Vizitator diodadioda01 Postat Decembrie 3, 2013 Partajează Postat Decembrie 3, 2013 Salutare tuturor, am pus mana de curand pe o pereche de boxe POP hi-fi IEI 35VA 8 ohmi. Le-am luat sa le testez din curiozitate. Mi se pare ca nu se aud prea bine, medii amestecate, inalte stridente, in general sunet neclar si departe de realitate. Pentru test am luat un filtru de la o boxa Cambridge Audio S30. Sunetul era complet schimbat, mediile mult mai clare si inalte cat de cat corect, au aparut sunete noi. Cu filtrele originale nu se auzeau anumite instrumente. (ex chitara) Pt test am folosit un amplificator Yamaha A-S300. Am pus cateva linkuri cu boxele filmate. Cea din stanga are filtru Cambridge Audio S30 iar cea din dreapta filtru original. Pot modifica sau imbunatati filtrul original ? sau inlocuiesc filtrul cu totul? Mentionez: sunt doar curios in legatura cu boxele, nu visez cai pe pereti in legatura cu ele. Multumesc! https://www.youtube.com/watch?v=PVALfzM9GX0 Link spre comentariu
zal Postat Decembrie 4, 2013 Partajează Postat Decembrie 4, 2013 1. Filtrele din boxele româneşti erau proiectate strict ptr difurile româneşti. Realizarea lor însă, era defectuoasă, toleranţele pieselor folosite fiind inacceptabile azi, ca şi atunci.2. Îmbunătăţirea poate consta în refolosirea cablajului cu alte piese, asta după ce se depistează caracteristicile difurilor şi se proiectează un nou filtru pe baza lor.La plezneală e improbabil să nimereşti ceva corect.3. Aş încerca iniţial să le îmbunătăţesc aşa cum sînt, principala problemă fiind cond folosiţi, dacă sînt din cei electrolitici se înlocuiesc cu unii mpp, mkt, etc. E posibil să prindă viaţă din nou boxele. Link spre comentariu
clauelf Postat Decembrie 10, 2013 Partajează Postat Decembrie 10, 2013 Zal are dreptate. Mergi prima data pe inlocuirea condensatorilor electrolitici axiali din filtrele romanesti cu unii mkt, mkp. Link spre comentariu
Shambala Postat Decembrie 11, 2013 Partajează Postat Decembrie 11, 2013 Nu, este gresit, fara rost. Majoritatea electroliticilor sunt pe partea de joase si medii, unde nu se va simti nici o diferenta. Are sens doar inlocuirea condensatorilor de pe inalte si cel mult by-pasarea electroliticului serie de pe medii cu un 1-2uF mkt. Nu te arunca la MKP caci sunt cel putin de 2x mai scumpi decat cei mkt si in acest caz nu se va simti diferenta. Chiar si asa este f posibil ca diferenta totala simtita sa fie minora... Link spre comentariu
CBI Postat Decembrie 13, 2013 Partajează Postat Decembrie 13, 2013 pana nu vezi ce se intampla acolo(tehnic ma refer),schimbi piese aiurea la nimerealadaca filtrul original nu mai corespunde cerintelor din diverse motive si difuzoarele/cutiile sunt in stare buna,trebuie proiectat unul adecvatabia apoi te poti gandi la mkp,mdf,etc... Link spre comentariu
dj_bryz Postat Martie 9, 2014 Partajează Postat Martie 9, 2014 Ai incercat si cu alta piesa? Spun asta pentru ca thunder....este o piesa "super stereo" Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Martie 10, 2014 Partajează Postat Martie 10, 2014 Depinde de destinatia boxei (sau de ce avea prin curte la asamblare, producatorul); am gasit si condensatori de calitate (galbeni/unguresti), dar si electrolitici IPRS, cu toleranta 10%. Primul filtru suna mai "desfundat", decit al doilea. Oricum probabilitatea sa ai tweeterele in mintile lor e minima. Din citeva perechi greu am gasit 2 sa pot sa le imperechez. Apoi rila difuzorului de bass nu avea grosime identica. Am desfacut 2 si erau diferente de 0.2 mm. Asta dupa ce la masuratori se vedea ca sunt diferite raspunsurile si am vrut sa vad de ce.O pereche de POP in mintile lor chiar sunt ok, insa trebuie sa recunoastem ca avem parte de difuzoare de calitate relativa, care mai au si o anumita virsta (am uitat sa zic si de adezivii folositi care cu virsta crapa). Cam astea sunt experientele mele cu POP (detin o pereche din nostalgie). Link spre comentariu
stmatei Postat Iunie 30, 2014 Partajează Postat Iunie 30, 2014 Salut, ma pregateam sa deschid un topic pe exact aceeasi tema. Nu vad aici nici o concluzie, se poate face ceva sau nu se merita? Ale mele inca functioneaza destul de bine, dar ma gandeam sa schimb ceva la ele. Ar mai fi ceva : cum se poate verifica daca filtrele lucreaza corect? La fel si difuzoarele ? Link spre comentariu
Shambala Postat Iunie 30, 2014 Partajează Postat Iunie 30, 2014 Pai doar cu un post mai sus a explciat LI ca depinde de starea difuzoarelor. Poti incepe sa le analizezi cu foarte mare atentie, si apoi treci la filtre. Daca vrei sa schimbi, schimba doar C serie de pe inalte - pune un MKP for audio (2-3 euro), si la nevoie schimba electroliticii tot cu electrolitici dar bipolari. ATENTIE, intai ridica schema filtrelor, vezi sa daca unii electrolitici sunt pusi in serie sau in paralel. Link spre comentariu
stmatei Postat Iulie 1, 2014 Partajează Postat Iulie 1, 2014 Am observat ca inaltele sunt deficitare, ma gandesc la tweetere noi si sa schimb condensatorii. Adaug poze ale filtrelor originale, astept sugestii. Link spre comentariu
zal Postat Iulie 1, 2014 Partajează Postat Iulie 1, 2014 (editat) Eşti fericitul posesor al unor filtre fără mizerii de cond electrolitici, nu ai ce să schimbi acolo, doar să verifici dacă toleranţa lor nu o depăşeşte pe cea înscrisă pe ei, era un ''talent'' al muncitorilor de a rula aiurea foliile. La fel poţi măsura inductaţele bobinelor. Dacă nu se simt corect înaltele, ar trebui schimbate difurile, fiind la fel de prost realizate de strungari. .............. În mod clar, prototipurile au fost bune, prima serie acceptabilă, apoi au apărut înlocuirile şi economiile, adică ultimele nu mai seamănă deloc cu primele. Editat Iulie 1, 2014 de zal Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 1, 2014 Partajează Postat Iulie 1, 2014 Am avut aproape toata gama de boxe Romanesti de pe la inceputuri Reamintesc citeva dintre ele: Jazz 40W Star 80W Meloman 80W Pop 35W Nova 2 20W Inafara de ultima, toate foloseau acelesi tweetere, slabute si prost lucrate, bobina anemica fiind lipita cu adeziv prost direct pe hirtie, iar calota fiind din tesatura impregnata cu nus ce rasina moale. Filtrele nu sint chiar proaste, doar ca am urit dintotdeauna condensatorii nepolarizati de valori mari "facuti din 2 electrolitici cu + comun", sau direct electrolitici bipolari. Altereaza un pic sunetul. Am facut ceva modificari pe partea filtrului de medii, din cite tin minte, am scos bobina de dupa primul condensator de separare, cea care taie asa zis-ul bass din diful de medii, este bobina fata de masa (nu am schema sa va arat exact ce si cum) Am micsorat si capacitatea acelui condensator de separare, micsorind-o pe la 10uF erau 20 sau 30uF initial pina in bobina la masa, astfel incit sa nu intre "prea mult bass" pe diful de medii. rezultatul a fost accentuarea prezentei de low-mid pe diful de medii, ajutind la voce sa nu sune "din pahar", un pic de relaxare a frecventelor din gama 300- 630Hz, unde cam toate boxele Romanesti sufereau o "gaura", diful de bass fiind taiat destul de jos la prag superior iar media destul de sus ca prag inferior. La boxele pop, fiind pe 2 cai, eu recomand schimbarea tweeterului cu ceva ce poate cobori mai jos ca taiere inferioara, si modificarea filtrului de bass astfel incit sa fie mai "permisiv" pentru medii. Diful de medii din boxele romanesti, este excelent lucrat, bobina bine lipita pe conul din aluminiu Link spre comentariu
zal Postat Iulie 1, 2014 Partajează Postat Iulie 1, 2014 (editat) Păi, sînt pocnitori, dar mai rău ca cele româneşti nu se pot comporta, deci poţi să le încerci. Ar fi fost mai bune calotele RDG-iste din boxele RFT de 50W, dar nu cred să mai găseşti. Editat Iulie 1, 2014 de zal Link spre comentariu
stmatei Postat Iulie 3, 2014 Partajează Postat Iulie 3, 2014 Da, ma gandeam si eu ca e asa, am mai gasit in alta parte niste tweetere Monacor, poate astea sunt mai bune?(partysound) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum