Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire instalatie electrica


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

In instalatia electrica prefer cel masiv. Este bun si cel litat, trebuie acordata atentie la legaturi. Doua fire litate din cadrul instalatiei electrice sunt supuse la solicitari termice ce produce dilatare. Este important sa fie lipite pentru a preveni neplaceri datorate posibilelor desfaceri ale legaturilor si aparitia contactelor imperfecte, mai ales in instalatii cu consumatori de putere mai mare.Eu unul prefer sa le lipesc doua fire litate decit sa le rasucesc. Nu cred ca este chiar asa incomod sa faci citeva lipituri care iti asigura o calitate superioara a contactului si fata de riglete ocupa mult mai putin spatiu dupa izolare.A nu se uita ca aparitia contactelor imperfecte duce in unele cazuri la incendiu si este cel mai neplacut lucru sa-ti i-a foc instalatia electrica.

Link spre comentariu

Ar fi de preferat conductorul masiv.Cel litat poate avea defecte ascunse, greu sau imposibil de vazut, singurul avantaj fiind flexibilitatea mare.Pe de alta parte cablul litat, la aceeasi sectiune de cupru, va fi mai gros decat aceeasi sectiune de cupru masiv. Nu recomand totusi cablul litat decat pentru iluminat cel mult.La prize puneti conductor masiv, e mai sigur. Pentru evitarea problemelor, ar fi indicat sa lipiti conexiunile in doze, nu se practica din cauza izolatiei ce se topeste mai usor, dar cred ca ar fi mult mai sigur.

Link spre comentariu

Cositorirea capetelor e pericuolasa, in caz ca sunt fixate apoi mecanic: cositorul se taseaza si nu mai face contact asa de bine.Niste normative recente chiar interzic cositorirea in cazul asta (tot pe forum e scris ce si cum)!Insa se pot folosi papuci terminali, care fac o treaba f bina.Si eu am pus fire litate si nu le-am cositorit, doar le-am desizolat si rasucit

Link spre comentariu

Lucrez in asa ceva de cativa ani.....intradevar este interzisa cositorirea, dar am facut acum vreo 10 ani la cineva si le-am cositorit, dupa ce le-am rasucit, cu cositor fara Pb....sincer dupa 10ani arata la fel....in capat nu am dat cu banda ci cu tub termocontractibil....In legatura cu alt avantaj, se comporta mult mai bine la curenti intensi, intrucat in curent alternativ apare asa numitul efect pelicular, adica este distribuit ncureltul pe suprafata exterioara a conductorului....ceea ce la litat se va distribui pe fiecare conductor in parte....O parte a flexibilitatii ajuta si la lasarea mai lunga a firelor, se pot lasa si ondula dupa doza etc....succes

Link spre comentariu

Efect pelicular la 220V/50Hz? :nas: Adica normal ca este, doar ca adancimea de patrundere e de 9,4cm. Deci se poate folosi un conductor de d= 18,8cm (S=276cm^2!!), fara nici un fel de efect din partea efectului pelicular.Apoi firele litate nu sunt izolate intre ele, deci nu au nici un avantaj (in cazul unei alte frecvente, mult mai mari, in care efectul pelicular ar aparea).Cu cablul litat e semnificativ mai usor de lucrat, se pot indesa mai multe fire in doze etc.

Link spre comentariu

Si totusi exista.... :ciuda: .....Ajungem la concluzia ca este mai bun....."In instalatiile profesionale se foloseste conductor litat. La fel, in tablourile de comanda, tot cablu litat. E drept, este mai scump, dar mult mai bun decat cel masiv. Pentru conexiuni cu echipamentele se folosesc "papuci" (cable shoe) sau "pini" (wire pin), cu dimensiuni standardizate in functie de grosimea conductorului. Capsarea se face cu clesti speciali. Pentru conexiuni in doze se pot folosi conectori sau "Joint cap". Folosirea unor conectori dedicati asigura suprafata de contact la curentul cerut, rezistenta in timp impotriva oxidarii contactelor, rezistenta la vibratii, etc.Mai este o diferenta. In panourile de sigurante este obligatoriu sa folosesti conductor masiv care se poate indoi si prinde cu surubul. Cel multifilar are tendinta de a iesi de sub suruburile de fixare simple, necesitand o lamela/saiba electrica intre conductor si surub. Cu si pretul este mai mare la conductorul multifilar... se foloseste unde este nevoie de flexibilitate sau exista vibratii. Mai sunt diferente legate de usurinta tragerii/impingerii in conductele electrice si la raza minima de indoire acceptata. Este o limitare a conductoarelor solide: conductoarele de sectiune mare nu se fac solide pentru ca nu se mai pot indoi existand riscul ruperii. Indoirea este necesara pe traseul cablui sau in cutia terminala/panou electric. In general, peste sectiuni AWG10 (4mmp) nu se mai fac conductoare solide din motive pur mecanice. Asta la cupru, aluminul nu se face multifilar si este oricum extrem de fragil."La frecventa retelei nu sunt diferente mari de conductivitate datorate efectului pelicular.

Link spre comentariu

Eu la instalatia electrica noua din locuinta mea am folosit doar fire litate de 1,5 mm² pentru lumina si 2,5 mm² pentru prize. Pentru cateva aparate cu consum mare am folosit fire de 4 mm² (pe siguranta de 20 A). Peste tot am pus pini pe fire, atat la prize cat si la lumini. Legaturile in doze le-am facut folosind cleme WAGO 222 care merg pana la 32 A.Sa se cositoreasca firele nu mi se pare deloc o idee buna, pe langa faptul ca se incalzeste izolatia firelor, piesele trebuiesc decapate si cel mai bun decapant poate genera coroziune. In plus, in zona cositorita a conductorului de cupru de cele mai multe ori apar ruperi de fire, cositorul limitand foarte mult elasticitatea conductorului. Si in caz ca se mai vrea o modificare ulterioara a instalatiei electrice, iar trebuie cositorit.Conductorul masiv mi se pare mai greu de folosit din cauza rigiditatii, de aceea prefer conductorul litat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări