Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Frecventmetru reciproc

nico_2010

Postări Recomandate

De ceva timp ma stradui sa pun la punct un frecventmetru reciproc si asta doar din dorinta de a mai iesi din tiparele actuale (bazate pe PIC-uri, indiferent de care). Avantajul acestui tip de frecventmetru consta in faptul ca eroarea de masurare se pastreaza constanta indiferent de frecventa masurata, fata de frecventmetrele uzuale cu PIC la care eroarea de masurare este mai mare la frecvente joase si scade odata cu cresterea frecventei de masurare si pentru aceeasi perioada de timp a portii (1 secunda).Dupa studii intense ale documentatiei existente am reusit ceea ce vedeti in fotografiile atasate.Pana in prezent performantele acestei scheme sunt multumitoare, in sensul ca rezolutia actuala este de 7 digiti (pentru o baza de timp de ~300ms), masurarea se face cu o eroare de +/- 1 impuls de ceas (50ns), iar gama de masura este 0.001Hz - 99.99999MHz.Problema pe care o mai am de rezolvat este etajul de intrare care trebuie sa aiba reglaj de offset si sa furnizeze la iesire un semnal dreptunghiular simetric. Om vedea ce va iesi.Ce imi mai propun:- introducerea unui timp de poarta de 0.1s (rezolutie 7 digiti), 1s (rezolutie 8 digiti), 10s (rezolutie 9 digiti);- introducerea etajului de masura UHF pana la 2500-3000MHz.

post-40487-139829719776_thumb.jpg

post-40487-139829719781_thumb.jpg

post-40487-139829719784_thumb.jpg

post-40487-139829719788_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nico_2010

5

• ywar2

3

• florincccc

1

Top autori în acest subiect

Salut Nico, cind am construit primul frecventmetru cu PIC am constatat si eu eroarea de care spui. Ulterior am abordat o schema a lui G4GXO care folosea o poarta externa si eroarea respectiva a disparut. Personal am fost foarte multumit de schema respectiva si din cit stiu eu au mai construit-o si altii. Cum vine asta: frecventmetru reciproc? Sint chiar curios. Pune o schema sau da detalii. Succes si rezultate imbucuratoare !!!Costi

Link spre comentariu

Daca urci cu rezolutia la 9 digiti n-ar fi rau sa gasesti o metoda de termostatare a quartului/ceasului/montajului, sau sa selectezi piese a caror deriva termica sa influenteze cat mai putin stabilitatea ceasului... Ca sa nu folosesti ultimul digit doar ca sa afli daca e vara sau iarna.

Link spre comentariu

@ywar2: Schema inca nu o am desenata intr-un program, este doar schitata pe hartie. Principial, este vorba de un microcontroller ATmega328 (asta am avut) cu quartz de 20MHz si un circuit tip 74HC393.Frecventmetru reciproc este acel aparat de masura care masoara perioada semnalului si apoi o converteste in frecventa.@florincccc: deocamdata folosesc un quartz care nu exceleaza prin stabilitate cu temperatura, iar eroarea lui intrinseca este de +/-20ppm. Voi utiliza un OCXO care este mult mai stabil. Cat despre rezolutie ... este doar precizia de masurare

Link spre comentariu

Salut, acum am inteles. Ceva asemanator am incercat si eu pe la inceputurile mele in ale programarii. Esantionam o perioada completa a semnalului masurat cu o frecventa cunoscuta si apoi cunoscind numarul de esantioane si frecventa acestora printr-un calcul simplu afisam frecventa. Ca semnale foloseam frecvente audio, iar esantionarea o faceam la frecventa placii de sunet. Rezultele nu au fost bune, desii teoretic trebuia sa mearga. Probabil necunostintele mele in ale programarii sau problemele de hardware nu au dus la rezultatele propuse. In final am renuntat. Merci de info si succes !!!La multi ani !!!

Link spre comentariu

Multumesc pentru urari, ai inimerit-o bine cu ele.Cred ca luni voi posta si schema cel putin informativ. La soft mai am de lucrat, insa rezultatele sunt imbucuratoare - afisarea datelor este stabila pana la ultimul digit, insa pentru a verifica cat de stabil este afisajul voi inlocui quartz-ul cu un oscilator OCXO de 20MHz tip CFPS 72-20MHz.Si cand te gandesti ca solutia asta o folosesc cei de la Agilent/HP de prin anii '70....

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

@ywar2: In sfarsit, am reusit sa "produc" schema intr-un format lizibil.De aceasta data, schema este completa, incluzand etajul formator de semnal TTL pentru intrarea de joasa frecventa si prescalerul pentru etajul de intrare UHF.Caracteristicile sunt notate pe schema si fac mentiunea ca in acest moment rezolutia este de 7 digiti, indiferent de banda de masurare, iar eroarea de masurare se mentine constanta indiferent de banda de masura.

FCV_REC_Schematic.pdf

Link spre comentariu

Felicitari Cristi pentru realizare in mod sigur trebuie sa te simti implinit. Inca un proiect dus la finalizare. M-am uitat pe site-ul tau dar nu l-am vazut inca afisat. Tocmai stiu pe cineva la mine in Slatina care vrea sa construiasca unul. Cred ca l-ar putea incerca. O singura rugaminte am, deoarece stiu principiul frecventmetrului clasic, sa pui si schema bloc ptr a intelege mai usor procesul. Daca tot iti place sa mesteresti te sfatuiesc sa treci si in zona Ethernet. Cred ca s-ar putea face multe chestii interesante dar mai ales utile. Succes in continuare !!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări