kit Postat Martie 1, 2014 Partajează Postat Martie 1, 2014 referitor la dilema litat vs masiv, in casa mea sunt intinse sarme litate de mai bine de 40 de ani, cositorite. pe alt segment am cupru masiv, iar, blasfemie, pe inca un alt segment am aluminiu.rezulta ca nu prea conteaza materialul, mai degraba executia (legaturi, protectia prin sigurante / disjunctoare).cand ma refer la material nu ma refer la aspectul calitativ.in rest... fiecare alege.sper sa fi nu generat flame,am descris o situatie existenta.mai mult, o parte pe aluminiu am inlocuit-o si imi venea sa plang, izolatia era ca noua, elastica, ce mai, ca-n prima zi. calitativ, sarma din aluminiu era mai buna decat ce am pus in loc, cupru masiv, dar se indoia de ziceai ca-i otel. asa ca n-am mai inlocuit restul pe aluminiu, in schimb am coborat disjunctoarele pe prize la 10A, cu masina de spalat, boiler, TV, iar disjunctorul n-a sarit odata (doar la testare).din punctul meu de vedere nu conteaza materialul, fara a face rabat insa de la calitate. nu-mi place litatul pentru ca la tragere se pot rupe litele. folosesc litatul pentru ca e ceva mai usor de montat, dar cu grija.este de obligatoriu de respectat anumite reguli:- montarea de disjunctoare corespunzatoare (iluminat 10A, prize 16A)- folosirea sectiunilor corespunzatoare (iluminat 1,5 mmp, prize 2,5 mmp). pentru consum mai mare de 16A se poate monta sarma de 4 mmp. coloana electrica este de minim 4 mmp.- pozarea pe suprafete combustibile se face in tub metalic sau pe suport necombustibil.- daca structura-i din lemn se monteaza o diferentiala de 300 mA generala (RCCB).- o diferentiala (RCBO) este obligatoriu de montat pe circuitul de la baie. normativul o cere pe toate circuitele de prize.- preferabil se pozeaza circuitul electric la 30 cm fata de tavan. ramane astfel loc pentru instalatia de gaz, care vine la vreo 20 cm fata de tavan.- distanta intre doze este de maxim 20 m, pana la doua curbe, sau maxim 15 m, 3 curbe. Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Martie 1, 2014 Partajează Postat Martie 1, 2014 Si eu am un segment de traseu cu sarma de aluminiu de 4mmp. Nu am reusit sa-l schimb pentru ca pare blocat in tub. Am facut legaturile cu restul traseului din cupru folosind suruburi si saibe din otel cromat si totul pare OK.Pe traseul pe care am aluminiu cel mai mare consumator este o veioza de 42W deci chiar nu ma stresez. Pana la vara va aparea si un aer conditionat de 9000de BTU dar nici cu el nu ma stresez deoarece mai mult de 800W nu trage din retea(masurat pe aparatul pe care il am deja).E important sa dimensionezi corect disjunctorele functie de conductorul pe care il ai in instalatie.Eu as spune ca 6A/10A pe iluminat(conductor de Cu 1.5mmp) si 16A pe prize(Cu de 2.5mmp sau Al de 4mmp) sunt OK. Pentru consumatorii mari(masina de spalat rufe, boiler, cuptor electric etc) se fac trasee separate de Cu cu 2.5mmp si disjunctor de 16A sau 4mmp de Cu si disjunctor de 20-25A(functie de nr. de conductori activi din tub)Recomand si montarea de sigurante diferentiale. Daca sunt posibilitati financiare pe fiecare traseu daca sunt mai putine atunci macar o diferentiala pe disjunctorul general.Folositi aparatura de calitate si anume Schneider, ABB, Gewiss etc. Evitati Merve, etc. Link spre comentariu
blazeu Postat Martie 6, 2014 Partajează Postat Martie 6, 2014 Problema aluminiului e fragilitatea mecanica, astfel incat exista pericolul ca segmentul din doza, ce iese din tub pana la priza sau intrerupator, si este flexat la fiecare interventie, sa se rupa.In rest, diferenta de rezistivitate e relativ redusa iar pretul e clar in avantajul aluminiului (desi si acesta e destul de scump de produs!). Oare de ce cablurile pentru transport se fac mai ales din aluminiu? Mai ales pentru liniile aeriene, densitatea redusa a aluminiului e un factor decisiv!!!Cuprul e foarte bun pentru instalatiile interioare (paradoxal, desi aluminiul e mai activ chimic, faptul ca el se acopera foarte repede cu o pelicula stabila de oxid il fereste de coroziune, mai bine decat cuprul!)Asa, rezistivitatea argintului e mai mica decat a cuprului, si utilizand aur obtinem performanta si mai buna!Bafta! Link spre comentariu
blazeu Postat Martie 16, 2014 Partajează Postat Martie 16, 2014 Am recitit ce s-a scris aici, in parte si deoarece e un subiect "etern" si care poate interesa pe foarte multi.Vali face mentiune despre "defecte ascunse"; e adevarat ca acestea apar in cablurile de calitate slaba (e un defect aproape exclusiv la prelungitoarele cu prize multiple ieftine, ("turco-chinezisme"). In principiu, materialele ar trebui sa le cumparam de la distribuitori seriosi, insa practica ne omoara (de obicei); fie cautam marfa prin bazare "ca e mai ieftin", fie "punem botu' " la ofertele dubioase ale diversilor "meseriasi"... Pe undeva e de inteles, banii sunt aproape intotdeauna putini si incercam sa reducem costurile. Din pacate, exista un "prag" unde scaderea cu cativa banuti inseamna si o prabusire a calitatii, care "arunca" pretul (real) pe inaltimi ametitoare, pentru ca va trebui fie sa cumparam din nou, ceva corespunzator, fie vom avea vreun necaz (instalatiile electrice defecte mai produc si incendii....) Va doresc numai de bine. Link spre comentariu
gap Postat Aprilie 19, 2014 Partajează Postat Aprilie 19, 2014 Eu unul prefer cablul masiv, si asta de cand am desfacut un cablu litzat(nou la origine, nefolosit) cu o vechime de vre-o 20 de ani. Era uitat printr-un pod. Cablul era verde pe toata lungimea lui (am desfacut vreo 3 m, de curiozitate). Pe afara izolatia aparea intacta. Era flezibila, nimic de zis. Cat a mai ramas din sectiunea cablului aluia? Acelasi fonomen l-am intalnit si la cabluri monofilare, numai ca suprafata de oxidare e muuuult mai mica in acest caz. Cablul era de productie romaneasca .E adevarat, e cam munca de chinez la montajele in doze, dar cu putina rabdare se rezolva. La dozele de prize (pentru prizele individuale) am constatat ca e mai bine sa lasi cablurile mai lungi si sa le faci cerc. In felul asta nu ai probleme la scoterea si bagarea in doza.Plus ca, daca cumperi niste prize mai de calitate, nu le desfaci in fiecare zi. De trei ani nu am umblat in nici o priza/intrerupator etc. O singura data a sarit o siguranta de iluminat, cand a pocnit un bec economic.In casa am facut asa: coloana de 4 de la tablou la doza de camera pentru prize (2.5 pt iluminat). Fire de 2.5 pentru fiecare priza de la doza de camera (1.5 iluminat). Pentru fiecare camera, exista o priza montata la nivel inalt (40cm de tavan) pentru AC sau eventuale aparate de incalzire, trasa tot cu cablu de 4. Fiecare camera is are propriile sigurante pentru priza si iluminat. Bucataria si baile au sigurante diferentiale pentru prize. Link spre comentariu
H Robert Postat Aprilie 25, 2014 Partajează Postat Aprilie 25, 2014 O să merg pe liţat până la urmă şi o să mă mai gândesc cum facem legăturile. Ori cositorite, ori cu cleme Wago 222.Mulţumesc. Sa nu folositi cleme wago pt circuite de forta, prize si doar pt. iluminat! Diferentialul de 300mA se foloseste de obicei in instalatiile industriale deci la casa se monteaza disjuncton diferential de 30ma si nu de 300mA Link spre comentariu
vera Postat Mai 20, 2014 Partajează Postat Mai 20, 2014 (editat) La casa se monteaza diferentiala de 300 mA (vezi toate blocurile de masura si protectie care au numai diferentiale de 300 mA) pt. a nu declansa datorita capacitatilor parazite intre conductoare, capacitatilor existente in unele aparate electrocasnice, etc, care adunate de pe toate circuitele casei pot depasi 30 mA. Pe circuit se monteaza de 30 mA (se presupune ca toate cele aratate anterior, nu depasesc acest curent pt. un circuit, plus protectia pt. individ) . PS-la aceasi sectiune Al admite 0,66 din curentul conductorului de Cu. Editat Mai 20, 2014 de vera Link spre comentariu
belasajgo Postat Mai 20, 2014 Partajează Postat Mai 20, 2014 Sa nu folositi cleme wago pt circuite de forta, prize si doar pt. iluminat! Diferentialul de 300mA se foloseste de obicei in instalatiile industriale deci la casa se monteaza disjuncton diferential de 30ma si nu de 300mA De ce sa nu folosim cleme Wago (seria 222) peste tot? Eu mi-am facut toata instalatia electrica cu cleme Wago 222. Siguranta cea mai mare ce am in locuinta este de 20 A pentru baie, iar clemele Wago 222 sunt utilizabile pana la 32 A. Legat de diferentiale, cum spune si utilizatorul vera, diferentialele din blocurile de masura si protectie sunt de 300 mA. Enel-ul instaleaza peste tot BMP-uri noi cu sigurante diferentiale inainte de contor, chiar si in cladiri unde instalatia electrica este foarte veche. Cateodata chiar si diferentiala de 300 mA se declanseaza in cladirile vechi, din cauza instalatiei electrice vechi degradate si a izolatiei proaste a firelor. Diferentialele de 300 mA au rolul de a proteja de incendii cauzate de probleme la instalatia electrica, respectiv au rolul de a impiedica furtul de curent. Pentru protectie personala se utilizeaza diferentiale de 30 mA, respectiv 10 mA pentru bai. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum