem intr-un domeniu tehnic? Pentru ca in functie de scopul instalatiei vom alege un anumit fel de teava.

Astfel putem alege tevi pentru instalatii din seria usoara, medie si grea. Acestea se diferentiaza intre ele prin grosimea peretelui tevii. Deci diametrul interior variaza in functie de destinatia tevii.

 

Esential este ca diametrul exterior sa fie cat mai precis pentru ca filetarea tevilor pentru instalatii se face numai la exterior.*

 

Ca sa va familiarizati mai bine cu acest aspect cititi:

www.tenaris.com/shared/documents/files/CB670.pdf

 

Observatii:

1. Instalatorii masoara diametrul exterior al tevii de instalatii cu RULETA si stiu ce au de facut (aleg filiera).

2. Strungarii, frezorii, etc masoara diametrul exterior al teavii de instalatii cu SUBLERUL si se uita in tabelul pentru filete Gaz (aleg pasul).

 

 

* In functie de seria tevii pentru instalatii (usoara, medie sau grea) este definita, de Norma EN 10255, o usoara variatie a diametrului exterior.

 

P.S. Peste tot am scris teava de instalatii, se intelege ca este de otel.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări