Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor cu ADC

satelit

Postări Recomandate

Vreau sa construesc un voltmetru cu pic care sa masoare tensiuni negative,montajul electronic functioneaza foarte bine cu tensiuni pozitive (0V-5V),dar eu trebuie sa masor tensiuni intre -5V-0V. Va rog daca are cineva o ideie cum sa convertesc tensiunea din pozitiva in negativa sau alte idei sa ajutati un incepator.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator DragosP

Va rog daca are cineva o ideie cum sa convertesc tensiunea din pozitiva in negativa sau alte idei sa ajutati un incepator.

Da' de unde ştie voltmetrul tău că aia-i tensiune negativă? Alimentează-l dintr-o sursă separată galvanic de tensiunea pe care vrei s-o măsori, şi gata!
Link spre comentariu

1. Incearcati cu un montaj redresor fara prag (prin care puteti converti semnalele negative in pozitive) intre sursa semnal si intrarea PIC-ului.Cu respect,

Aceasta se poate sa fie cea mai complicata solutie la problema pusa ( in situatia in care intr-adevar e vorba de masurat semnale unipolare negative cu un voltmetru cu intrare unipolara pozitiva). Daca masa voltmetrului si masa semnalului trebuie sa fie comune, atunci un amplificator inversor rezolva problema. Daca masa semnalului poate fi izolata galvanic de masa voltmetrului atunci solutia propusa de cineva cu alimentare separata galvanic a voltmetrului poate fi foarte buna.
Link spre comentariu

0 il pui pe plus iar -5 pe "zero" nu merge asa?

Sau mai altfel: "masa PIC-ului o pui pe -5V iar Vcc-ul il pui pe zero" adica alimentezi PIC-ul in -5V si 0 ceea ce este perfect corect daca mai faci o corectie la urma a codului generat printr-o scadere din 1023.(In noile conditii de alimentare -5V devine 0V si 0V devine +5V comparat cu situatia sdandard de alimentare a PIC-ului)In acest fel izolarea galvanica nu mai este necesara (doar mare atentie daca se face ICSP).Apropo, ADC-ul picului merge OK incepand de la -0.5V (cu alimentare standard).
Link spre comentariu

Multumesc pentru solutiile voastre,dar nu pot sa alimentez PIC-ul,LCD-ul,MAX232 din -5V-0V pentru ca eu pe linga afisarea semnalului masurat mai si transmit pe portul serial iar masa montajului trebuie sa fie legata la masa calculatorului (asa e cel mai usor pentru acest montaj). O metoda e cu un ICL7107 dar iesirea o are pentru afisoare cu segmenti si mie imi trebuie binar cu alte cuvinte imi trebuie un CI care sa faca din octal binar (cum sunt cele CDB447 dar mie imi trebuie invers si nu stiu ce integrat sa caut pentru aceasta transformare,binenteles ca merge si cuplat direct la PIC dar sunt prea multi pini),daca aveti o ideie ce circuit de transformare sa folosesc cred ca asta e una din modalitati. O alta ideie e cu amplificator inversor,dar nu prea ma descurc cu aceste amplificatoare (sa le calculez),daca aveti o schema ceva va rog sa ma ajutati.Va multumesc inca odata pentru solutiile voastre.

Link spre comentariu

Felicitari pentru ca ati observat cum sta treaba cu masa conectorului de RS232.

Asadar solutia cea mai simpla este utilizarea unui amplificator inversor. Simbolul (ana)logic al AO este un triunghi in pozitie orizontala, semnele (+) pe intrarea neinversoare si (-) pe intrarea inversoare a AO, varful triunghiului opus intrarilor (+) si (-) este iesirea.

Pentru a putea inversa semnale negative in pozitive, este necesara o sursa de alimentare duala mai mare decat excursia maxima necesara in iesirea operationalului (adica cel putin egala cu +/-5V pentru un operational cu excursie "rail to rail" adica cu excursie egala cu tensiunea de alimentare. Nota ca nu toate AO au iesiri cu excursie "rail to rail").

Sursa de alimentare nu este figurata in imagine, masa este comuna celor doua surse de +V si -V care vor avea valoare mai mare de +5V/-5V si mai mici de +9V/-9V

Configuratia inversoare implica o rezistenta R intre iesirea AO si intrarea(-) a AO si aceeasi rezistenta R intre intrarea (-) a AO si borna de intrare a voltmetrului.

Intrarea (+) a AO se conecteaza la masa cu o rezistenta egala cu R/2. Valoarea lui R se alege in functie de impedanta de intrare dorita (care este egala in acesta configuratie cu R) si curentul de polarizare al intrarii.

Propun un amplificator usor de gasit TL071.

http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... L071.shtml

insa la fel de bine puteti folosi un 741 daca intelegeti ideea.

Pentru TL071 curentul de polarizare este 200pA, ceea ce inseamna ca R poate avea valoarea mare (sa zicem orice valoare de la 100K la 1M). TL071 mai are doi pini pentru compensarea offsetului care se lasa neconectati (la amplificare 1 offsetul nu mai conteaza).

Iesirea AO se conecteaza la intrarea AD a PIC-ului printr-o rezistenta de limitare a curentului, in acest mod tensiunea de alimentare a AO poate depasi +/-5V fara ca sa fie probleme de distrugere a intrarii PIC-ului.

Rezistenta de limitare o puteti alege de 100ohm.

Succes.

Link spre comentariu

C520 +CDB447 = ICL7107 functional.Este echivalent ca functie dar partea de afisare este separata.Sau varianta originala CA 3162 dar este mult mai scumpa fata de C520.

Haideti sa fim corecti si sa prezentam si diferentele:C520 masoara -99mV...+999mV si necesita decodor separatICL7107 masoara -199mV...+199mV si nu necesita decodor iar voltmetrul cu PIC masoara 0...5V (sau 0-3V cu alimentare la 3V si referintele in 0 si Vcc) nu necesita decodor, rezolutiea este de 10biti (5V/1024 sau 3V/1024) si poate fi conectat la PCCare este mai "bun" ?
Link spre comentariu

Am rezolvat in final citirea A/D pe 10 biti cu un PIC a tensiunilor negative. Intre MAX232 si PIC am pus 2 optocuploare. PIC-ul si LCD-ul l-am alimentat la tensiune negativa de (-5V-0V),iar MAX-ul este alimentat la tensiunea pozitiva (0V-+5V).In acest fel comunica cu PC-ul perfect si imi afiseaza si pe LCD tensiunile negative. :supz: :supz: :supz:

Link spre comentariu

Am rezolvat in final citirea A/D pe 10 biti cu un PIC a tensiunilor negative. Intre MAX232 si PIC am pus 2 optocuploare. PIC-ul si LCD-ul l-am alimentat la tensiune negativa de (-5V-0V),iar MAX-ul este alimentat la tensiunea pozitiva (0V-+5V).In acest fel comunica cu PC-ul perfect si imi afiseaza si pe LCD tensiunile negative. :supz: :supz: :supz:

MESERIAS ! :partyman:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări