Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Foloseste cineva ,,Hohlkathodenlampen''?


Vizitator nepotu17

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • feri.visky

    2

  • Spitfire

    1

  • walldemar

    1

  • Ticu

    1

Top autori în acest subiect

Lampi cu catod cavitar, surse de radiatie pentru spectroscopie atomica de absorbtie.

Nu sunt chiar vintage, se fabrica si in momentul de fata.

Se alimenteaza in curent constant (cat scrie pe lampa) si tensiune spre suta de volti. Se amorseaza o descarcare in gaz; ionii pozitivi bombardeaza catodul si excita elementul chimic din care e facut. La dezexcitarea spontana se emit radiatii UV sau/si vizibile cu lungime de unda specifica elementului (linii spectrale). In spectrometru, aceasta radiatie e focalizata si trece prin proba ce se analizeaza, apoi un monocromator selecteaza numai lungimea de unda respectiva si un fotomultiplicator masoara intensitatea ei.

Daca in proba exista atomi liberi din elementul respectiv (nelegati in molecule), prin rezonanta ei absorb radiatia proportional cu concentratia elementului.

Iti trebuie cate o lampa pentru fiecare element chimic pe care vrei sa-l masori.

De retinut ca proba analizata trebuie in prealabil sa fie descompusa in atomi, in flacara oxi-acetilenica sau prin sublimare la cateva mii de grade.

Link spre comentariu
Vizitator nepotu17

Intradevar, aveau in denumirea fiecaruia si anumite simboluri chimice pecum siliciu, argint, mangan si altele. Am postat aici in incercarea de a le procura cuiva care poate le-ar utiliza, decat sa stea in cutii cu anii sau poate chiar sa cunoasca maine poimaine tomberonul.

Link spre comentariu
Vizitator nepotu17

Am retinut ca firma producatoare era NARVA, iar pe cutiile de carton ale fiecareia, in care lampa statea bine protejata de burete, erau aplicate stampile cu date, presupun de fabricatie, anii '80...83, 84 parca.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...
Vizitator tipatescu

Acum am vazut postul ... banuiesc ca este tardiv insa sper ca mai exista lampile astea pe undeva. Incerc sa pun in functiune un spectrofotometru de absorbtie (recuperat si nu stiu cat de complet) care are cel putin aceste lampi lipsa. Poti sa ma pui in legatura cu vanzatorul ? Multumesc.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări