Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect Mini CNC pt aluminiu

marianx

Postări Recomandate

@Flo_8  Dimensiunile placilor sunt in proiectul Sketchup postat mai sus, se pot masura in program.

@costyy86 Nu pot spune ca l-am folosit prea mult, are doar 60 de ore de functionare CNC-ul.

Suruburile trapez nu au momentan nici o problema, nu s-au uzat piulitele inca, ba din contra, daca sta nefolosit o perioada incep sa mearga mai greu (se ingroasa vaselina cu care le-am uns, nu e de calitate, asa ca la fiecare utilizare - dupa o perioada mai lunga de stationare - trebuie sa le curat pe toate si sa le ung din nou, altfel merg greu).

Vibratiile la frezarea aluminiului raman o problema, n-am intarit inca sasiul pentru a le elimina.

Nici rulmentii nu au joc inca, singura problema ar fi la axa cea mai lunga (X), aici nu am prelucrat surubul trapez pentru prindere pe rulmenti, acestia fiind fixati pe filetul surubului direct (fiind rulmentii mai mari, cu diametrul interior de 12mm, exact cat surubul); se slabeste in timp aceasta prindere si trebuie sa am grija de fiecare data sa-i strang. Ar fi trebuit sa pun un surub de 16mm, prelucrat la capete si as fi scapat si de aceasta problema.

Sunt cu singuranta mai bune cele cu bile, dar la cat costa, chiar si la dimensiunea asta, nu merita (pentru mine cel putin, nu construiesc piese de precizie ridicata).

Si de motorul de frezare sunt multumit, in afara vibratiilor la turatii prea mari (ceea ce nu e cazul la aluminiu, dar la PCB-uri este nevoie de o turatie mai mare) si a unui TIR de 0,05, merge bine. Pentru freze de 3mm nici nu e nevoie de putere mai mare, cu 6mm n-am incercat inca sa fac mai mult decat o planare usoara care n-a ridicat probleme de putere.

Cam astea sunt concluziile momentan, Pentru ce-l folosesc eu este suficient de preecis si stabil, singura limitare fiind dimensiunea, parca mereu ai avea ceva de facut putin mai mare.

Cu stima si un An Nou mai bun!

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri.

Eu intentionam sa folosesc rulment in loc de piulita penstru surub trapez,ceva ca in filmuletele de mai jos, primul filmulet este mai complicat de implementat insa nu mai ai nevoie de surub, e de ajuns un ax de ghidaj, insa nu stiu cat de eficient este, daca exista destula frecare intre rulmenti si ax pentru a nu pierde precizie.

Al doilea videoclip este mai ok, mai usor de implementat si mai sigur...dar este nevoie de surub trapez.

Video 1 

http://videos.designworldonline.com/video/Rolling-ring-linear-drive

Video 2

https://www.youtube.com/watch?v=m6k8Jz_-WCk

Ce parere aveti?

Link spre comentariu

M-am uitat si eu la tot felul de solutii pentru transformarea miscarii de rotatie in miscare liniara. Ideea cu rulmentul pe surub trapez parea buna, dar ridica multe probleme; ai nevoie de un suport special pentru el si din cati rulmenti am testat pe un surub trapez nici unul nu prindea cum trebuie filetul, era destul de mare riscul sa scape la sarcini mici. Parerea mea e ca e ca nu merita, acum se gasesc destul de ieftin piulite pt trapez din materiale rezistente, cu suporti dedicati la fel de ieftini.

Ca o paranteza, exista alternative si pentru ghidajele liniare, folosind rulmenti 608 de exemplu pe un profil drept. Am facut mai demult un CNC folosind aceasta varianta. Chiar daca e functionala alternativa, la cat am muncit si cate suruburi si rulmenti am fost nevoit sa folosesc acolo am ajuns la concluzia ca nu merita, tot variantele clasice sunt cel mai simplu de utilizat si mai sigure in functionare.

Link spre comentariu

Chiar nu merita improvizatii la suruburile trapezoidale.

Bara filetata se gaseste destul de ieftin si la noi (nu mai stiu pretul), la fel poliacetal (mai bun decat teflonul sau poliamida) - am dat 100 ron pe o bara de 1 metru, diametru 50 mm.

Tarodul costa 120-150 ron de pe ebay, sau pentru Tr 12x3 pot sa filetez eu piulite gratis.

La cnc-ul meu am o axa cu rulmenti liniari si una facuta de mine din rulmenti si cornier.

Cea facuta e desigur mult mai ieftina si merge mult mai usor, dar e intr-adevar foarte mult de munca (de-asta nu am mai stat sa o fac si pe cealalta).

Link spre comentariu

Felicitari, intradevar, mai ieftin dar si greu de obtinut precizie, munca multa, de obicei nu sunt prea drepte cornierele din comert.

Eu optez pentru axe de ghidaj si rulmenti liniari, la fel impreuna cu surub trapez, cel cu bile este prea scump.

Dar toate astea mai tarziu, momentan ma documentez si incep sa caut motorase pas cu pas, ca sa stiu ce electronica o sa pun.

In legatura cu piulitele, posibil sa te contactez...

Stima.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator Pricop Iulian

Astazi am facut comanda pentru componente, cum mai aveam deja unele acesta au ramas de cumparat:

- mecanica:

Posted Image

- placile de aluminiu:

Posted Image

Am amestecat un pic aliajele comandate pentru ca nu existau pe stoc dimensiunile necesare. Sper ca nu apar probleme mari, coroziuni sau dilatari diferite intre placile din aliaje diferite.

Acum ramane sa vad cu ce tai laturile placilor mai mari; voi incerca cu un circular pentru lemn cu masa si ghidaj (l-am cumparat de cateva luni si nu l-am folosit niciodata, n-am avut timp inca) la care voi monta un disc abraziv pentru aluminiu de 200mm. Alte solutii la nivel de amator care sa dea si laturi paralele nu prea vad.

unde pot face  comanda  de  aceste produse  , ,  multumesc

Nu pot posta link-uri pe forum, ti-am trimis mesaj privat.

Buna  seara poti  sa-mi spui si mie  de unde  ai luat  aluminiu ?

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...
Vizitator Marius Groza

Salutare,

La un proiect asemanator ma tot gandesc de ceva vreme. Mi-am cumparat driver si motoare, cuplaje si ghidaje pana acum, dar ma bat de problema debitarii placilor de Al. Daca careva dintre voi poate taie si sa gaureasca placi de aluminiu de 15 - 20 mm grosime sa ne zica pretul (cu mentiunea ca nu am nevoie de azi pe maine). 

Pentru proiectul meu dimensiunea utila de lucru a masinii am gandit-o sa fie la dimeniusnea formatului A3.

Multumesc!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări