Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertor PANZER MMA160 IGBT

lorik199

Postări Recomandate

Recent am achizitionat de la o cunostinta acest invertor defect pt a-l repara si folosi in scop propriu.La prima vedere totul este ok in afara de IGBT-uri care sunt pocnite.Original are 4 bucati FGH40N60, 40A/600V, iar driverul de comanda care e cu traf are iesire separata pt fiecare.Ma gandeam sa-i inlocuiesc cu SGW30N60 care i-am gasit pe forum cate 2 bucati in locul unuia vechi.Credeti ca o sa fie vreo problema?

Link spre comentariu

nu cred ca panarama aia de driver o sa-ti duca cate 2 sgw30n60 in paralel..trebuie pus tranzistorul original...pus un pic la punct este destul de bunicel acest invertor....si chiar sudeaza binisor cu bazic(la amorsare ma refer).

Link spre comentariu

As pune si originalii insa nu stiu cat de bine o sa reziste, fostul proprietar mi-a spus ca de cand l-a luat a sudat jumatate de pachet de electrozi,a cedat, la dus la garantie si cand la adus a mai sudat 2 electrozi si iar a picat.Acum nici omul nu e sudor nici pe departe, pe aparatul asta si-a facut stagiatura,insa eu daca tot inverstesc cam 100lei intr-un set de IGBT-uri macar sa ma tina.M-am mai gandit sa folosesc SGW50N60HS, ce e putin mai puternic, originalul avand capacitatea de intrare de 2110pF si posibilul inlocuitor 2572pFDiferenta n-ar fi prea mare, driverul pare destul de solid, traful e destul de maricel si ar duce fara probleme zic eu.Ce am observat e ca nu exista bobina de filtraj pe iesire; daca i-as adauga eu una ar aparea vreo imbunatatire?

Link spre comentariu

As pune si originalii insa nu stiu cat de bine o sa reziste, fostul proprietar mi-a spus ca de cand l-a luat a sudat jumatate de pachet de electrozi,a cedat, la dus la garantie si cand la adus a mai sudat 2 electrozi si iar a picat.Acum nici omul nu e sudor nici pe departe, pe aparatul asta si-a facut stagiatura,insa eu daca tot inverstesc cam 100lei intr-un set de IGBT-uri macar sa ma tina.M-am mai gandit sa folosesc SGW50N60HS, ce e putin mai puternic, originalul avand capacitatea de intrare de 2110pF si posibilul inlocuitor 2572pFDiferenta n-ar fi prea mare, driverul pare destul de solid, traful e destul de maricel si ar duce fara probleme zic eu.Ce am observat e ca nu exista bobina de filtraj pe iesire; daca i-as adauga eu una ar aparea vreo imbunatatire?

Referitor la inductanta de iesire,care lipseste.@smilex spunea pe un alt forum,ca este indispensabila.Eu mi-am dat cu parerea,spunand ca poate cablurile de sudura,daca ar avea o inductanta de cativa micro,poate suplinesc inductanta.Nu stiu daca e asa,dar o sa maasor de curiozitate.Cred ca inductanta respectiva,are rol si in protejarea IGBT,la supracurent,limitand cresterea de curent si dand timp protectiei sa actioneze.Daca ai loc pe placa,sau in interiorul invertorului,eu zic s-o pui.Un cca 10 microH,pe miez EE55,sau mai mare, cu intrefier,sau chiar pe aer,cum se intampla la unele invertoare.Daca ai osciloscop,vezi si forma semnalului de comanda IGBT,sa nu ai probleme acolo.
Link spre comentariu

IGBT originale se vede ca sunt mai rapide decat cele mentionate de mine ca posibili inlocuitori insa nu stiu daca e atat de important acest parametru aici frecventa fiind una relativ mica (~30khz din ce am gasit pe forumuri la majoritatea invertoarelor cu IGBT)Loc pt o bobina aditionala am si as vrea sa fooses niste miezuri recuperate din niste surse in comutatie din TV philips ce au o sectiune mare dar fereastra de bobinaj mica.Mai astept cateva pareri cu privire la inlocuirea IGBT originale ori cu 2 perechi SGW30N60 in loc de unul ori cu SGW50N60HS; vreau sa am o rezerva si sa nu pice la primul scurt.

Link spre comentariu

G30N60 numai sa pun cate 2 bucati in locul unui igbt vechi, pt ca acestea sunt mai slabe.Insa capacitetea de intrare a doua G30N60 in paralel e mai mare decat a unui singur SGW50N60, deci o sa raman sa cumpar SGW50N60 si sa inlocuiesc originalii.

Link spre comentariu

....Insa capacitetea de intrare a doua G30N60 in paralel e mai mare decat a unui singur SGW50N60, deci o sa raman sa cumpar SGW50N60 si sa inlocuiesc originalii.

exact....e foarte riscant sa bagi 2 g30n60 in paralel.vei vedea pe frontul crescator o rotunjire a semnalului,si asta nu e bine.g50n60 e numai bun pentru asa ceva.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am inlocuit tranzistorii in invertor cu SGW50N60 si functioneaza excelent.Am mai depistat rezistentele din grila devalorizate mult(marite), de pe un brat al puntii, dupa ce in gol merge perfect insa dar cand sa sudeze nimic.Multumesc tuturor pt sfaturi.

Link spre comentariu

In primul rand trebuie sudat conform specificatiilor invertorului si sa nu se depaseasca: grosime maxima electrozi si timp de sudura/pauza la fiecare diametru de electrod.Tranzistorii IGBT originali se gasesc pe la 20LEI/buc + 20lei transport (la tot coletul) la magazine online (eu asa am comandat si au ajuns la mine intr-o saptamana - direct din UK). Daca doriti va pot trimite pe PM numele magazinului, sa nu se considere aici ca fac reclama.Invertorul meu s-a defectat cu "ajutorul" ventilatorului care nu a mai fost alimentat (contact prost la mufa de alimentare) si neavand nici un fel de protectie termica s-au defectat (din fericire) doar tranzistorii, diodele au scapat tefere. Acum voi incerca sa pun si cite o siguranta termica pe cele 2 radiatoare de la IGBT (2 sigurante inseriate, cate una pe fiecare radiator) care sa decupleze releul de alimentare la cresterea temperaturii peste anumita valoare...ca si protectie termica.

Link spre comentariu

Originale am gasit si in RO, insa am preferat sa pun SGW50N60 deoarece sunt mai puternici si am o rezerva de putere in partea primara macar, pe viitor vreau sa schimb si diodele.Sa nu observi functionarea ventilatorului inseamna sa fii destul de neglijent.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări