Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

"integramă audiofilă"


Vizitator

Postări Recomandate

Având în vedere dificultatea redusă şi apologia pentru un anumit tub dau spre rezolvare "integrama audiofilă".

Rog pe domnul Lăzăroiu în cazul/<în eventualitatea> unei simulări să nu introducă valorile lipsă din "integrama audiofilă".

post-18717-139829718481_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 61
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • hpavictor

    9

  • zal

    6

  • mișa

    4

  • carageae

    3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da nici audiofilia nu prea are legatura cu realizarile d-tale, lasa clasa A2 in pace, ea functioneaza independent de viziunile onirice, daca doresti putem discuta concret, adica exact cea ce nu pricepi :da sper ca stii de gluma :rade:

Link spre comentariu

Moşfeţii sînt industriali, ceva IRF... nu cred că sînt din cei rapizi 2SK... (de prin monitoare şi tv), oricum nu sînt de audio, dar în acel loc din schemă ei... aşa că se potrivesc bine.

Cei trei condensatori sînt interesanţi, probabil că autorul a vrut să combine trei tipuri, evident că cel mai mic fiind cu mică argintată (silver mica ptr cei ce au uitat limba română).

Pe de altă parte, subiectul se încadrează perfect în acesta mai generalist:

http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=28&t=156834

Link spre comentariu

Speram ca integrama va avea si o rezolvare in final...altfel ar fi pierdere de vreme.In ideea ca se va realiza si practic schema asta, care pare interesanta, nu ar fi bine sa existe si un condensator de filtraj pentru tensiunea de pe grila mosfetului de jos? Poate in felul asta am putea renunta la al doilea drosel...

Link spre comentariu

Da nici audiofilia nu prea are legatura cu realizarile d-tale, lasa clasa A2 in pace, ea functioneaza independent de viziunile onirice, daca doresti putem discuta concret, adica exact cea ce nu pricepi :da sper ca stii de gluma :rade:

Ca de obicei , se pare ca nu numai eu mai am de invatat , ci si altii :) .

Pai daca grila 1 are potential ZERO sau POZITIV , lampa respectiva functioneaza in clasa A2 .

Eeeee ?

Daca te dor ochii si nu ai remarcat din prima , mai uita-te inca o data si inca o data pana vezi ca Dnul Vali a specificat absolut clar pe schema ca excursia pe grila de comanda a lui GU50 -120Vv / +20Vv .

Oricum sunt onorat de invitatia facuta de @Valderama si ii multumesc pentru ca a lansat aceasta provocare .

Sper sa reusesc sa rezolv aceasta integrama , dar e sigur ca mai am foarte multe lucruri de invatat .

Am identificat deja cateva amanunte ascunse privirii ... si cam greu de controlat fara PSF-uri .

Etajul driver ar fi trebuit sa fie de curent mare pentru un atac corect si asimetric dar complementar cu caracteristica de tranfer a finalei , necesita resurse serioase , pentru a putea conduce grila finalei " adanc " in A2 , dar prin artificiul cu repetorul si sursa de curent realizate cu MOS FET-uri treaba s-a rezolvat foarte elegant .

Tinand cont de puterea disipata de GU50 in clasa A2 putem estima ca in secundar am avea ( teoretic ) lejer 20W sinus ( evident in modul trioda ) , folosind schema propusa de Dnul Vali , schema foarte putin energofaga , cu cel mai mic numar de lampi ( fata de inventia lui Michimori , Michi KK etc si alte japonezisme interstage ( ! ) de rupt dintii de sus lui OT100 in A2 :) ) !

Estimez ca tensiunea de alimentare ar putea fi 385V ( nu mai mult datorita limitarii impuse de puterea disipata maxima pe G2 la GU50 ) , curentul prin lampa driver 6J4 de circa 1,5mA , tensiunea 150V pe G2 la 6J4 pentru un semnal asimetric complementar cu cerintele finalei GU50 , iar curentul prin repetorul MOS FET 15mA .

Link spre comentariu

... curentul prin lampa driver 6J4 de circa 1,5mA ...

Ceva mai mare curentul ia_0 6j4(6Ж4)vezi în img mai jos. În integrama dată se ajustează Rk 107Ω +0% -30% astfel încât în catod să găsim 1,5V-1,55V , se menţine 5k6 la anod (5k6 poate fi considerată valoare critică pentru situatia dată...).Hai că la primul etaj mai ai de pus Rg1 şi Rg2.Va_0 tub final 330V(Rk 1Ω).

post-18717-139829718709_thumb.jpg

post-18717-139829718722_thumb.jpg

Link spre comentariu

Vezi că găseşti acolo(în grafic 6Ж4) ig2 curbă punctată pentru Vg1=-1V ,te gândeşti pe unde ar fi curba(linia) punctată ig2 pentru Vg1=-1,5V cam aşa(vizibil în img) ,adică ik_0 = ig2_0 + ia_0 aproximativ 17,75mA acum determini mai precis *Rk(şi *Rg2).Rămâne ca în practică/fizic să ajustezi uşor valorile probând cu circa 4-5 tuburi 6Ж4...

post-18717-139829718725_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cam aşa răspunde în realitate/fizic primul etaj din "integramă"(6j4) Victor(YA ieşire) ,intrare sinus simetric ieşire sinus asimetric (predistorsiune necesară în atac gc tub final).

 

PS.pentru o sensibilitate mai bună la intrare într-o nouă integramă se poate lucra cu acest tub http://www.radiodetals.net/images/6E6PE.JPG în primul etaj(etajul de intrare) desigur cu un psf dedicat şi o sarcină dedicată predistorsiuni(necesare în atac tub final).

post-18717-139829718779_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Excelenta lampa, chiar cautam asa ceva pentru atacul lui G811, multumesc pentru idee.

Cu rezultate la fel de bune se poate folosi și 6J8/6SJ7(americană)tuburi metalice,ca zgomot 6J8 este superioară lui 6J4,am facut ceva probe cu aceste tuburi și am constatat ca 6J8 e mai muzicală și cu hissmai mic,pentru scrupulosi recomand EF804,EF806,EF806S
Link spre comentariu

Excursile tensiunilor pe anod respectiv grila a celor doua tuburi sint aproximativ egale 60/90v respectiv 60/88v dar pt GU50 trebuie sa existe un PSF oarecum virtual cu tensiunea de negativare de -75v ca modulatia in anod sa fie simetrica si daca consideram un factor de amplificare u=3 pt configuratia trioda ar fi nevoie de aproximativ Ua=450v iar curentul maxim pt Ug=+20v poate ajunge la aprox 250mA cel putin asta vad eu din caracteristica trioda ce o am la acest tub si in care se vede clar ca pina la -40v tensiune de grila curbele sint destul de echidistante, gresesc ?

Link spre comentariu

Excursile tensiunilor pe anod respectiv grila a celor doua tuburi sint aproximativ egale 60/90v respectiv 60/88v dar pt GU50 trebuie sa existe un PSF oarecum virtual...

mai jos în img. vedem când trebuie 60/90v respectiv 60/88v. Am pus cândva psf gu-50 conexiune triodă şi dreapata de sarcină (nu mai ştiu pe unde...),gata ca se duce draku "integrama".

post-18717-139829718917_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări